RAPORT OFICIAL! Suma destinată achitării subvențiilor pentru fermieri, în Campania APIA 2018, este mai mare prin comparație cu bugetul pus la dispoziția țării noastre de Uniunea Europeană în Campania 2017. Este vorba despre plafonul financiar alocat României de Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe care vor ajunge la agricultori.
Pentru 2018, țara noastră are alocată suma de 1,872 miliarde de euro (1.872,82 mii euro) din FEGA pentru plata subvențiilor fermierilor, mai mult cu 71,49 milioane de euro prin comparație cu suma alocată anul trecut, care a fost de 1,802 miliarde euro (1.802,33 mii euro).
Bugetul stabilit de Comisia Europeană pentru plata subvențiilor fermierilor va crește în 2019 la suma de 1,903 miliarde de euro. Același plafon financiar alocat din FEGA este stabilit și pentru ultimul an al exercițiului financiar, adică pentru 2020. La plafoanele financiare din FEGA, se vor adăuga și cele estimate pentru măsuri de piață și comerț exterior de aproximativ 400 milioane de euro pentru perioada 2015-2020.
Schemele de plăţi directe finantate din FEGA sunt următoarele:
- schema de plată unică pe suprafaţă;
- plata redistributivă;
- plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu;
- plata pentru tinerii fermieri;
- schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic;
- schema simplificată pentru micii fermieri.
Beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol si/sau deținători legali de animale, în conformitate cu legislația în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi cooperativele agricole, conform Legii 566/2004 a cooperaţiei agricole, precum şi grupurile de producători care desfaşoară activităţi agricole.