Adama
Vinasa Rompak

NECENZURAT! UN MINISTRU la PROTESTUL FERMIERILOR!

Publicat: 07 iunie 2016 - 18:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PROTEST BUCUREȘTI. Protestul fermierilor din Parcul Izvor, de marți, 7 iunie 2016, prezența și discursul ministrului agriculturii, Achim Irimescu, la acest protest, prezența deputaților din Comisia de agricultură și cum a văzut fermierul simplu din mulțime ce se întâmplă acolo, vă sunt prezentate de Agroinfo, necenzurate.

Parcul Izvor, 7 iunie, ora 12. Printre fermieri crește neliniștea, în rumoare sunt și voci care strigă să-și dea demisia ministrul agriculturii. Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), urcat pe scena improvizată, încearcă să-i potolească. Când pare că fermierii sunt gata să-și reverse nemulțumirile apare ministrul agriculturii, Achim Irimescu, care urcă pe scenă alături de Laurențiu Baciu.

colaj-ministru-fermieri_b

Ministrul Achim Irimescu, în fața fermierilor protestatari

Sincer îmi pare rău că s-a ajuns în această situație, își începe ministrul Irimescu discursul. Trebuie să recunoaștem faptul că nu se datorează Guvernului actual întârzierea (referire la întârzierea subvențiilor pe 2015 n.r.). Am recuperat foarte mult din întârziere. De exemplu, când am cerut o programare: în ce dată vor începe plățile, mi s-a spus 27 aprilie. Am reușit cu mari eforturi 8 aprilie. Vă înțeleg perfect și vă dau toată dreptatea. Nu e normal ce se întâmplă, întârzierile foarte mari pentru alocarea și plata banilor. Sunt convins că toți așteptați acești bani. E adevărat că au fost niște decizii care s-au luat cu întârziere în Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți.

Este vorba de faptul că ne-am complicat foarte tare anul trecut și am pus n scheme. În primii doi ani, 2015, 2016, să fie cât mai simple, ca să ajungem cu banii la dumneavoastră în timp util. Vă înțeleg nemulțumirea și sunt alături de dumneavoastră. Am făcut eforturi mari în ultima perioadă, s-a lucrat și noaptea la APIA și sâmbăta și duminica. Din păcate, ați văzut că directorul general Florin Faur care a făcut eforturi foarte mari, a avut probleme medicale și este în spital. Sunt eforturi mari pe care le face administrația și am ajuns în situația în care suntem în ultima lună de plată. Eu pot să vă garantez că nu vor fi probleme. Oricum și dacă s-ar fi ajuns în situația să se plătească după 30 iunie (termenul limită de plată al subvențiilor n.r.) și am fi fost penalizați, diferența, penalizarea se alocă de la bugetul de stat. Dar nu vom ajunge acolo, fiți convinși. E adevărat că la animale nu s-au dat încă banii.

ministru-protest4_b

Dacă e să ne uităm la cifre, din 1,6 miliarde de euro avem 1,1 miliarde de euro deja plătite. În condițiile în care modulul funcționează, banii se vor da în cel mai scurt timp, începând repede de săptămâna viitoare. Este o situație cu care ne-am confruntat la funcționarea modulului, e vorba de partea de control. Și fermierii mari au fost cei mai afectați aici.

E adevărat că fermierii mari sunt cei care au credite, au plăți pentru inputuri și sunt într-o situație așa mai delicată. Dar înțeleg că și fermierii mari și cei mici au dreptul dânșilor și este normal ca statul să facă toate eforturile ca banii să ajungă la timp. Și eu vă promit, în condițiile în care actualmente modulul funcționează, au fost mari întârzieri, fiți convinși că nu se va mai repeta în acest an.

Chiar am avut o discuție cu reprezentanții dumneavoastră, cu dl. Baciu, cu dl. Emil Dumitru, Pro Agro, dl. Nechifor, dl. Frânc și așa mai departe în care am discutat despre posibilitatea să venim în anul 2016 încă din luna decembrie cu plățile. Sigur e un moment îndepărtat. Eu înțeleg că dumneavoastră sunteți nerăbdători să vă încasați drepturile actuale. Pe partea de control, spuneam, cei care nu au avut probleme la control, au intrat la plată și o bună parte s-au dus, dar nu în număr foarte mare.

Încă mai avem pe cei care au fost în control, e vorba de marii fermieri, sunt aproape 400 de milioane de euro, în control, și o suprafață de circa 2 milioane ha mai este în discuție. Sperăm ca în această săptămână să începem controlul final și de săptămâna viitoare vrem să începem la producția animală. A mai fost o problemă cu care ne-am confruntat, caz concret, nu dau nume aici, fermier mare care a avut ordin de plată emis în 24 mai și a primit banii abia în 31 mai.

ministru-protest3_b

Sunt întârzieri pe care nu ni le explicăm. APIA în momentul în care a emis un ordin, este clar că în ziua respectivă a ajuns în Trezorerie, de la Trezorerie banii se duc în una, două zile la bancă și de la bancă la dumneavoastră. Deci, acolo s-a întâmplat o întârziere și nu-mi dau seama de ce pentru că băncile au interesul să plătească rapid subvențiile dumneavoastră.

