Fermierii mai au doar o săptămână la dispoziție să ceară Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură subvenția pentru motorina folosită în trimestrul 3. Termenul limită de depunere a cererii este 31 octombrie! Cererea de plată este refuzată de APIA pentru că s-ar fi făcut o greșeală în acordul prealabil pentru anul 2015.
Cererea de acord prealabil este concepută doar pentru anul agricol 2014-2015. O parte din lucrările agricole au fost făcute în 2014, dar o parte importantă se desfășoară acum, în 2015, chiar în trimestrul 3. Tot ce înseamnă recoltat, înființarea de culturi se face cu consum mare de motorină chiar în trimestrul 3. APIA spune: noi avem acordul, cererea de acord prealabil, doar pentru culturile înființate anul trecut, pentru ce înființați acum nu avem acord. După ce a apărut legea, noi am sesizat Ministerul Agriculturii că s-a strecurat o greșeală, domnul Daniel Botănoiu (secretar de stat în Ministerul Agriculturii n.r.) ne-a promis că o rectifică. Nu a rectificat-o. Și acum ne trezim că e târziu. Depunerea cererilor de plată trebuia să înceapă pe 1 octombrie și să se finalizeze pe 31 octombrie. Se depune în luna următoare încheierii trimestrului respectiv. Mai avem o săptămână și noi trebuie să completăm la APIA toate cele 19 anexe, în care să explicăm amănunțit ce am făcut cu motorina. Probabil se modifică legea și o să ne călcăm în picioare în ultimele trei zile că, altfel, ieșim din termen, avertizează Nicolae Sitaru, fermier în Ialomița și vicepreședinte LAPAR.
Pe vechea lege, fermierii mergeau la APIA cu facturile pe motorină și dădeau o declarație pe propria răspundere că au folosit cantitatea respectivă de combustibil în agricultură. Acum trebuie să spui amănunțit ce ai făcut cu motorina: am arat, am discuit, etc. Fermele nu seamănă una cu alta, avem tehnologii diferite. Dacă îmi dai 78 de litri de motorină/ha, lasă-mă să mă încadrez în ei, adaugă Sitaru.
Ajutorul de stat pentru motorina folosită în agricultură se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard la motorină și acciza redusă aplicată motorinei din agricultură.
Guvernul a aprobat, săptămâna aceasta, 254 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat la motorina folosită în trimestrele 1 și 2 ale anului 2015. 13.500 de fermieri ar urma să beneficieze de acești bani.