PROGNOZA A CRESCUT NEAŞTEPTAT DE MULT. Ministerul Agriculturii din SUA, USDA, și-a mărit estimările privind recolta de soia din SUA din anul fiscal 2016/17. Astfel, se estimează o recoltă cu 92 mio mai mare față de prognoza din luna precedentă, recoltă ce ar urma să atingă 4,361 mrd bușeli (119 mio t).
Analiștii estimaseră o creștere mai mică și o recoltă de soia de 4,318 mrd bușeli.
În același timp, ministerul și-a mărit cu 1,1 bușeli prognoza privind producția, estimând acum 52,5 bușeli/acru, în timp ce analiștii prognozaseră 52 bușeli/acru. La baza acestei creșteri stau, conform USDA, producțiile mai mari din Minnesota, Dakota de Nord și Kansas.
Exporturile de soia 2016/17 ar urma să fie de 2,05 mrd bușeli, această prognoză fiind cu 25 mio mai mare față de cea de luna trecută. În plus, Rusia și Ucraina ar urma să exporte mai multă soia. Totodată, prognoza pentru șrotul de soia a scăzut cu 20 mio t, ajungând la 1,93 mrd bușeli, întrucât așteptările privind exportul sunt mai reduse. Exporturile către Mexic, Canada, Tailanda și UE ar urma să fie mai slabe față de anul trecut.
Totodată, ministerul și-a mărit cu 2 mio t estimarea pentru stocurile din SUA, prognozând stocuri de soia de 13,1 mio t (480 mio bușeli). Analiștii porniseră de la stocuri de 420 mio bușeli.
Producția mondială de oleaginoase 2016/17 ar urma să fie de 551,2 mio t, cu un plus de 3,1 mio t față de prognoza din octombrie. Responsabilă de acestă modificare este recolta mondială de soia, estimată acum la un nivel record de 336,1 mio t (plus 2,9 mio t). Recoltele mai bogate din SUA, Rusia și Mexico stau la baza acestor date.
În același timp, USDA și-a mărit prognoza cu privire la recolta mondială de rapiță, estimând 67,8 mio t, întrucât China ar putea avea o producție mai mare. Și UE ar urma să exporte mai multă rapiță. Alte schimbări se referă la o producție cu 0,3 mio t mai slabă de floarea soarelui la nivel mondial, aceasta fiind estimată la 43,7 mio t. Cauza ar fi prognozele reduse pentru Bolivia și UE.
Stocurile mondiale de soia la finalul sezonului 2016/17 au crescut, conform prognozei, semnificativ. Astfel, acestea ar putea fi de 81,5 mio t (plus 4,1 mio), în timp ce analiștii estimaseră provizii globale neschimbate față de luna precedentă. Responsabile pentru acestă creștere sunt stocurile mai mari din SUA, Argentina și China. (sursa: agrarticker.de)