SCHIMBARE CRITERII DE ELIGIBILITATE! Printr-un proiect de act normativ, afișat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii, survin modificări în criteriile de eligibilitate a mai multor scheme de plată de care beneficiază fermierii români în perioada 2015-2020. Ce se schimbă pentru ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat la sfecla de zahăr?
AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU
Potrivit modificărilor aduse la Ordinul subvențiilor de proiectul de act normativ, elaborat de MADR, agricultorii care solicită la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul național tranzitoriu (ANT) pentru sfecla de zahăr trebuie să dețină un contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr recunoscută de MADR. Modelul contractului este prevăzut în anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr. Contractul se înregistrează la DAJ și se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de
vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 6 plante/m. O copie a contractului se depune la APIA până la data de 1 octombrie a anului în curs. Lipsa vizei DAJ pe contract determină neeligibilitatea la plată pentru ANT 6. Rezultatul verificărilor se consemnează într-un proces-verbal de constatare semnat de reprezentanţii DAJ, ai Federaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr şi ai fabricii de zahăr, care se păstrează la DAJ.
Ajutorul naţional tranzitoriu pentru sfeclă de zahăr se acordă în cuantum fix numai pentru suprafaţa cultivată în baza contractului de producere a sfeclei de zahăr încheiat cu a fabrică de zahăr recunoscută de MADR pentru anul în curs.
Până acum, fermierii trebuiau să dețină un contract cu o fabrică de zahăr, în vechea formulare nu se preciza să fie o fabrică recunoscută de Ministerul Agriculturii. Modelul contractului era prevăzut tot în anexa Acordului interprofesional pentru sfecla de zahăr, care era aprobat anual prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
Cuantumul ajutorului național tranzitoriu, achitat fermierilor de către APIA pentru anul 2017, este de 72,69 euro/ha - 334,32 lei/ha.
SPRIJIN CUPLAT
Și pentru încasarea sprijinului cuplat, fermierii trebuie să deţină un contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr recunoscută de MADR. Modelul contractului este prevăzut în anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr.
Contractul se înregistrează la DAJ și se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 6 plante/m. O copie a contractului se depune la APIA până la data de 1
octombrie a anului în curs. Lipsa vizei DAJ pe contract determină neeligibilitatea la plată pentru sprijinul cuplat. Rezultatul verificărilor se consemnează într-un proces-verbal de constatare semnat de reprezentanţii DAJ, ai Federaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr şi ai fabricii de zahăr, care se păstrează la DAJ.
O altă condiție obligatorie pentru încasarea banilor este dovada comercializării unei producţii minime de 26.400 kg/ha, pe bază de factură pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverinţă eliberată de fabrica de zahăr recunoscută de MADR pentru persoanele fizice, care se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent.