Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Nu vă bateți joc și de ce a mai rămas din cercetare!

Publicat: 30 iulie 2016 - 09:34
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Nu mai stricați ce nu mai puteți pune niciodată la loc. Opriți-vă din distrugere! Auziți, oameni buni, cică cercetarea va beneficia de onor managementul ministerului Agriculturii. Offf! Adică ca și APIA, AFIR, ANZ etc. 

Sau cel puțin așa se dorește prin proiectul de reorganizare a cercetării. Prin înfiițarea unei Agenții Naționale pentru Managementul Cercetării și Dezvoltării Agricole în structura MADR. Dar în niciun caz în proiect nu se vorbește de suplimentarea bugetului cercetării, dealtfel egal în ultimii ani cu mulțimea vidă. Ba mai mult, se prevede ca o parte importantă din banii obținuți din dezvoltare să se întoarcă la buget, precizează președintele ASAS, Gheorghe Sin. Nu știu dacă o fi de bine dacă ne gândim că toate politicile agricole se derulează prin minister. Cu „succesurile” deja binecunoscute de către toată lumea. Nu spun nici că ASAS ar fi cel mai fericit manager al cercetării, dar măcar se ocupă de această trebușoară de aproape 90 de ani. Și țara asta a dat între timp savanți respectați pe mapamond, iar dacă întrebăm pe cei care ne vând astăzi genetică de top, vor găsi fiecare câte o genă de sorginte românească în portofoliile lor. Ori prin semințe, ori prin resursa umană. Pioneer, Monsanto, Bayer, Syngenta, Euralis, KWS sau mai știu care altă multinațională au apelat cu încredere la capacitatea de analiză, inspirație, cercetare sau dezvoltare a specialiștilor crescuți de ASAS în cele 121 de unități de cercetare, cu care s-a intrat în 1990 în lumea democratică ( a se citi lumea capitalului). După un sfert de veac de democrație, unitățile de cercetare s-au topit pe jumătate iar terenurile pe care se făcea cercetarea și dezvoltarea, în majoritatea lor cu o foarte mare atracție imobiliară, s-au încincit (din circa 160.000 ha au mai rămas ceva mai mult de 30.000 ha).

Nu știu de ce ASAS nu și-a apărat poziția mai abitir. Poate din prea multă decență, poate sperând la mintea de pe urmă a administrației. Ceea ce pare a fi mai nashpa (un cuvânt neacademic) se dovedește că tocmai lipsa de agresivitate, sau mai bine spus pasivitatea științifică în fața tăvălugului politic este vinovată de toate năzbâtâile din actualul proiect de reorganizare a cercetării. Am insistat ca ASAS să-și apere interesele în instanță și astfel să obțină banii pe care guvernele nu le-au dat pentru buna desfășurare a activităților unităților de cercetare conform legii 45/2009. O lege care este bună în ansamblu dacă ar fi și respectată. Fără a mai fi nevoie de alte legi de umplutură. Adică, de ce să fie acuzată ASAS de management defectuos când tocmai statul prin ministerul finanțelor și al agriculturii (ordonatorii principali de credit) nu au asigurat minimul prevăzut de lege?! Adică statul nu este egal în fața legii?! Cine Doamne iartă-mă e statul ăsta?!!!

Până atunci ASAS a chemat liderii fermierilor în ajutor. LAPAR, Asociația Fermierilor din România, ProAgro, Camera Agricolă Naţională (CAN) dar și Agrointelligence Sisa s-au așezat pe 29 iulie în jurul mesei ovale de la sediul ASAS pentru un prim contact. Printr-un concurs de împrejurări am ajuns și eu pe acolo. Ca un ziarist care știe că fără cercetare nu va exista o agricultură sustenabilă.
Cum să rămâi la mâna importului de tehnologie pe toată lungimea?!!! Oare chiar așa de tâmpiții suntem ca nație?! Să vindem tot într-o veselie soră cu nebunia! Și apoi să plecăm cu toții din țară. Să rămână doar cei cu speranța la pensiile speciale. Să vedem de unde naiba și cine oare o să le-o mai plătească.

Vizualizat: 3717 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros: Eu vreau ca fermierii să câștige!

Ministrul Oros: Eu vreau ca fermierii să câștige!

11 mai 2021 - 08:12

Culturile agricole arată bine la ora actuală chiar dacă unele lucrări au fost întârziate din cauza ploilor abundente şi a frigului, iar estimările sunt foarte bune, a declarat, luni, ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe susținută la sediul MADR. Șeful MADR a adăugat, referitor la creșterea prețurilor, că-și dorește ca fermierii să câștige.

România, 3,2 milioane de exploatații agricole!

România, 3,2 milioane de exploatații agricole!

11 mai 2021 - 07:48

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică din România, Tudorel Andrei, estimează că România ar putea avea 3,2 milioane de exploataţii agricole după efectuarea Recensământului General Agricol. La ultimul recensământ au fost înregistrate 3,6 milioane de exploataţii agricole.

Datele care sunt vitale pentru acordarea ajutoarelor din agricultură!

Datele care sunt vitale pentru acordarea ajutoarelor din agricultură!

