VOCEA FERMIERULUI! Fermierul Cornel Stroescu din județul Mehedinți, administratorul societății Hastro Șovarna SRL din Mehedinți, care exploatează circa 2.000 ha, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care acuză conducerea Ministerului Agriculturii, pe ministrul Petre Daea, că i-a hrănit pe fermieri mai mult cu promisiuni și că nu a făcut, de fapt, nimic concret ca să se schimbe ceva în agricultură. Fermierul propune și câteva soluții în sprijinul agricultorilor.
Numirea ca ministru a domnului Daea am spus-o, și o repet, este și va fi mai mult o pierdere pentru agricultură. Vor fi multe vorbe în vânt și promisiuni care nu se vor respecta. Iar asa-zișii lideri, pentru că sunt doar cu numele nu cu faptele și susținerea fermierilor, au bătut de atâtea ori palma și au lustruit în zadar, chiar în detrimentul fermierilor.
Și mă duc cu gândul la termenul de depunere a cererilor unice de plată pentru APIA, a spus Daea, referindu-se la faptul că acest termen de 15 mai 2017 nu a fost prelungit și fermierii au fost forțați să depună rapid cererile, cu orice chip, ca să nu piardă subvențiile. Ce contează ce spune Bruxelles-ul sau comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan ?! Ce contează că eu, fermier, am acest drept, pe care-l au alți fermieri din țările state membre UE. Așa se face ordine în agricultură, mai taie și mai pune presiune pe fermieri.
Ce contează pentru Daea și lideri că oamenii aia de la APIA lucrează 16 ore pe zi, 30 de zile din 30 ?! O fi corect și legal pentru ei ?! Nu contează pentru cei mari! Mai importante sunt imaginea și orgoliul. Acesta este doar un punct de vedere!
Să mă iau și de declarațiile pompoase cu recoltele record. O palmă peste obrazul fermierilor. Aceste producții nu au fost făcute de Guvern sau de Ministerul Agriculturii. Au fost făcute prin munca fermierilor și chibzuinta lor! Liderii fermierilor nu au luat nici o atitudine. Au tăcut.
Am avut zone cu secetă mare, cu pierderi de 80 % la porumb și floarea soarelui. Și dacă mă gândesc la acei fermieri care au fost afectați de secetă, constat cu amărăciune că au primit o umilă despăgubire din partea statului și au fost puși după doi ani de zile să dea banii înapoi. Pentru ce??? Despăgubirile au fost făcute pe baza unor dosare întocmite de comisii formate din reprezentanții Finanțelor Publice, Direcțiilor Județene Agricole, APIA, primării. Ministrul Daea, în loc să stopeze această nedreptate făcută fermierilor ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, ia banii fermierilor. Și asta în condițiile în care, în sectorul vegetal, în fiecare an se investește în cultură. Nu însămânțezi anul ăsta grâu și recoltezi timp de 5 ani, așa cum prevede aberant acea ordonanță care-i obligă pe fermieri să returneze despăgubirile.
SUBVENȚIILE, PROMISIUNI, VORBE ÎN VÂNT
Să-i aduc aminte ministrului Daea că a promis la avans 70% din subvenție. Promisiuni, vorbe în vânt. Nu s-au dat banii, așa cum s-a lăudat. A scăzut prețul la motorina folosită în agricultură, de la 1,79 lei/litru la 1,41 lei/litru, chiar dacă acciza pentru combustibil a crescut. Ministrul Daea nu a făcut nimic cum promitea în ceea ce privește fiscalitatea în agricultură. Și anume, impozitarea subvențiilor la persoanele juridice, TVA la arendă, recuperarea TVA. Sunt măsuri care s-au promis că se iau și nu s-a făcut nimic. Liderii agricultorilor nici măcar nu aduc în discuții aceste chestiuni, ca să nu mai zicem de atitudine sau ceva faptic, concret, ba din contră la întruniri, conferințe, Daea este lăudat și se spune că va revoluționa agricultura.
Recunosc că nu a menționat concret, în ce fel va fi revoluționată și care va fi revoluția. Dar văd rezultatele: zero!
De când am auzit primul zvon cu licitația pentru sistemul informatic cu care lucrează APIA, softul, că nu s-a finalizat procedura, că nu s-au scos la timp la licitație aceste servicii, am spus că subvențiile nu vor fi primite de fermieri în totalitate. Nici nu se spune clar ce subvenții și când le vom primi pentru anul 2016-2017.
Se întrebau mai marii ce vor face fermierii cu producțiile record, că nu au unde să le vândă. Păi, de ani de zile ne zbatem singuri pentru a ne vinde direct producțiile, nu prin intermediari. Dacă multinaționalele vor spune că nu mai e profitabil să tranzacționezi cerealele românilor, ce vor face fermierii?! Camerele Agricole nu s-au făcut, pentru că s-au opus mulți din agricultură, lideri importanți. A rămas un proiect doar pe hârtie. Fondul Mutual nu s-a făcut! Dimpotrivă, banii destinați înființării unui fond mutual vor fi transferați, din cele aflate de mine, pentru ajutorul de bunăstare la păsări și porci. Opinia mea este că Fondul Mutual este vital pentru viitorul fermierilor români. Să nu uităm că seceta afectează tot mai multe zone din România.
Vânzarea terenurilor, legea de vânzare a terenurilor agricole, vorbărie goală! Cumpărarea pământului trebuie creditată pe termen lung, 15 ani, așa cum se dau credite pentru case. Creditele trebuie să fie cu dobândă avantajoasă.
Ce soluții propun? Organizarea Camerelor Agricole, să nu mai avem zeci de intermediari în tranzacționări. O bancă pentru sprijinirea fermierilor în vederea achiziționării de terenuri, utilaje agricole și finanțarea investițiilor din ferme. Înființarea urgentă a unui fond mutual, fermierii trebuie protejați, asigurați, în caz de secetă, îngheț sau alte calamități naturale.
Cornel Stroescu, fermier Mehedinți