Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

NECAZURILE AGRICULTORILOR! UN FERMIER MARE ACUZĂ!

Publicat: 12 decembrie 2017 - 10:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! Fermierul Cornel Stroescu din județul Mehedinți, administratorul societății Hastro Șovarna SRL din Mehedinți, care exploatează circa 2.000 ha, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care acuză conducerea Ministerului Agriculturii, pe ministrul Petre Daea, că i-a hrănit pe fermieri mai mult cu promisiuni și că nu a făcut, de fapt, nimic concret ca să se schimbe ceva în agricultură. Fermierul propune și câteva soluții în sprijinul agricultorilor.

Numirea ca ministru a domnului Daea am spus-o, și o repet, este și va fi mai mult o pierdere pentru agricultură. Vor fi multe vorbe în vânt și promisiuni care nu se vor respecta. Iar asa-zișii lideri, pentru că sunt doar cu numele nu cu faptele și susținerea fermierilor, au bătut de atâtea ori palma și au lustruit în zadar, chiar în detrimentul fermierilor. 

Și mă duc cu gândul la termenul de depunere a cererilor unice de plată pentru APIA, a spus Daea, referindu-se la faptul că acest termen de 15 mai 2017 nu a fost prelungit și fermierii au fost forțați să depună rapid cererile, cu orice chip, ca să nu piardă subvențiile.  Ce contează ce spune Bruxelles-ul sau comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan ?!  Ce contează că eu, fermier, am acest drept, pe care-l au alți fermieri din țările state membre UE. Așa se face ordine în agricultură, mai taie și mai pune presiune pe fermieri.

Ce contează pentru Daea și lideri că oamenii aia de la APIA lucrează 16 ore pe zi, 30 de zile din 30 ?! O fi corect și legal pentru  ei ?!  Nu contează pentru cei mari! Mai importante sunt imaginea și orgoliul. Acesta este doar un punct de vedere!

Să mă iau și de declarațiile pompoase cu recoltele record.  O palmă peste obrazul fermierilor. Aceste producții nu au fost făcute de Guvern sau de Ministerul Agriculturii. Au fost făcute prin munca fermierilor și chibzuinta lor! Liderii fermierilor nu au luat nici o atitudine. Au tăcut.

Am avut zone cu secetă mare,  cu pierderi de 80 % la porumb și floarea soarelui. Și dacă mă gândesc la acei fermieri care au fost afectați de secetă, constat cu amărăciune că au primit o umilă despăgubire din partea statului și au fost puși după doi ani de zile să dea banii înapoi. Pentru ce??? Despăgubirile au fost făcute pe baza unor dosare întocmite de comisii formate din reprezentanții Finanțelor Publice, Direcțiilor Județene Agricole, APIA, primării. Ministrul Daea,  în loc să stopeze această nedreptate făcută fermierilor ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, ia banii fermierilor. Și asta în condițiile în care, în sectorul vegetal, în fiecare an se investește în cultură. Nu însămânțezi anul ăsta grâu și recoltezi timp de 5 ani, așa cum prevede aberant acea ordonanță care-i obligă pe fermieri să returneze despăgubirile.

SUBVENȚIILE, PROMISIUNI, VORBE ÎN VÂNT

Să-i aduc aminte ministrului Daea că a promis la avans 70% din subvenție. Promisiuni, vorbe în vânt. Nu s-au dat banii, așa cum s-a lăudat. A scăzut prețul la motorina folosită în agricultură, de la 1,79 lei/litru la 1,41 lei/litru, chiar dacă acciza pentru combustibil a crescut. Ministrul Daea nu a făcut nimic cum promitea în ceea ce privește  fiscalitatea în agricultură. Și anume, impozitarea subvențiilor la persoanele juridice, TVA la arendă, recuperarea TVA. Sunt măsuri care s-au promis că se iau și nu s-a făcut nimic.  Liderii agricultorilor nici măcar nu aduc în discuții aceste chestiuni, ca să nu mai zicem de atitudine sau ceva faptic, concret, ba din contră la întruniri, conferințe, Daea este lăudat și se spune că va  revoluționa agricultura.

Recunosc că nu a menționat concret, în ce fel  va fi revoluționată și care va fi revoluția. Dar văd rezultatele: zero!

De când am auzit primul zvon cu licitația pentru sistemul informatic cu care lucrează APIA, softul,  că nu s-a finalizat procedura, că nu s-au scos la timp la licitație aceste servicii, am spus că subvențiile nu vor fi primite de fermieri în totalitate. Nici nu se spune clar ce subvenții și când le vom primi pentru anul 2016-2017.

Se întrebau mai marii ce vor face fermierii cu producțiile record, că nu au unde să le vândă. Păi, de ani de zile ne zbatem singuri pentru a ne vinde direct producțiile, nu prin intermediari. Dacă multinaționalele vor spune că nu mai e profitabil să tranzacționezi cerealele românilor, ce vor face fermierii?! Camerele Agricole nu s-au făcut, pentru că s-au opus mulți din agricultură, lideri importanți. A rămas un proiect doar pe hârtie. Fondul Mutual nu s-a făcut! Dimpotrivă, banii destinați înființării unui fond mutual vor fi transferați, din cele aflate de mine, pentru ajutorul de bunăstare la păsări și porci. Opinia mea este că Fondul Mutual este vital pentru viitorul fermierilor români. Să nu uităm că seceta afectează tot mai multe zone din România.

