Sprijin financiar pentru suprafeţele şi culturile agricole afectate de cazurile de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale
Pe picior de plecare, Guvernul Ungureanu a elaborat un act normativ cu o mare însemnătate pentru producătorii agricoli. Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă ce reglementează condiţiile de constatare şi evaluare a cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale, prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori.
Completarea vidului legislativ din domeniu
Ordonanţa vine să completeze un vid legislativ în domeniul despăgubirilor, întrucât Legea nr. 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură este în prezent abrogată, fără a exista un act normativ naţional care să stabilească cazurile de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale, aşa cum sunt stipulate de normele comunitare.
Este o lege necesară, reclamată atât de asociaţiile profesionale din agricultură, cât şi de fermierii români care s-au confruntat cu condiţiile unui an agricol capricios.
Definirea cazurilor de forţă majoră
Actul normativ are în vedere: definirea situaţiilor considerate cazuri de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale, reglementarea condiţiilor de constatare şi evaluare a suprafeţelor şi culturilor agricole declarate la APIA în cererea de plată pe suprafaţă de persoanele fizice sau juridice afectate de una din situaţiile definite de lege ca forţă majoră/circumstanţe excepţionale, precum şi stabilirea documentelor doveditoare în baza cărora APIA justifică pentru solicitanţii plăţilor directe situaţiile de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale.
Cazurile de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale, în conformitate cu normele europene, sunt: incapacitatea profesională de lungă durată a agricultorului şi un dezastru natural sever care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţiei. anume 30 iunie a anului următor anului de depunere a cererii de plată.
Cine sunt despagubitii?
De temeiul acestei OUG, beneficiază toţi cei care primesc plăţile directe în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă: persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau altele asemenea.
Apoi, mai sunt beneficiarii prevăzuţi în cadrul fişelor măsurilor cuprinse în Axa II din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Aceste măsuri sunt gestionate de APIA, în baza Acordul - cadru de delegare nr. P 74 pentru implementarea Măsurilor privind plăţile compensatorii cuprinse în Axa II din PNDR 2007 – 2013, încheiat între A.P.D.R.P. şi A.P.I.A.