TAXĂ PENTRU FERMIERI. În România nu se știe cât produc fermierii români, ce produc și cât vând, crede fermierul Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). Fermierul pledează pentru sistemul de fiscalitate aplicat pentru agricultorii din Italia în timp ce Ministerul Finanțelor gândește o nouă taxă forfetară.
Sistemul italian ar prevede 5 trepte de plată a TVA la bugetul de stat, taxă pe valoare adăugată, în funcție de mărimea fermei. Concret, un producător mic vinde un produs din ferma sa cu un TVA de 9% dar statul îi ia din acest TVA doar 2%.
Acest sistem funcționează foarte bine în Italia. Adică, în Italia nici să vrei nu poți cumpăra de la un producător un produs fără să ai inclus în preț TVA.Italienii au cinci trepte de deducere a TVA, de plată către bugetul de stat. El, fermierul, încasează 9% TVA în prețul cu care vinde produsul și plătește la bugetul de stat doar 2%, 5%, 7% pentru societățile mari care lucrează integrat și fac deduceri de 100% a TVA. Deci, se plătește TVA în funcție de dimensiunea fermei.
Asta ne-ar ajuta pe noi, în sfârșit, să vedem ce producem și ce se vinde în țara aceasta. Să se aplice tuturor categoriilor de fermieri. Ar încuraja și fermierul mic să iasă în fiscalitate. El, oricum, plătește impozit pe norma de venit, plătește niște impozite către stat, dar nu i se reflectă nicăieri cantitatea de produs pe care o vinde din exploatația respectivă.
Nu înțeleg de ce nu traducem ceea ce este gata și funcționează atât de bine în alte țări și ne chinuim acum să inventăm alte scheme care nu spun, neapărat că vor fi rele. Și schema cu care a venit Ministerul de Finanțe, care ar aduce un pic de lumină și o simplificare a lucrurilor. A venit cu o plată forfetară a TVA la persoanele fizice. Așteptăm să vedem exact mecanismul pe care-l vor gândi. Fermierul va plăti o cotă în funcție de dimensiunea exploatației, repet, și-n al doilea rând statul va încasa o sumă din TVA pe care acum nu o încasează și lucrul cel mai important, repet, va fi faptul că noi, în sfârșit vom ști ce producem și ce vindem, explică liderul FCBR.
Fermierii români au discutat despre noua taxă, care ar trebui să instituie, practic, un control asupra a ceea ce se produce, cu primul ministru Dacian Cioloș și cu ministrul secretar de stat Gabriel Biriș, la întâlnirea din Sibiu, care a avut loc săptămâna trecută.