Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

NECAZURILE AGRICULTORILOR! UN FERMIER MARE ACUZĂ!

Publicat: 12 decembrie 2017 - 10:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! Fermierul Cornel Stroescu din județul Mehedinți, administratorul societății Hastro Șovarna SRL din Mehedinți, care exploatează circa 2.000 ha, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care acuză conducerea Ministerului Agriculturii, pe ministrul Petre Daea, că i-a hrănit pe fermieri mai mult cu promisiuni și că nu a făcut, de fapt, nimic concret ca să se schimbe ceva în agricultură. Fermierul propune și câteva soluții în sprijinul agricultorilor.

Numirea ca ministru a domnului Daea am spus-o, și o repet, este și va fi mai mult o pierdere pentru agricultură. Vor fi multe vorbe în vânt și promisiuni care nu se vor respecta. Iar asa-zișii lideri, pentru că sunt doar cu numele nu cu faptele și susținerea fermierilor, au bătut de atâtea ori palma și au lustruit în zadar, chiar în detrimentul fermierilor. 

Și mă duc cu gândul la termenul de depunere a cererilor unice de plată pentru APIA, a spus Daea, referindu-se la faptul că acest termen de 15 mai 2017 nu a fost prelungit și fermierii au fost forțați să depună rapid cererile, cu orice chip, ca să nu piardă subvențiile.  Ce contează ce spune Bruxelles-ul sau comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan ?!  Ce contează că eu, fermier, am acest drept, pe care-l au alți fermieri din țările state membre UE. Așa se face ordine în agricultură, mai taie și mai pune presiune pe fermieri.

Ce contează pentru Daea și lideri că oamenii aia de la APIA lucrează 16 ore pe zi, 30 de zile din 30 ?! O fi corect și legal pentru  ei ?!  Nu contează pentru cei mari! Mai importante sunt imaginea și orgoliul. Acesta este doar un punct de vedere!

Să mă iau și de declarațiile pompoase cu recoltele record.  O palmă peste obrazul fermierilor. Aceste producții nu au fost făcute de Guvern sau de Ministerul Agriculturii. Au fost făcute prin munca fermierilor și chibzuinta lor! Liderii fermierilor nu au luat nici o atitudine. Au tăcut.

Am avut zone cu secetă mare,  cu pierderi de 80 % la porumb și floarea soarelui. Și dacă mă gândesc la acei fermieri care au fost afectați de secetă, constat cu amărăciune că au primit o umilă despăgubire din partea statului și au fost puși după doi ani de zile să dea banii înapoi. Pentru ce??? Despăgubirile au fost făcute pe baza unor dosare întocmite de comisii formate din reprezentanții Finanțelor Publice, Direcțiilor Județene Agricole, APIA, primării. Ministrul Daea,  în loc să stopeze această nedreptate făcută fermierilor ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, ia banii fermierilor. Și asta în condițiile în care, în sectorul vegetal, în fiecare an se investește în cultură. Nu însămânțezi anul ăsta grâu și recoltezi timp de 5 ani, așa cum prevede aberant acea ordonanță care-i obligă pe fermieri să returneze despăgubirile.

SUBVENȚIILE, PROMISIUNI, VORBE ÎN VÂNT

Să-i aduc aminte ministrului Daea că a promis la avans 70% din subvenție. Promisiuni, vorbe în vânt. Nu s-au dat banii, așa cum s-a lăudat. A scăzut prețul la motorina folosită în agricultură, de la 1,79 lei/litru la 1,41 lei/litru, chiar dacă acciza pentru combustibil a crescut. Ministrul Daea nu a făcut nimic cum promitea în ceea ce privește  fiscalitatea în agricultură. Și anume, impozitarea subvențiilor la persoanele juridice, TVA la arendă, recuperarea TVA. Sunt măsuri care s-au promis că se iau și nu s-a făcut nimic.  Liderii agricultorilor nici măcar nu aduc în discuții aceste chestiuni, ca să nu mai zicem de atitudine sau ceva faptic, concret, ba din contră la întruniri, conferințe, Daea este lăudat și se spune că va  revoluționa agricultura.

Recunosc că nu a menționat concret, în ce fel  va fi revoluționată și care va fi revoluția. Dar văd rezultatele: zero!

De când am auzit primul zvon cu licitația pentru sistemul informatic cu care lucrează APIA, softul,  că nu s-a finalizat procedura, că nu s-au scos la timp la licitație aceste servicii, am spus că subvențiile nu vor fi primite de fermieri în totalitate. Nici nu se spune clar ce subvenții și când le vom primi pentru anul 2016-2017.

