Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

NECAZURILE AGRICULTORILOR! UN FERMIER MARE ACUZĂ!

Publicat: 12 decembrie 2017 - 10:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! Fermierul Cornel Stroescu din județul Mehedinți, administratorul societății Hastro Șovarna SRL din Mehedinți, care exploatează circa 2.000 ha, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care acuză conducerea Ministerului Agriculturii, pe ministrul Petre Daea, că i-a hrănit pe fermieri mai mult cu promisiuni și că nu a făcut, de fapt, nimic concret ca să se schimbe ceva în agricultură. Fermierul propune și câteva soluții în sprijinul agricultorilor.

Numirea ca ministru a domnului Daea am spus-o, și o repet, este și va fi mai mult o pierdere pentru agricultură. Vor fi multe vorbe în vânt și promisiuni care nu se vor respecta. Iar asa-zișii lideri, pentru că sunt doar cu numele nu cu faptele și susținerea fermierilor, au bătut de atâtea ori palma și au lustruit în zadar, chiar în detrimentul fermierilor. 

Și mă duc cu gândul la termenul de depunere a cererilor unice de plată pentru APIA, a spus Daea, referindu-se la faptul că acest termen de 15 mai 2017 nu a fost prelungit și fermierii au fost forțați să depună rapid cererile, cu orice chip, ca să nu piardă subvențiile.  Ce contează ce spune Bruxelles-ul sau comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan ?!  Ce contează că eu, fermier, am acest drept, pe care-l au alți fermieri din țările state membre UE. Așa se face ordine în agricultură, mai taie și mai pune presiune pe fermieri.

Ce contează pentru Daea și lideri că oamenii aia de la APIA lucrează 16 ore pe zi, 30 de zile din 30 ?! O fi corect și legal pentru  ei ?!  Nu contează pentru cei mari! Mai importante sunt imaginea și orgoliul. Acesta este doar un punct de vedere!

Să mă iau și de declarațiile pompoase cu recoltele record.  O palmă peste obrazul fermierilor. Aceste producții nu au fost făcute de Guvern sau de Ministerul Agriculturii. Au fost făcute prin munca fermierilor și chibzuinta lor! Liderii fermierilor nu au luat nici o atitudine. Au tăcut.

Am avut zone cu secetă mare,  cu pierderi de 80 % la porumb și floarea soarelui. Și dacă mă gândesc la acei fermieri care au fost afectați de secetă, constat cu amărăciune că au primit o umilă despăgubire din partea statului și au fost puși după doi ani de zile să dea banii înapoi. Pentru ce??? Despăgubirile au fost făcute pe baza unor dosare întocmite de comisii formate din reprezentanții Finanțelor Publice, Direcțiilor Județene Agricole, APIA, primării. Ministrul Daea,  în loc să stopeze această nedreptate făcută fermierilor ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, ia banii fermierilor. Și asta în condițiile în care, în sectorul vegetal, în fiecare an se investește în cultură. Nu însămânțezi anul ăsta grâu și recoltezi timp de 5 ani, așa cum prevede aberant acea ordonanță care-i obligă pe fermieri să returneze despăgubirile.

SUBVENȚIILE, PROMISIUNI, VORBE ÎN VÂNT

Să-i aduc aminte ministrului Daea că a promis la avans 70% din subvenție. Promisiuni, vorbe în vânt. Nu s-au dat banii, așa cum s-a lăudat. A scăzut prețul la motorina folosită în agricultură, de la 1,79 lei/litru la 1,41 lei/litru, chiar dacă acciza pentru combustibil a crescut. Ministrul Daea nu a făcut nimic cum promitea în ceea ce privește  fiscalitatea în agricultură. Și anume, impozitarea subvențiilor la persoanele juridice, TVA la arendă, recuperarea TVA. Sunt măsuri care s-au promis că se iau și nu s-a făcut nimic.  Liderii agricultorilor nici măcar nu aduc în discuții aceste chestiuni, ca să nu mai zicem de atitudine sau ceva faptic, concret, ba din contră la întruniri, conferințe, Daea este lăudat și se spune că va  revoluționa agricultura.

Recunosc că nu a menționat concret, în ce fel  va fi revoluționată și care va fi revoluția. Dar văd rezultatele: zero!

De când am auzit primul zvon cu licitația pentru sistemul informatic cu care lucrează APIA, softul,  că nu s-a finalizat procedura, că nu s-au scos la timp la licitație aceste servicii, am spus că subvențiile nu vor fi primite de fermieri în totalitate. Nici nu se spune clar ce subvenții și când le vom primi pentru anul 2016-2017.

