PROIECT ORDIN DE MINISTRU! Ministerul Agriculturii propune noi condiții pentru Convențiile încheiate cu băncile care acordă credite fermierilor pe baza adeverințelor emise de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
În așteptarea subvențiilor, fermierii români care au nevoie de bani ca să-și susțină exploatațiile agricole pot să apeleze la împrumuturi bancare, garantate cu procente, stabilite de APIA, din subvențiile care li se cuvin. Pentru aceste împrumuturi în condiții avantajoase, Agenția de Plăți încheie Convenții cu băncile.
Potrivit proiectului de act normativ, condițiile în care se vor încheia Convențiile dintre instituțiile financiare bancare și nebancare și APIA în baza adeverințelor eliberate de APIA sunt următoarele:
1. APIA va încheia convenții cu instituțiile finantatoare interesate pentru creditarea beneficiarilor plăților derulate prin APIA, în baza adeverințelor eliberate de către această instituție, dacă acestea vor indeplini urmatoarele conditii :
A) Vor face dovada ca numărul de sucursale și agenții ale instituțiilor finanțatoare acoperă cel puțin 30 % din numărul total al județelor tării.
B) Vor accepta introducerea în Convenție a obligativității respectării următoarelor niveluri ale costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăților directe:
Dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși: RON – ROBOR 6M + maxim 3 %, Comision 0
C) Vor acorda credite și persoanelor juridice nou înfiintțte care prezintă adeverință APIA.
2. APIA poate încheia Convenții și cu Instituțiile finanțatoare care nu pot face dovada respectării cerințelor de la pct.1 A, dar care oferă condiții de creditare sub nivelul celor de la pct.1 B și acceptă ca oferta să fie înscrisă în Convenție.
3. Instituțiile finanțatoare care încheie un tip de convenție cu APIA sunt obligate să încheie toate tipurile de convenții încheiate în baza cererilor unice de plată pe suprafață.
4.Pentru informare publică pe site-ul APIA va fi postată o listă cu instituțiile finanțatoare care au încheiate Convenții în condițiile prezentului ordin.
Proiectul de act normativ a fost publicat luni, 23 mai 2016, pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.
(sursa: Ministerul Agriculturii)