11 mai 2021 - 07:15

„Datele statistice sunt vitale pentru cunoașterea realităților din agricultura românească. Fără acestea, nu se vor putea lua cele mai eficiente decizii în viitor” a declarat domnul Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, la conferința organizată luni, 10 mai 2021, la Ministerul Agriculturii. Pe baza acestor date se stabilesc și subvențiile de care vor beneficia fermierii.

Subvenții APIA! Anunț APIA pentru fermieri!

Subvenții APIA! Anunț APIA pentru fermieri!

11 mai 2021 - 06:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care beneficiază de subvenții că este în plină desfășurare campania de primire a Cererilor unice de plată pentru anul 2021. Au mai rămas 7 zile în care fermierii pot să ceară subvențiile agricole din acest an fără penalități.

Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de floarea-soarelui

Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de floarea-soarelui

10 mai 2021 - 16:17

Având un potenţial ridicat de producție, floarea-soarelui prezintă un consum mare de nutrienți, atât de micro cât și de macroelemente. Din cercetări s-a constatat că pentru fiecare 100 kg boabe plantele de floarea-soarelui consumă aproximativ 6,5 kg azot, 2,5 kg fosfor şi 13,5 kg potasiu. Pe majoritatea tipurilor de sol, floarea-soarelui valorifică bine atât îngrăşămintele organice cât şi pe cele chimice. Dozele de îngrăşăminte chimice se stabilesc ţinând cont, în principal, de nivelul producţiei scontate, de consumul specific şi de rezervele de elemente nutritive din sol (valori determinate în urma unei cartări a solului). Fertilizarea echilibrată cu azot, fosfor şi potasiu asigură o mai bună toleranţă a plantei la boli cum sunt necrozarea tulpinilor sau pătarea neagră, dar şi la atacul afidelor.

Investigații la ferme mari!

Investigații la ferme mari!

10 mai 2021 - 16:12

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie în rândul unor mari producători şi comercianţi de carne de pasăre din România, în urma unor indicii care arată că ar putea exista înţelegeri sau practici pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creşterea artificială a preţurilor de vânzare, potrivit unui comunicat de presă al autorităţii. Referitor la aceste investigații, Uniunea Crescătorilor de Păsări ne-a transmis astăzi un comunicat.

Ministrul Oros: Verificăm dacă rezultatele recensământului se suprapun fidel cu bazele de date cu animale!

Ministrul Oros: Verificăm dacă rezultatele recensământului se suprapun fidel cu bazele de date cu animale!

10 mai 2021 - 13:50

De astăzi, 10 mai 2021, începe recensământul general agricol, demararea acțiunii a fost marcată printr-o conferință de presă susținută la Ministerul Agriculturii, fiind prezenți, alături de ministrul agriculturii, și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale. Ministrul Adrian Oros a declarat că rezultatele vor arăta dacă numărul de animale se suprapune pe bazele de date deja existente, suprafața agricolă, numărul de ferme, etc.

Scrisoarea fermierilor români către Bruxelles!

Scrisoarea fermierilor români către Bruxelles!

10 mai 2021 - 13:02

Fermierii români au transmis o scrisoare către Bruxelles, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniuna Europeană, Parlamentului European, europarlamentarilor români, anunță Alianța pentru Agricultură și Cooperare, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Ministrul Oros, anunț astăzi despre plata subvențiilor APIA!

Ministrul Oros, anunț astăzi despre plata subvențiilor APIA!

10 mai 2021 - 12:31

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a transmis astăzi un mesaj fermierilor care solicită subvențiile agricole din acest an. Șeful MADR a ținut o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii.

Subvenție APIA de 7.000 euro/ha! Culturile agricole care iau cei mai mulți bani de la APIA!

Subvenție APIA de 7.000 euro/ha! Culturile agricole care iau cei mai mulți bani de la APIA!

10 mai 2021 - 09:15

Sume mari pe hectar pentru aceste culturi agricole! Au crescut spectaculos ajutoarele pentru fermierii care cultivă legume în spații protejate. La momentul acesta, cultivatorii de legume par să beneficieze de sumele cele mai generoase pe hectar acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Fermier roman , caut tara
|
07. 30, 2016. Saturday 22:57

Foarte bine sa managerieze ministerul ,prin inteligentul Irimescu si simpaticul Baciu, si cercetarea, ca si acolo sunt usor de manipulat, prin mijloace specifice desigur. Dorel excavatoristul...e pe faza... :)

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW

Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW

Folosind aceeași normă de semănat, tehnologia DeltaRow mărește spațiul de nutriție al plantelor cu pana la 70% prin dispunerea boabelor într-o forma de triunghi, cu un spatiu între ele de 12,5 cm si posibilitatea distanțării rândurilor între 37.5cm și 87.5cm.

Testată de Universitatea din Osnabruck și confirmată în multe ferme din vestul Europei, tehnologia DeltaRow a adus cu peste 4.5% în plus la producția de boabe, 5.4% mai mult în ceea ce înseamnă producția de biogas, 7.9% în energie metabolizată (ME) și peste 8.2% Energie Netă în Lactatie (NEL).


Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare! Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Bancul zilei

Educaţie?

Educaţie?
O mamă îşi dojeneşte fiul: Detalii