LAPAR: CONDIŢIILE DE ELIGIBILITATE SĂ FIE MAI APROAPE DE REALITATE. În aceste zile, conducerea Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) se implică intens şi laborios în modificarea Ordinului nr. 619 din 6 aprilie 2015 al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi de către APIA.
„Putem spune că am ajuns pe unele segmente la acelaşi numitor comun cu oficialităţile Ministerului. Încă mai sunt probleme pe care însă nu am reuşit să le clarificăm, sperăm ca în zilele umătoare să le lămurim. LAPAR vrea să aducă aceste condiţii de eligibilitate mult mai aproape de realitate, în sensul acesta am intervenit pe unele articole pentru a le face mai uşor de accesibile pentru fermieri. Noi ne confruntăm cu foarte multe lucruri ce nu concordă şi nu ţin cont de realitate, ceea ce nu face nimic altceva decât să ne îngreuneze activitatea nouă, producătorilor agricoli din România”, ne-a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.
Liderul uneia dintre cele mai reprezentative structuri asociative ale fermierilor a susţinut că a reuşit să schimbe o anomalie care a dat mare bătaie de cap şi pentru care fermierii au fost nevoiţi să dea mulţi bani înapoi. „Este vorba despre acea condiţie ca până la 1 decembrie proprietarii să vină la această dată şi într-o singură zi să le fie făcute contractele. Am găsit o altă formă. Pe urmă, am scos cuvântul „legală” din formularea să facă „dovada legală a deţinerii terenului”, pentru că sunt suprafeţe pentru care nu sunt actualizate contractele, întrucât moştenitorii sunt fie plecaţi din ţară, fie nu se pot prezenta din varii motive. Este de ajuns doar declaraţia fermierului pe propria răspundere dacă nu sunt documente. Contractele vor rămâne să fie încheiate cu deţinătorul titlului de proprietate când va veni la recoltare să preia arenda. De asemenea, contractul este o înţelegere între două persoane, nu-i priveşte pe terţi şi nu trebuie să vină nimenea să ceară acest contract, e un abuz”, a precizat Laurenţiu Baciu.
Liderul LAPAR a continuat afirmând că „un contract care nu este făcut cu proprietarul nu are putere juridică. Noi avem semnate contracte cu moştenitorii, dar care nu pot face dovada de legalitate atâta vreme cât nu au făcut succesiunea. De aceea, este de ajuns o declaraţie pe propria răspundere, nu trebuie să conteze contractele”.