Vânzarea terenurilor, legea de vânzare a terenurilor agricole, vorbărie goală! Cumpărarea pământului trebuie creditată pe termen lung, 15 ani, așa cum se dau credite pentru case. Creditele trebuie să fie cu dobândă avantajoasă.

Ce soluții propun? Organizarea Camerelor Agricole, să nu mai avem zeci de intermediari în tranzacționări. O bancă pentru sprijinirea fermierilor în vederea achiziționării de terenuri, utilaje agricole și finanțarea investițiilor din ferme. Înființarea urgentă a unui fond mutual, fermierii trebuie protejați, asigurați, în caz de secetă, îngheț sau alte calamități naturale.

Cornel Stroescu, fermier Mehedinți

Vizualizat: 6870 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

24 noiembrie 2020 - 06:52

OFICIAL! Schemă de ajutor de minimis prelungită până-n 2023! Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordin al ministrului agriculturii care modifică Ordinul 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

24 noiembrie 2020 - 06:31

MODIFICĂRI. Ministrul agriculturii a emis un ordin prin care se modifică schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite. Ordinul este publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

23 noiembrie 2020 - 21:47

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii Adrian Oros a anunțat, luni seara, într-un briefing susținut la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată o ordonanță de urgență care modifică legea vânzării terenurilor agricole.

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 noiembrie 2020 - 20:31

ANUNȚ OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la finalul ședinței de Guvern că Ministerul Agriculturii a primit la rectificarea bugetară 1,2 miliarde de lei, sumă din care se va finaliza și plata avansului la subvențiile APIA cuvenit fermierilor pentru anul de cerere 2020.

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

23 noiembrie 2020 - 16:43

VIN BANII PENTRU FERMIERI! Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat acum, în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, 23 noiembrie 2020, că a suplimentat banii pentru plățile fermierilor. Premierul a precizat că plățile pentru care a fost nevoie de bani în plus sunt ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură și despăgubirile pe hectar pentru pierderile cauzate de secetă.

USAMV CLUJ: STUDIU PE MII DE CĂPUȘE!

USAMV CLUJ: STUDIU PE MII DE CĂPUȘE!

23 noiembrie 2020 - 16:23

CĂPUȘELE, PERICULOASE PENTRU OM ȘI ANIMAL. Timp de doi ani de specialiștii parazitologi din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au efctuat un studiu pe mii de căpușe. Studiul a fost coordonat de prof.dr. Andrei Daniel Mihalca, prorector USAMV Cluj. Concluziile studiului au fost comunicate de USAMV Cluj Napoca într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

PLANUL GUVERNANȚILOR DE SALVARE A MICULUI FERMIER ȘI PRODUSULUI ROMÂNESC DIN FERME!

PLANUL GUVERNANȚILOR DE SALVARE A MICULUI FERMIER ȘI PRODUSULUI ROMÂNESC DIN FERME!

23 noiembrie 2020 - 08:48

VÂNZAREA PRODUSELOR DIN FERMELE ROMÂNEȘTI! Problema vânzării produselor românești din fermele din România, sprijinirea micilor fermieri să-și valorifice producția, ar urma să fie rezolvată printr-un program anunțat de ministrul agriculturii Adrian Oros. Sumele alocate pentru acest plan au fost anunțate de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European.

FERMELE DIN ROMÂNIA CARE VOR BENEFICIA DE UN AJUTOR DE 550 MILIOANE DE EURO!

FERMELE DIN ROMÂNIA CARE VOR BENEFICIA DE UN AJUTOR DE 550 MILIOANE DE EURO!

23 noiembrie 2020 - 07:36

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! În următorul exercițiu financiar, 2021-2027, sunt alocate 550 de milioane de euro care vor fi direcționate sub forma subvențiilor pentru fermele din agricultura ecologică. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

CUANTUM AJUTOR PENTRU UN TÂNĂR FERMIER!

CUANTUM AJUTOR PENTRU UN TÂNĂR FERMIER!

23 noiembrie 2020 - 07:10

SUMĂ DUBLĂ! Suma acordată pentru un tânăr fermier român care se instalează ca șef de exploatație agricolă crește de la 50.000 de euro, cât este în prezent, la 100.000 de euro. Decizia a fost luată la Bruxelles și este anunțată și de ministrul agriculturii, Adrian Oros, și europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European.

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ PENTRU FERMA DE FAMILIE ÎN VALOARE DE 200 DE MILIOANE DE EURO!

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ PENTRU FERMA DE FAMILIE ÎN VALOARE DE 200 DE MILIOANE DE EURO!

23 noiembrie 2020 - 06:27

PLATĂ PENTRU FERMA DE FAMILIE! Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că, în perioada următoare, ferma de familie va fi subvenționată cu 200 de milioane de euro. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat că ferma de familie va beneficia de o plată redistributivă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Anul 2020 a fost unul dificil din punct de vedere climatic şi pentru Cramele Recaş.

Află cum au gestionat combaterea bolilor și dăunătorilor la vița-de-vie, schema de tratamente include produse sistemice, cât și de contact, cu soluții eficiente împotriva făinării, manei, acarienilor, moliei și putregaiului cenușiu. Gheorghe Iova, directorul general Cramele Recaș apreciază produsele pentru protecția plantelor de la Syngenta şi este mulțumit de eficiența produselor Affirm®, Switch® și Thiovit® Jet, iar anul acesta a remarcat poențialul noilor soluții fungicide Taegro® şi Orondis™ Ultra.

Reporter: Gheorghe Ghișe
Video: Zsolt Tamássy

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6

Bancul zilei

Control

Control
Tatăl controlează caietul feciorului mai mic: Detalii