Se întrebau mai marii ce vor face fermierii cu producțiile record, că nu au unde să le vândă. Păi, de ani de zile ne zbatem singuri pentru a ne vinde direct producțiile, nu prin intermediari. Dacă multinaționalele vor spune că nu mai e profitabil să tranzacționezi cerealele românilor, ce vor face fermierii?! Camerele Agricole nu s-au făcut, pentru că s-au opus mulți din agricultură, lideri importanți. A rămas un proiect doar pe hârtie. Fondul Mutual nu s-a făcut! Dimpotrivă, banii destinați înființării unui fond mutual vor fi transferați, din cele aflate de mine, pentru ajutorul de bunăstare la păsări și porci. Opinia mea este că Fondul Mutual este vital pentru viitorul fermierilor români. Să nu uităm că seceta afectează tot mai multe zone din România.

Vânzarea terenurilor, legea de vânzare a terenurilor agricole, vorbărie goală! Cumpărarea pământului trebuie creditată pe termen lung, 15 ani, așa cum se dau credite pentru case. Creditele trebuie să fie cu dobândă avantajoasă.

Ce soluții propun? Organizarea Camerelor Agricole, să nu mai avem zeci de intermediari în tranzacționări. O bancă pentru sprijinirea fermierilor în vederea achiziționării de terenuri, utilaje agricole și finanțarea investițiilor din ferme. Înființarea urgentă a unui fond mutual, fermierii trebuie protejați, asigurați, în caz de secetă, îngheț sau alte calamități naturale.

Cornel Stroescu, fermier Mehedinți

Vizualizat: 6860 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

24 septembrie 2020 - 14:06

PRODUCȚIE PORUMB. În ciuda unei creșteri cu 16% a suprafețelor europene de porumb în 2020, culturile au fost afectate de vreme dificilă în această vară: condiții nefavorabile în momentul răsăririi, valuri puternice de căldură cu maxime record în august și septembrie, secetă pedologică şi atmosferică extremă, toate acestea împiedică producătorii să își atingă obiectivele pentru acest sezon.

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

24 septembrie 2020 - 10:19

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aduce la cunoștința fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 09:22

AJUTOARE CRIZĂ. Verificările în teren efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutoarele acordate în cadrul Măsurii 21, ajutoare excepționale pentru pierderile cauzate de criza sanitară, se pot solda cu aplicarea unor sancțiuni crescătorilor de animale și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi.

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 08:36

AJUTOARE CRIZĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat miercuri, 23 septembrie 2020, lansarea Măsurii 21 prin care sunt acordate ajutoare crescătorilor de ovine/caprine, crescătorilor de bovine care dețin sub 91 de capete bovine și cultivatorilor de legume și fructe. Cererile se depun la APIA din data 25 septembrie 2020. APIA va efectua controale în teren pentru aceste ajutoare.

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 20:12

APIA ANUNȚĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță lansarea în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020 a sesiunii de depunere a cererilor de sprijin pentru măsura 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

23 septembrie 2020 - 19:23

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

23 septembrie 2020 - 17:35

ANUNȚ! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO,  publicarea ghidului Măsurii 21 privind acordarea unui sprijin temporar cu caracter excepțional, ca răspuns la criza sanitară generată de epidemia de COVID-19.

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

23 septembrie 2020 - 15:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că a efectuat verificarea cererilor de sprijin depuse de fermieri în perioada 03 - 15 septembrie 2020 pentru Schema de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

23 septembrie 2020 - 14:45

MAI MULȚI BANI PENTRU ZOOTEHNIE! Bugetul pentru plățile fermierilor nu se va împărți egal pentru cele două sectoare, vegetal și zootehnie, în noul exercițiu financiar 2021-2027. Pentru fermele de animale, Ministerul Agriculturii a pregătit cea mai mare parte a bugetului, 60%, vegetalului revenindu-i 40%. Crescătorii de animale nu au niciun profit, toată lumea s-a concentrat pe vegetal, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

23 septembrie 2020 - 13:46

ZIUA RECOLTEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, participă sâmbătă, 26 septembrie 2020, la culesul viei la Podgoria de la Apoldu de Sus, județul Sibiu, cumpărată recent de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca, anunță USAMV Cluj, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Octavian Drăgan administrează de 35 de ani o fermă pomicolă de măr, prun și cireș, aflată în localitatea Ghinda din județul Bistrița Năsăud. Ferma are o suprafaţă de 42ha, din care plantațiile de măr ocupă o suprafață de 26ha, iar în fiecare sezon, Octavian apelează cu încredere la produsele Syngenta pentru protecția plantelor.

 

Cei mai de bază aliați ai săi împotriva bolilor și dăunătorilor din livadă sunt

Alături de Syngenta, Octavian se simte ca într-o familie și apreciază recomandările echipei tehnice, care l-au ajutat să ofere pe piață mere sănătoase și de calitate.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii