Adama
Vinasa Rompak

OIER: NU PUTEM SĂ DĂM MIEII la SAMSARI CU 6 LEI PE KILOGRAM!

Publicat: 21 iulie 2019 - 13:42
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

NOI, OIERII, NU MAI AVEM SPERANȚĂ! Crescătorii români de ovine sunt potopiți de atâtea necazuri încât nu mai știu cui să trimită memorii, plângeri, cui să se adreseze, de la ministrul agriculturii la președintele României, de la parlamentari la europarlamentari. Sunt între ei și curajoși care postează mesaje video pe Facebook pentru factorii de decizie. Strigătele lor par să se piardă în pustiu. Nimeni nu pare interesat să-i ajute, iar necazurile se înmulțesc, fermele supraviețuiesc cu greu de la o zi la alta.

Mulți dintre crescătorii de ovine din România se descurcă extrem de greu cu valorificarea produselor din ferme. Subvențiile pe care le primesc sunt praf în ochi. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a promis că rezolva problema lânii prin programul de ajutor de minimis de un leu pe kilogramul de lână comercializată. A degenerat acest program într-o afacere profitabilă pentru samsari. AGROINFO  a scris, în repetate rânduri, a atenționat autoritățile că se dau acte pe lână, fără să se vândă lâna. Oierii sunt forțați de samsari să o dea gratis. Mulți dintre intermediarii care se ocupă de lână ar avea și pretenția ca fermierii să le plătească motorina ca să vină să ia lâna. Cu subvenția de un leu pe kilogramul de lână, oierii nu-și recuperează cheltuielile, așa că renunță.

Avem lâna pe stoc de 4 luni și nu mă întreabă nimeni nimic de ea. Am înțeles de la colegi că unii plătesc motorina ca să vină după ea, să o ducă la un centru. Măcar dacă ar lua-o toată, dar acolo o sortează și vii cu jumătate înapoi. Nu se merită, spune crescătorul de ovine Mircea Petresc din Bărăștii Hațegului, Hunedoara, pentru Satul hunedorean.

Oierii români sunt la mâna samsarilor și când trebuie să-și vândă mieii. Mircea Petresc ține mieii pe stabulație, atât de mic e prețul pe kilogramul de miel în viu.

Mieii trebuie să-i ținem pe stoc. Nu putem să-i dăm la 6 lei kilogramul cât ne oferă samsarii. Sperăm să-i finisăm și să obținem un preț mai bun. Trăim cu speranța, dar speranța moare ultima. Din păcate, optimismul mi s-a cam dus.  Samsarii sunt un rău necesar, sunt perioade când ai nevoie de ei. Adică, și pe mult și pe puțin, trebuie să-i dai (mieii n.r), să iei un leu ca să mergi înainte. Dar hai să nu creăm o regulă din chestia asta. Să știu că-i țin o lună, 60 de zile, 90 de zile și după aia au un preț bun. Dar noi nu avem nicio speranță. Nimic sigur. Adică, mergem numai pe bâjbâite, declară Mircea Petresc, crescător de ovine din Bărăștii Hațegului, Hunedoara.

Crescătorul hunedoarean mai spune că în ultimul timp, la toate necazurile oierilor, s-a mai adăugat și spaima că va fi suspendat exportul de ovine vii.  

Ar fi un dezastru dacă s-ar sista exportul, chiar și pe perioada verii, pentru că ar fi greu să mai reînceapă. Știți că la noi un lucru periodic rămâne defintiv. Ar fi ca pe timpul lui Ceaușescu, adică când se sporeau efectivele de bovine și ovine de nu dădea acte de la primărie ca să le poți da mai departe. Dar dacă s-ar sista exportul, la noi, consumul de carne de oaie, după cum se știe, e foarte mic, și atunci ar crește așa efectivele necontrolat că nu mai ai ce face cu ele, rămân și se consagvinizează, că nu mai ai cui să le dai fără târguri, spune fermierul.

Oierul a adăugat că în niciun an, până acum, nu au fost atâția crescători de animale care să se împrumute de la bănci, garantînd creditele cu adeverința eliberată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Cred că în niciun an, ca în anul acesta, nu am avut atâția fermieri care să scoată subvenția pe cerere (adeverință APIA n.r.). Foarte mulți fermieri. Cu cine vorbești, scoate subvenția pe cerere pentru că au nevoie de bani să meargă înainte. E singurul venit cu care poate să-și cumpere motorină, să recolteze, să facă fânul și așa mai departe.

Crescătorul de ovine din Hunedoara mai spune că nici nu-și face calculele cât cheltuiește cu hrana și grija oilor ca să nu cumva să-l ia durerile de cap. Mircea Petresc spune că nu vrea să renunțe la oierit, dar dacă de la anul nu se vor lua măsuri prin care să fie ajutați oierii, efectivul de ovine se va reduce, în tot mai puține ferme se vor mulge oile, brânza de oaie va fi o raritate. Românii vor mânca brânza din plastic de prin magazin, spune oierul.

 

Vizualizat: 3375 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Andrei C.
|
07. 22, 2019. Monday 12:23
Iubesc oaia, dar deja e prea mult. Toate pajistile Romaniei sunt pasunate si vara si iarna cu tot mai multe oi. Nu mai are cand sa se refaca covorul vegetal. Daca vrei poti sa semnezi petitia "PASUNEAZA RESPONSABIL!" (pe platforma declic.ro).
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii