Evenimentul săptămânii! Timp de trei zile, 7-9 octombrie, are loc Forumul zootehniei europene, Sommet de L’Elevage. Evenimentul este organizat în Clermont-Ferrand, în Masivul Central al Franței. Fermierii noștri s-au pregătit să ducă, pentru prima oară, câteva exemplare reușite de mioare. Au fost refuzați categoric de francezi!
Refuzul este cu atât mai neașteptat, cu cât România este invitată de onoare, anul acesta, la Sommet de L’Elevage. Ar fi fost pentru prima oară când mioarele noastre ar fi ajuns la importanta expoziție din Franța. Dumitru Andreșoi, unul dintre cei mai mari crescători români de ovine, se aștepta să le sufle fermierilor francezi câteva premii.
Francezii au văzut oile românești la Indagra, în toamna anului trecut, și de atunci ne-au rugat să ducem câteva exemplare pentru expoziție. Voi selecta cele mai frumoae exemplare din rasa țurcană bucălaie. Toate cheltuielile cu transportul special, cu autorizarea lui, cu șederea acolo, cu închirierea boxelor, le suport din buzunarul meu. Am vorbit cu organizatorii și m-am înțeles cu ei să închiriem între 8 și 10 boxe. Doar pentru o boxă chiria este de 250 de euro. Apoi, mai sunt taxele pentru transportul în regim special, mașina în care vor fi duse oile trebuie autorizată. Dar vă promit că țurcanele noastre se întorc cu primul loc, declara Dumitru Andreșoi, pentru Agroinfo, în iunie 2015.
Din păcate, planul fermierului a eșuat. La începutul lunii septembrie, Gheorghe Neață, director zootehnie în Ministerul Agriculturii dezvăluia că fermierii români nu vor mai duce nici măcar lâna oilor în Franța. Din ce motiv?
A fost sesizată autoritatea veterinară franceză că a existat Bluetongue în România anul trecut şi au avut suspiciuni şi nu garantează. Crescătorii francezi sunt foarte consecvenţi în ceea ce fac, spune Gheorghe Neață. Așa că, fermierii noștri o să meargă pe propria cheltuială, fără anvergura unei delegații oficiale, să vadă animalele crescute de fermierii francezi. România, în poziția ei de invitată de onoare, o să aibă un stand de 15 metri pătrați pe care o să fie fotografii cu mioarele crescute la noi.
Sommet de L’Elevage a ajuns la cea de-a 24 ediție. Prima ediție a fost organizată în 1992 și au participat 135 de expozanți. Anul acesta, sunt așteptați 85.000 de vizitatori din 70 de țări și 1.300 de expozanți din 28 de țări. Spațiul destinat expozițiilor se întinde pe 17 ha. Vor fi prezentate în concursuri animale cu înaltă valoare genetică: 1.300 de bovine, 400 de ovine și 300 de cabaline. 22 de rase de bovine de lapte și de carne, printre care Charolaise, Simmental, Normande, Brune, Limousine, etc. 26 de rase de ovine și 16 rase de cabaline. Se vor organiza 35 de vizite la ferme, iar participanții vor fi însoțiți de ghizi-traducători și de tehnicieni. Participanții vor afla ultimele noutăți din agricultură în cadrul celor 30 de conferințe. În incinta târgului va funcționa și un Club Internațional de Afaceri, unde fermierii pot stabili eventuale colaborări de afaceri.