Campania agricolă de primăvară este întârziată de ploile abundente din ultima perioadă, în condiţiile în care, în anii anteriori, la jumătatea lunii aprilie, în judeţul Olt, erau semănate cu porumb şi floarea soarelui peste jumătate din suprafeţele programate.
Potrivit şefului Direcţiei Agricole Olt, Dan Bărăgan, întârzierile sunt foarte mari, dar ar putea fi recuperate în două săptămâni dacă vremea va fi bună şi nu va mai ploua. “Dacă va fi vreme bună, avem forţa mecanică să finalizăm semănatul la floarea soarelui, porumb şi păioasele de primăvară, până în prima săptămână a lunii mai. Important este să nu mai plouă o perioadă pentru a se putea intra pe teren. Acum avem semănate suprafeţe foarte mici faţă de cât trebuia până la această dată. La porumb nu avem vreun hectar semănat, deşi trebuia să avem aproape 60.000 de hectare, la floarea soarelui trebuia să avem 30.000 de hectare semănate şi avem numai 300. Fermierii nu au putut intra pe terenuri să facă însămânţările”, a explicat Bărăgan.
Până la această dată, fermierii din judeţul Olt au reuşit, potrivit lui Bărăgan, să semene muştarul, pe o suprafaţă de circa 200 de hectare, să semene o parte din orzoaică, ovăz şi mazăre şi să scoată din câmp legumele precum ceapa verde, ridichiile, varza. Acesta a precizat că semănatul porumbului şi înfiinţarea culturilor de floarea soarelui nu poate fi întârziat mai mult de prima săptămână a lunii mai deoarece plantele nu ar mai putea creşte suficient pentru a face faţă temperaturilor ridicate din lunile de vară.
Şeful DAJ a subliniat că grâul, dar şi celelalte culturi înfiinţate în toamna trecută arată bine şi nu au fost afectate în timpul iernii sau de ploile din ultima lună. În judeţul Olt sunt înfiinţate culturi de grâu pe o suprafaţă de peste 110.000 de hectare şi fermierii au anunţat că vor să înfiinţeze culturi de porumb pe circa 120.000 de hectare şi de floarea-soarelui pe 60.000 de hectare. Sursa: Agerpres