APIA ESTE ÎN CONTROL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează, în aceste zile, controlul clasic, în teren, la fermierii selectați în eșantionul de control. Pentru campania de subvenții 2017, în acest eșantion sunt 104.146 de fermieri. Verificările angajaților APIA vizează și respectarea regulilor impuse de angajamentele pentru plățile compensatorii.
Plata compensatorie le aduce agricultorilor bani în plus pe hectar. Pentru accesarea acestei plăți, fermierii trebuie să semneze angajamente la APIA sau exploatațiile lor agricole să fie situate într-o zonă cu constrângeri naturale sau specifice.
Plățile de agromediu (A.M.) vor fi acordate fermierilor care şi-au asumat şi respectă, în mod voluntar, angajamente de agromediu, conform cărora vor respecta bunele condiţii agricole si de mediu, cerinţele minime pe suprafaţa întregii exploataţii și cerinţele specifice aferente unuia sau mai multe pachete disponibile pentru care aplică pe suprafaţa pe care solicită sprijinul, pentru o perioadă de 5 ani de la data semnării angajamentului.
IMPORTANT! Fermierii care au în desfăşurare angajamente în cadrul Măsurii 214 plăți de agromediu și climă pentru suprafeţe agricole situate în unităţi administrativ-teritoriale (UAT-uri) care, în noua perioadă de programare (faţă de desemnările anterioare), au suferit sau nu modificări în ceea ce priveşte eligibilitatea zonelor pentru pachetele de agromediu, trebuie să aplice cerinţele specifice şi cerinţele de bază (minime) prevăzute de Măsura 214, urmând ca celelalte reguli aplicabile schemelor de plată pe suprafaţă să fie cele prevăzute de legislaţia naţională aplicabilă în anul 2015 (ex: condiţiile de eligibilitate, normele de ecocondiţionalitate etc.).
Suprafaţa solicitată în cererea de plată în cadrul Măsurii 10 plăți de agromediu și climă, din PNDR 2014 – 2020, pentru pachetele P1 pajiști cu înaltă valoare naturală, P2 practici agricole tradiționale (aplicat numai în combinație cu pachetul 1), P3 pajiști importante pentru păsări, P6 pajiști importante pentru fluturi, P7 terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), obligatoriu trebuie să fie aceeaşi pentru toată perioada de 5 ani, respectiv aceleaşi parcele situate în aceleaşi blocuri fizice (judeţ – localitate – cod sirsup – nr. bloc fizic – nr. parcela – categorie de folosinţă – suprafaţă).
Aplicanţii pentru pachetele P4 culturi verzi şi P5 adaptarea la efectele schimbărilor climatice pot schimba anual suprafaţa pentru care aplică acest pachet cu alte suprafeţe localizate în cadrul aceleiaşi ferme, dar cu condiţia menţinerii valorii de suprafaţă declarată în primul an de angajament.
ATENȚIE! Fermierul are obligaţia de a completa şi semna în caietul de agromediu declaraţia privind respectarea cerinţelor minime pe toată suprafaţa exploataţiei, pe toata durata celor cinci ani de la data semnării angajamentului şi va completa și actualiza cu date reale caietul de agromediu.
Pentru fiecare control la faţa locului efectuat, inspectorii de teren intocmesc un raport de control care permite analizarea detaliilor controalelor efectuate și formularea unor concluzii privind conformitatea cu criteriile de eligi-bilitate, cu angajamentele și cu alte obligații.
În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafata devine neeligibilă schemelor şi măsurilor de sprijin, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale.
ATENȚIE! Agricultorii care au aplicat la schema pentru micii fermieri sunt obligați să respecte normele de ecocondiționalitate în cazul în care accesează şi pachete de agromediu.
Sursa: APIA Gorj