SCHIMBĂRI SUBVENȚII FERMIERI DE LA ANUL! Între schimbările pe care Comisia Europeană le aplică din 2018 la plățile directe, subvenții, acordate fermierilor din Europa este inclusă și cea privitoare la pășunile permanente. Ce terenuri pot fi clasificate ca pășuni permanente?
Definiția pășunilor permanente a fost modificată prin introducerea următoarelor elemente opționale pentru statele membre UE:
Dacă este utilizată, noua definiție a pășunilor permanente va neutraliza efectul unei hotărâri recente a Curții Europene de Justiție, ceea ce duce la clasificarea ca pajiște permanentă a unei pășuni temporare după 5 ani, cu o valoare adăugată redusă pentru mediu.
Noțiunea de pășune permanentă este extinsă la porțiuni de teren care până acum nu au fost eligibile: Statele membre în Uniunea Europeană pot decide să includă în pășuni permanente specii de arbuști sau arbori folosite la producerea furajelor pentru animale, dar care nu sunt pășunate direct de animale, anunță Comisia Europeană.
Prin vechea definiție, pășuni permanente reprezintă terenuri consacrate producţiei de iarbă şi de alte plante furajere erbacee cultivate sau spontane, care nu au făcut parte din sistemul de rotaţie a culturilor din exploataţie timp de cel puţin cinci ani. În noțiunea de pășune permanentă, tot prin vechea definiție, se includ și terenurile pe care sunt arbori și/sau arbuști, cu condiția ca aceste specii să fie bune pentru pășunat.
Noua definiție a pășunilor permanente este una dintre principalele modificări introduse în cele patru regulamente de bază ale Politicii Agricole Comune (PAC) prin regulamentul Omnibus. Aceste modificări urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, după ce partea care privește agricultura și dezvoltarea rurală din acest regulament Omnibus va fi adoptată de Consiliul miniștrilor agriculturii și Parlamentul European.