CIOBANII SE PREGĂTESC SĂ VINĂ ÎN CAPITALĂ! Ministerul Agriculturii va fi luat cu asalt miercuri, 10 octombrie 2018, de zeci de crescători de ovine din mai multe colțuri ale țării. Fermierii vin cu berbeci de origine și fără origine, cu un cântar electronic, să-i demonstreze ministrului agriculturii Petre Daea că de berbecii de rasă, înscriși în registrele genealogice, sunt doar certificatele de origine.
Crescătorii de ovine vin echipați cu cojoacele și spun că nu vor mai pleca din fața Ministerului Agriculturii până când nu li se vor rezolva problemele. Certificatele de origine sunt eliberate pentru berbeci care nu au trăsăturile unui berbec de rasă, nu corespund dacă e să se facă o bonitare serioasă, în timp ce berbecii frumoși, cu adevărat de rasă, nu au certificate de origine, nu figurează în registrele genealogice, iar oierii nu pot încasa sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare, 25 de euro/cap de ovină, cuantum stabilit pentru anul trecut.
Ciobanii vor să discute cu ministrul Petre Daea pentru că, spun ei, s-au săturat de minciuni și de promisiuni. Oaia nu este promovată, chiar dacă a fost inițiată, de către Ministerul Agriculturii, celebra campanie Alege Oaia.
Prețurile sunt de bătaie de joc. Vindem, în acest moment, mielul din câmp cu 4 lei/kg în viu, mielul îngrășat cu 5 lei/kg în viu, iar oaia reformă cu 1,80 lei/kg. A ajuns o oaie 70 de lei. De bătaie de joc! La subvenții mari nu ajungem toți. Zilele acestea ne-a comunicat în scris Ministerul Agriculturii că în România sunt 9,6 milioane de oi din care doar 3 milioane de oi beneficiază de sprijin cuplat, animalele sunt înscrise în controlul oficial al performanțelor (COP) și în registrele genealogice. Ministerul Agriculturii ne-a trimis răspuns oficial. Vrem să-l întrebăm pe ministrul Petre Daea cum crede domnia sa că ne descurcăm doar din ajutorul național tranzitoriu de 12 lei - 14 lei pe cap de oaie?! Oierii care iau sprijinul cuplat nici nu mai sunt interesați să mulgă oile, în schimb amărâții care iau doar ajutor național tranzitoriu (ANT) merg cu pași repezi către faliment. Și unii, și alții plătim impozite la stat și n ne întreabă nimeni ce subvenție am încasat.
Vom veni miercuri (10 octombrie 2018, n.r.) la discuții la Ministerul Agriculturii, aducem și doi berbeci, cu origine și fără origine, și un cântar electronic, să-i demonstrăm domnului ministru cum stau lucrurile în fermele de ovine din România. Pentru ce berbeci slabi, mâți, s-au eliberat certificate de origine.
Ciobănașii noștri nu o să plece din fața Ministerului Agriculturii până nu rezolvăm problemele. Dormim în fața Ministerului Agriculturii, cu cojoacele pe noi. Cerem anularea COP, sprijin cuplat acordat pe producție, să poată încasa mai mulți oieri subvenția asta, că doar toți plătim impozite, pășunile să fie închiriate crescătorilor de animale. Nu doar pe hârtie, cum se întâmplă acum, a declarat Ionică Sterp, crescător de ovine din județul Bihor, unul dintre oierii care a îndrăznit să ajungă anul trecut, în decembrie, până la Bruxelles, să pună pe masa instituțiilor europene problemele și neregulile oieritului din România. Singura publicație care i-a însoțit pe cei trei fermieri la Bruxelles a fost AGROINFO.