NOUTĂȚI PENTRU FERMIERI! Sancțiunile pentru ecocondiționalitate pot să vă excludă de pe lista de plată a subvențiilor! Ordinul privind aprobarea sistemului de sancțiuni administrative pentru ecocondiționalitate pentru subvențiile aferente anului 2016 a fost publicat marți, 27 decembrie 2016 în Monitorul Oficial.
Sistemul de sancțiuni administrative pentru ecocondiționalitate se aplică pentru următoarele scheme și măsuri de sprijin destinate fermierilor români:
- scheme de plăți directe (schema unică de plată pe suprafață SAPS, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tineri fermieri, sprijin cuplat)
- măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole prevăzute în PNDR 2014-2020, măsura 10 agromediu și climă, măsura 11 agricultură ecologică și măsura 13 plăți compensatorii pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri
- măsura 214 plăți pe agromediu și măsura 215 plăți în favoarea bunăstării animalelor – angajamente în derulare din PNDR 2007 – 2013
- plăți pentru angajamente de silvomediu din PNDR 2014 – 2020
- primele anuale în cadrul măsurilor de împădurire și crearea de suprafețe împădurite din PNDR 2014-2020
- măsura de restructurare/reconversie plantații viticole cu soiuri de struguri pentru vin
- alte scheme și măsuri de sprijin din fonduri europene sau din bugetul național.
IMPORTANT! Pentru anul 2016, normele privind ecocondiționalitate cuprind și obligația întreținerii pajiștilor permanente prin păstrarea, la nivel național, a raportului dintre suprafața terenurilor utilizate ca pajiști permanente și suprafața agricolă totală declarată de fermieri în anul 2007.
ATENȚIE! Sancțiunile administrative pentru nerespectarea normelor de ecocondiționalitate nu se aplică fermierilor care beneficiază de ajutoare național tranzitorii (ANT) și celor care participă la schema simplificată pentru micii fermieri.
Nerespectarea normelor de ecocondiționalitate în orice moment în cursul unui an calendaristic și dacă neconformitatea respectivă este rezultatul unei acțiuni ori al unei omiteri direct imputabile fermierului care a depus cererea unică de plată în anul 2016, cuantumul plăților efectuate sau care urmează să fie efectuate fermierului trebuie redus sau fermierul să fie exclus de la plată, prin aplicarea unei sancțiuni administrative.
Sancțiunea se aplică dacă neconformitatea este legată de activitatea agricolă sau dacă vizează suprafața exploatației agricole sau animalele deținute. Valoarea sancțiunilor administrative pentru un an calendaristic nu trebuie să depășească cuantumul total al plăților la care ar avea dreptul fermierul vizat.
În cazul în care la controlul administrativ se constată o neconformitate, în anul curent, este considerată neglijență, doar în situația în care în rapoartele de pe teren din ultimii doi ani nu apare acea condiție ca fiind neconformă. Dacă neconformitatea apare în cel puțin un raport din ultimii doi ani este considerată repetiție și fermierul va fi sancționat mai aspru.
Fermierii avertizați de APIA că pot să remedieze o neconformitate descoperită la control, vor trebui să anunțe APIA că au remediat problema până cel târziu la data de 30 iunie a anului următor celui de cerere. În acest fel, experții APIA pot reface vizita în teren. În caz contrar, fermierii vor fi sancționați retroactiv cu cel puțin 1% din cuantumul total al subvențiilor care li se cuvin.
Ecocondiționalitate cuprinde cerințele legale în materie de gestionare (SMR) și standardele privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC).