DOCUMENT PARLAMENT! MODIFICARE RESPINSĂ! Membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților au respins, în ședința din 5 septembrie 2017, o modificare importantă pe care Ministerul Agriculturii a propus-o pentru accesarea schemelor de plăți din agricultură. Concret, adeverința eliberată de primării nu este valabilă pentru încasarea subvenției pentru pășune sau pajiști.
Potrivi Raportului de respingere, document al Camerei Deputaților, propunerea legislativă avea ca obiect de reglementare modificarea lit.a) şi b) ale alin.(2¹) al art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Ce modificare la Ordonanța subvențiilor a propus Ministerul Agriculturii?
La articolul 7 alin. (2¹), literele a) și b) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„a) forma asociativă de proprietate, pe baza adeverintei emisă de primăria pe raza căreia se află terenurile agricole aparţinând formei asociative şi a unui tabel centralizator care cuprinde acordul fiecărui membru deţinător de animale privind depunerea cererii unice de plată de către forma asociativă, datele de identificare, codul de identificare al exploataţiei zootehnice din Registrul naţional al exploataţiilor şi numărul de animale deţinute de fiecare membru, precum şi suprafaţa utilizată de forma asociativă prin cosit sau păşunat, la care se anexează hotărârea adunării generale a asociaţilor privind utilizarea fondurilor.
b) membrii formei asociative de proprietate care asigură încărcătura cu animale pentru suprafaţa deţinută în proprietate. Dovada utilizării acestor suprafeţe de pajişti de către fiecare membru al formei asociative de proprietate, o constituie copia adeverinței emisă de primăria pe raza căreia se află terenurile agricole şi centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare, codul de identificare al exploataţiei zootehnice din Registrul naţional al exploataţiilor, numărul de animale deţinute de fiecare membru, precum şi suprafeţele repartizate membrilor de către forma asociativă şi hotărârea adunării generale a asociaţilor privind utilizarea fondurilor.”
Ce au spus deputații despre aceste modificări importante pentru încasarea subvenției pe pășune de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?
Membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au examinat propunerea legislativă, în şedinţa din 05.09.2017. Din totalul de 25 de membri ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au fost prezenţi la dezbatere 24 deputaţi.
În urma examinării propunerii legislative şi a opiniilor examinate, membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au hotărât, cu majoritate de voturi (s-au înregistrat 2 abţineri), respingerea propunerii legislative din următoarele motive:
- înlocuirea titlului de proprietate cu adeverinţa eliberată de primărie constituie o reglementare care excedează prevederilor Legii nr. 1/2000 ;
- adeverinţele eliberate de primărie sunt acte provizorii, supuse, deci, revocării şi nu pot înlocui titlurile de proprietate ca document care atestă dreptul de utilizare a terenului, ca act generalizat şi având un caracter permanent.
Propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare, potrivit prevederilor art. 76 alin. 2 din Constituţia României, republicată, se arată în Raportul de respingere.
Guvernul prin punctul de vedere transmis cu adresa nr.458/11.04.2017 nu a susținut adoptarea propunerii legislative. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă în şedinţa din 15 mai 2017. Camera Deputaţilor este Cameră Decizională și a respins această propunere de modificare a Ordonanței subvențiilor.
Sursa: Raport de respingere Camera Deputaților