FĂRĂ VITE ÎN FERMĂ DAR CU SUBVENȚIA ÎN BUZUNAR! Anunțul ministrului agriculturii, Achim Irimescu, o să-i necăjească pe mulți dintre fermierii români care se zbat să-și hrănească vitele din fermă, dar care riscă să nu primească subvențiile pentru acestea. În schimb, primesc subvenții cei care și-au vândut vitele demult! NU dispare NEDREPTATEA!
Băieții deștepți din agricultură au avut vite în ferme exact la momentul potrivit, adică acela al datei istorice sau al termenului de referință! Ce mai contează că, ulterior, acești fermieri și-au vândut vitele sau poate unele dintre aceste vite au fost chiar sacrificate între timp. Ei continuă să încaseze subvențiile pentru vitele rămase doar în scriptele Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
Data istorică sau termenul de referință pentru bovine de care se ține seama la plata ajutorului național tranzitoriu (ANT), o aberație din lege, nu dispare!
Fermierii români au cerut cu insistență ca această dată să fie 1 ianuarie 2017, să nu mai încaseze bani cine nu mai are animale. Pe listele de plată APIA se vor regăsi, în continuare, ca eligibili pentru a primi această subvenție și cei care și-au vândut demult animalele și care nu mai au grija lor. În schimb, cei care au cumpărat bovine, ulterior acestei date, ar putea rămâne fără banii din subvenție, doar cu grija animalelor care trebuie hrănite.
Această subvenție nu s-a dorit la nivel european, chiar bulgarii s-au opus și eu, la vremea respectivă, cu mare efort am reușit să mențin acest ajutor pentru că, uitați, aduce 500 de lei/cap de animal, atât a fost în acest an. Legislația europeană spune că este un ajutor decuplat și dacă rămâi fermier chiar dacă nu ai nicio vacă primești în continuare subvenție. De aici supărarea fermierilor, s-au supărat și foști miniștrii.
Asta este legislația, vom face demersuri, dar e greu să-mi imaginez că vom reuși ceea ce doresc fermierii, să aducem la zi. Regulamentul (european n.r.) spune clar: o dată istorică. Data istorică nu este anul acesta, este cu niște ani în urmă, a anunțat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, la Iași.
La începutul acestui an, în februarie, existau promisiuni de la Ministerul Agriculturii că va dispărea această dată istorică și va conta câte vite ai în fermă la momentul acordării subvenției. Propunerea era ca datele de referință să se schimbe anual. Nu se poate! Râmâne cum a fost stabilit pentru că nu ne permite Comisia Europeană să schimbăm regula jocului. Chiar dacă este singura subvenție acordată de la bugetul național.
Când s-a instituit această schemă de plată în zootehnie, data de referință pentru bovine a fost 31 ianuarie 2008. Odată cu intrarea în noua alocare financiară, 2014-2020, noua dată de referință este 31 ianuarie 2013.
Fermierii care cumpără acum bovine sau își înființează exploatații noi de creștere a bovinelor ar putea să încaseze subvenția în cazul în care cumpărătorul este de acord să le cedeze și acest drept la notarul public.
Ajutorul național tranzitoriu se acordă fermierilor care dețin minim 3 capete de bovine.