Se întrebau mai marii ce vor face fermierii cu producțiile record, că nu au unde să le vândă. Păi, de ani de zile ne zbatem singuri pentru a ne vinde direct producțiile, nu prin intermediari. Dacă multinaționalele vor spune că nu mai e profitabil să tranzacționezi cerealele românilor, ce vor face fermierii?! Camerele Agricole nu s-au făcut, pentru că s-au opus mulți din agricultură, lideri importanți. A rămas un proiect doar pe hârtie. Fondul Mutual nu s-a făcut! Dimpotrivă, banii destinați înființării unui fond mutual vor fi transferați, din cele aflate de mine, pentru ajutorul de bunăstare la păsări și porci. Opinia mea este că Fondul Mutual este vital pentru viitorul fermierilor români. Să nu uităm că seceta afectează tot mai multe zone din România.

Vânzarea terenurilor, legea de vânzare a terenurilor agricole, vorbărie goală! Cumpărarea pământului trebuie creditată pe termen lung, 15 ani, așa cum se dau credite pentru case. Creditele trebuie să fie cu dobândă avantajoasă.

Ce soluții propun? Organizarea Camerelor Agricole, să nu mai avem zeci de intermediari în tranzacționări. O bancă pentru sprijinirea fermierilor în vederea achiziționării de terenuri, utilaje agricole și finanțarea investițiilor din ferme. Înființarea urgentă a unui fond mutual, fermierii trebuie protejați, asigurați, în caz de secetă, îngheț sau alte calamități naturale.

Cornel Stroescu, fermier Mehedinți

Vizualizat: 6899 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

13 mai 2021 - 10:29

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri suma care a ajuns în conturile fermierilor români, crescătorilor de animale, beneficiari de subvenții europene și ajutoare de stat, începând din data de 16 octombrie 2020 până la data de 10 mai 2021.

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

13 mai 2021 - 09:58

Plata subvențiilor APIA 2020! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri, 12 mai 2021, suma care este transferată către conturile fermierilor, crescătorilor de animale care au solicitat anul trecut ajutoarele naționale tranzitorii, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

13 mai 2021 - 08:55

Comisia Europeană a adoptat pe 12 mai 2021 Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” un rezultat esențial al Pactului verde european și principalul subiect al Săptămânii verzi a UE din acest an, anunță comunicatul transmis de Comisia Europeană către Agroinfo.

Disperare mare în rândul fermierilor români!

Disperare mare în rândul fermierilor români!

13 mai 2021 - 08:35

Fermierii români îl somează, într-o scrisoare deschisă, pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să găsească 2,6 miliarde de euro pentru implementarea strategiei privind managementul apei, care tocmai a fost exclusă din Programul Național de Redresare și Reziliență Economică (PNRR) după negocierile cu Bruxelles-ul. Scrisoarea Alianței pentru Cooperare și Agricultură:

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

13 mai 2021 - 07:41

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

12 mai 2021 - 14:32

Federația Națională PRO AGRO avertizează că străinii vor deține, până-n 2030, 7 milioane de hectare din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil pe care le are România. Apelul fermierilor către parlamentari a fost transmis astăzi de PRO AGRO către Agroinfo.

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

12 mai 2021 - 13:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data de 17 mai 2021, reprezintă ultima zi de primire, fără penalități, a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2021.

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

12 mai 2021 - 07:44

Bugetul PNDR destinat perioadei de tranziție 2021-2022 este de aproximativ 3,26 miliarde Euro și anume: fonduri FEADR 2021-2027 CFM (Cadrul Financiar Multianual) - 2.569,10 mil. euro și fonduri EURI (Instrumentrul de Relansare al Uniunii Europene) - 692,09 mil. euro.

Ministrul Oros: Eu vreau ca fermierii să câștige!

Ministrul Oros: Eu vreau ca fermierii să câștige!

11 mai 2021 - 08:12

Culturile agricole arată bine la ora actuală chiar dacă unele lucrări au fost întârziate din cauza ploilor abundente şi a frigului, iar estimările sunt foarte bune, a declarat, luni, ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe susținută la sediul MADR. Șeful MADR a adăugat, referitor la creșterea prețurilor, că-și dorește ca fermierii să câștige.

România, 3,2 milioane de exploatații agricole!

România, 3,2 milioane de exploatații agricole!

11 mai 2021 - 07:48

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică din România, Tudorel Andrei, estimează că România ar putea avea 3,2 milioane de exploataţii agricole după efectuarea Recensământului General Agricol. La ultimul recensământ au fost înregistrate 3,6 milioane de exploataţii agricole.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii