PROIECT ACT NORMATIV! Printr-un proiect de ordin, Ministerul Agriculturii modifică și completează Normele metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de investitii, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018. Proiectul de act normativ a fost publicat marți, 12 septembrie, pe pagina oficială MADR.
Potrivit proiectului de ordin, modificările pentru obținerea unui sprijin financiar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în sectorul vitivinicol, sunt următoarele:
2. Punctul 6.4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“6.4. Beneficiarul transmite către A.P.I.A. bugetul modificat, prin intermediul unei notificări în care justifică modificarea, însoţit de devizul general şi devizul pe acţiuni refăcut. A.P.I.A. va comunica aprobarea/respingerea bugetului modificat în cel mult 10 zile lucrătoare de la data primirii solicitării”.
3. La punctul 7.1, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
“a) studiu de fezabilitate realizat conform legislației în vigoare pentru operațiunile prevăzute la punctul 2.1, literele a) și b) precum și o ofertă informativă pentru fiecare acțiune”.
4. La punctul 7.1, după litera a) se introduc două noi litere, literele a1) și a2), care vor avea următorul cuprins:
“a1) memoriu justificativ pentru operațiunile prevăzute la punctul 2.1, litera c), care va conține:
i) Informații generale privind obiectivul de investiții;
ii) Situația existentă și necesitatea realizării programului de investiții, cu detalierea fiecărei acțiuni din cadrul operațiunilor eligibile, astfel:
- Analiza situației existente și identificarea deficiențelor;
- Analiza cererii de bunuri și servicii, inclusiv prognoze pe termen mediu și lung privind evoluția cererii, în scopul justificării necesității obiectivului de investiții;
- Obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investiției.
iii) Descrierea amplasamentului investiției propuse, însoțită de fotografii.
iv) Descrierea din punct de vedere tehnic, funcțional și tehnologic, respectiv caracteristici tehnice și parametrii specifici obiectivului investiției, precum și echiparea și dotarea specifică.
v) Costurile estimative ale investiției, luînd în considerare cel puțin o ofertă informativă pentru fiecare acțiune prevăzută în programul de investiții.
vi) Valoarea totală a programului de investiții, exprimată în lei, cu T.V.A. și respectiv fără T.V.A., din care montajul, după caz.
vii) Graficele orientative de realizare a investiției.
viii) Persoana care a elaborat memoriul justificativ își asumă datele și soluția/soluțiile propuse pentru realizarea investiției”.
“a2) Orice modificare justificată și fundamentată a memoriului justificativ se constituie anexă la acesta, după aprobarea programului, după caz”.
d – documente justificative prin care se atestă efectuarea plăţilor aferente programului aprobat”.
6. Punctul 7.5 se modifică și va avea următorul cuprins:
“7.5 În cazul în care solicitantul nu realizează acţiunile eligibile prevăzute în programul aprobat sau în cazul în care solicitantul renunţă, documentaţiile depuse se păstrează la sediile centrelor judeţene ale A.P.I.A.”.
7. Punctul 7.6 se modifică și va avea următorul cuprins:
“7.6. Programele de investiţii ale beneficiarilor care nu depun nicio cerere de plată şi care se află într-un stadiu de realizare ce nu mai permite finalizarea acţiunilor, conform pct. 7 subpct. 7.1 lit. e), vor fi reziliate”.
8. După punctul 7.8 se introduc două noi puncte, punctele 7.81 și 7.82 care vor avea următorul cuprins:
“7.81. A.P.I.A. va aproba plata cererii de sprijin financiar în termen de maximum 60 zile lucrătoare de la data depunerii de către solicitant a dosarului complet și conform”.
“7.82. A.P.I.A. va solicita M.A.D.R. alimentarea conturilor în termen de 10 zile lucrătoare de la aprobarea cererii de plată a sprijinului financiar”.
MODEL CERERE AICI! PE PAGINA MADR!
Sursa: Ministerul Agriculturii