LIMITAREA PLĂȚILOR DIRECTE PENTRU MARII FERMIERI. Se propune o repartizare mai corectă a sprijinului pe venit, în prezent 80% din acest sprijin se duce către 20% dintre beneficiari. Distribuția în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) e inechitabilă. De-a lungul timpului au fost încercate diverse formule, au fost mereu critici privind susținerea marilor fermieri, a declarat Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, Comisia Europeană.
Mihail Dumitru a mai spus la conferința Euractiv, organizată astăzi, luni, 26 martie, la București, că se propune o plafonare a plăților pentru marii fermieri, plăți redistributive sau degresivitatea sprijinului. La ultimul Consiliu au existat divergențe privind soluțiile între statele est-europene și cele net contributoare, a adăugat acesta. 80% din sprijinul acordat agricultorilor este încasat de 20% dintre beneficiari. Din acest motiv, tendințele la nivelul Comisiei Europene sunt de limitarea a sumei care este încasată din subvenții de marile ferme și sprijinirea fermelor mici și medii.
România are o particularitate: multe ferme foarte mici și unele mari, ferme medii nu prea avem. Se dorește o redistribuție, o reducere a plăților la fermele foarte mari, pentru a-i ajuta pe micii fermieri să crească, a spus Dumitru.
Directorul general adjunct DG Agri a anunțat că în viitoarea arhitectură verde a PAC se vrea introducerea de noi condiționalități consolidate. că este nevoie de un pachet consistent care să atragă noi fermieri și care să impulsioneze tinerii să se stabilească la sat. De exemplu, s-ar putea merge pe facilitarea accesului la terenuri agricole, facilități fiscale, credite avantajoase.
Problema foarte mare este că nu reușim să atragem fermieri foarte tineri, e o problemă cu accesul la terenuri. În acest moment, doar 6% din fermieri din Europa au vârsta sub 35 de ani, a spus Dumitru.
Sursa: Euractiv