În altă ordine de idei, la cei care primesc fonduri pentru animale vestea bună este că vor fi sume foarte mari. De exemplu, o să depășească 1.000 euro vaca de carne, o să depășească 800 de euro la vaca de lapte. Sunt sume foarte bune. Avem la plată ajutorul pe motorină, 93 de milioane de lei pentru primul trimestru al acestui an, în această săptămână vor fi transferați banii către fermieri. În altă ordine de idei, avem plăți extraordinare pentru lapte și porc, 11 milioane euro. La vacă, după cum știți, am prelungit depunerea cererilor. S-au depus cereri foarte puține.

Până la acest punct al discursului, fermierii au ascultat în liniște. Aici, un fermier a ridicat puțin glasul: Și la oi, domnule ministru?

La oi, în evaluarea noastră, de săptămâna viitoare începe și la ovine. Subvenția totală la ovine, este vorba de 10 euro pe cap de oaie. Repet, subvenția este 10 euro/cap de oaie. Eu, unul nu sunt foarte mulțumit pentru că raportul între bovine și ovine este 1 la 6 și ar trebui să regăsim și la subvenție o sumă mai bună pentru ovine.

Sperăm ca din anul viitor, pentru că în această vară ar trebui să transmitem Comisiei Europene o schemă modificată pentru anul viitor, iar de anul viitor lucrurile să se îndrepte cât mai mult și să restabilim un echilibru între producătorii noștri. Toți producătorii sunt importanți pentru noi și nu vrem să existe discrepanțe așa mari între sectoare.

Am spus că vom da bani cât să nu pierdem de la UE, de aceea subvenția la bovine este atât de mare și la culturile de câmp este o subvenție foarte importantă la o serie de produse. Este adevărat, scopul nostru foarte important este să nu pierdem bani pe care să-i dăm înapoi la UE.

Ministrul este întrerupt din nou de un fermier. Vom fi penalizați?

Nu, dumneavoastră nu veți fi penalizați, răspunde Achim Irimescu. Când fermierii dădeau semne de neliniște, microfonul este luat de Laurențiu Baciu, liderul LAPAR.

Trebuie să înțelegem că prezența ministrului aici este să lămurească câteva probleme. Hai să punem întrebări pertinente. Nu se rezolvă acum, să nu credeți că strângînd din dinți, arătînd pumnul rezolvăm vreo problemă. Este un respect pentru noi, dacă o luați așa, faptul că a venit încoace pentru că până acum, și trebuie să o recunoaștem, niciun ministru nu a venit în rândul nostru. Aplauze, vuvuzele, fluiere și talăngi.

Laurențiu Baciu continuă. Am colindat tot Bucureștiul ăsta, nu s-a sinchisit nimeni, nu a avut nimeni curajul, răspundere, că până la urmă e o răspundere, da? A avut curajul și a venit aici. Acum ce să facem?! Îi luăm pielea?! Nu! Nu! Strigă fermierii. Liderul LAPAR continuă. Rețineți o chestie. A lua o măsură cu un ministru care este de bună credință, nu rezolvă problema, v-am mai spus de la început. Noi trebuie să căutăm acolo unde e buboiul. Acolo trebuie să-l scoatem și noi îl scoatem. Fluiere, vuvuzele, talăngi.

Când se sting sunetele, Laurențiu Baciu continuă. Domnule ministru, noi vă mulțmim pentru faptul că ne-ați surprins cu vizita dumneavoastră, eu vă mulțumesc în numele la toți că ați avut posibilitatea să veniți, să ne explicați. Dar acum am eu o întrebare la dumneavoastră ca să fie finală. Oamenii ăștia, până la 30 iunie vor primi toți banii?

ministrul-la-protest_b

De la stânga la dreapta: Laurențiu Baciu, ministrul Achim Irimescu, deputații Nini Săpunaru și Petre Daea

Ministrul răspunde cu glasul sigur: Absolut! Aplauze, vuvuzele, fluiere, talăngi. Când se topesc zgomotele, liderul LAPAR reia microfonul.

Deci, avem promisiunea unui ministru! Rămâne să mai avem răbdare încă 3 săptămâni să vedem ce minune. De nu, domnule ministru, acum știm să venim și pe jos. Nu ne mai trebuie jandarmi să ne ducă autobuzele. Venim pe jos, cunoaștem drumul. Noi vă mulțumim.

ministrul-protest-2_b

Între timp, pe scenă au urcat parlamentarii din Comisia pentru agricultură: Nini Săpunaru, Petre Daea, George Scarlat și Ioan Munteanu. Avem cel mai bun ministru al agriculturii, numai Traian Decebal Remeș a mai fost atât de preocupat de fermieri, cea mai bună Comisie pentru agricultură, este convins liderul LAPAR.

Pe o bancă, mai departe de scenă, stau trei crescători de ovine, cu câte o bere în mână. Doamnă, ne faceți o poză? Stăm aici și ne răcorim.

fermieri-cu-berea_b

De ce sunteți aici? Îi întreb. Păi, să umble acolo la buget, să bage banii. Rezolvați ceva? Nu știu, că toate merg prost. De ministru ce ziceți? E tânăr și frumos. E bun ministrul pentru ei, nu pentru noi. Mai băteam noi drumul până aici dacă era bun?!  Spune abătut unul dintre ei care se și prezintă: fermierul Roman Coman, cu 1000 de oi, dar moare de foame cu tot cu ele.

LAPAR ne-a transmis la finalul protestului că au participat 5.000 de fermieri. 

Vizualizat: 11703 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii