Adama
Vinasa Rompak

NECAZURILE AGRICULTORILOR! UN FERMIER MARE ACUZĂ!

Publicat: 12 decembrie 2017 - 10:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! Fermierul Cornel Stroescu din județul Mehedinți, administratorul societății Hastro Șovarna SRL din Mehedinți, care exploatează circa 2.000 ha, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care acuză conducerea Ministerului Agriculturii, pe ministrul Petre Daea, că i-a hrănit pe fermieri mai mult cu promisiuni și că nu a făcut, de fapt, nimic concret ca să se schimbe ceva în agricultură. Fermierul propune și câteva soluții în sprijinul agricultorilor.

Numirea ca ministru a domnului Daea am spus-o, și o repet, este și va fi mai mult o pierdere pentru agricultură. Vor fi multe vorbe în vânt și promisiuni care nu se vor respecta. Iar asa-zișii lideri, pentru că sunt doar cu numele nu cu faptele și susținerea fermierilor, au bătut de atâtea ori palma și au lustruit în zadar, chiar în detrimentul fermierilor. 

Și mă duc cu gândul la termenul de depunere a cererilor unice de plată pentru APIA, a spus Daea, referindu-se la faptul că acest termen de 15 mai 2017 nu a fost prelungit și fermierii au fost forțați să depună rapid cererile, cu orice chip, ca să nu piardă subvențiile.  Ce contează ce spune Bruxelles-ul sau comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan ?!  Ce contează că eu, fermier, am acest drept, pe care-l au alți fermieri din țările state membre UE. Așa se face ordine în agricultură, mai taie și mai pune presiune pe fermieri.

Ce contează pentru Daea și lideri că oamenii aia de la APIA lucrează 16 ore pe zi, 30 de zile din 30 ?! O fi corect și legal pentru  ei ?!  Nu contează pentru cei mari! Mai importante sunt imaginea și orgoliul. Acesta este doar un punct de vedere!

Să mă iau și de declarațiile pompoase cu recoltele record.  O palmă peste obrazul fermierilor. Aceste producții nu au fost făcute de Guvern sau de Ministerul Agriculturii. Au fost făcute prin munca fermierilor și chibzuinta lor! Liderii fermierilor nu au luat nici o atitudine. Au tăcut.

Am avut zone cu secetă mare,  cu pierderi de 80 % la porumb și floarea soarelui. Și dacă mă gândesc la acei fermieri care au fost afectați de secetă, constat cu amărăciune că au primit o umilă despăgubire din partea statului și au fost puși după doi ani de zile să dea banii înapoi. Pentru ce??? Despăgubirile au fost făcute pe baza unor dosare întocmite de comisii formate din reprezentanții Finanțelor Publice, Direcțiilor Județene Agricole, APIA, primării. Ministrul Daea,  în loc să stopeze această nedreptate făcută fermierilor ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, ia banii fermierilor. Și asta în condițiile în care, în sectorul vegetal, în fiecare an se investește în cultură. Nu însămânțezi anul ăsta grâu și recoltezi timp de 5 ani, așa cum prevede aberant acea ordonanță care-i obligă pe fermieri să returneze despăgubirile.

SUBVENȚIILE, PROMISIUNI, VORBE ÎN VÂNT

Să-i aduc aminte ministrului Daea că a promis la avans 70% din subvenție. Promisiuni, vorbe în vânt. Nu s-au dat banii, așa cum s-a lăudat. A scăzut prețul la motorina folosită în agricultură, de la 1,79 lei/litru la 1,41 lei/litru, chiar dacă acciza pentru combustibil a crescut. Ministrul Daea nu a făcut nimic cum promitea în ceea ce privește  fiscalitatea în agricultură. Și anume, impozitarea subvențiilor la persoanele juridice, TVA la arendă, recuperarea TVA. Sunt măsuri care s-au promis că se iau și nu s-a făcut nimic.  Liderii agricultorilor nici măcar nu aduc în discuții aceste chestiuni, ca să nu mai zicem de atitudine sau ceva faptic, concret, ba din contră la întruniri, conferințe, Daea este lăudat și se spune că va  revoluționa agricultura.

Recunosc că nu a menționat concret, în ce fel  va fi revoluționată și care va fi revoluția. Dar văd rezultatele: zero!

De când am auzit primul zvon cu licitația pentru sistemul informatic cu care lucrează APIA, softul,  că nu s-a finalizat procedura, că nu s-au scos la timp la licitație aceste servicii, am spus că subvențiile nu vor fi primite de fermieri în totalitate. Nici nu se spune clar ce subvenții și când le vom primi pentru anul 2016-2017.

Se întrebau mai marii ce vor face fermierii cu producțiile record, că nu au unde să le vândă. Păi, de ani de zile ne zbatem singuri pentru a ne vinde direct producțiile, nu prin intermediari. Dacă multinaționalele vor spune că nu mai e profitabil să tranzacționezi cerealele românilor, ce vor face fermierii?! Camerele Agricole nu s-au făcut, pentru că s-au opus mulți din agricultură, lideri importanți. A rămas un proiect doar pe hârtie. Fondul Mutual nu s-a făcut! Dimpotrivă, banii destinați înființării unui fond mutual vor fi transferați, din cele aflate de mine, pentru ajutorul de bunăstare la păsări și porci. Opinia mea este că Fondul Mutual este vital pentru viitorul fermierilor români. Să nu uităm că seceta afectează tot mai multe zone din România.

Vânzarea terenurilor, legea de vânzare a terenurilor agricole, vorbărie goală! Cumpărarea pământului trebuie creditată pe termen lung, 15 ani, așa cum se dau credite pentru case. Creditele trebuie să fie cu dobândă avantajoasă.

Ce soluții propun? Organizarea Camerelor Agricole, să nu mai avem zeci de intermediari în tranzacționări. O bancă pentru sprijinirea fermierilor în vederea achiziționării de terenuri, utilaje agricole și finanțarea investițiilor din ferme. Înființarea urgentă a unui fond mutual, fermierii trebuie protejați, asigurați, în caz de secetă, îngheț sau alte calamități naturale.

Cornel Stroescu, fermier Mehedinți

Vizualizat: 7174 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii