BRUXELLES, DIRECȚIA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ! Mihail Dumitru, director general adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, din Comisia Europeană, spune că tinerii nu sunt atrași să devină fermieri în ciuda subvențiilor europene suplimentare și a altor facilități acordate pentru aceștia de Comisia Europeană. A fost descoperită și cauza care-i ține pe tineri departe de agricultură.
Avem o problemă de înnoire a generațiilor. Europa este un continent bătrân, din punct de vedere al mediei de vârstă a populației în câțiva ani vom fi cel mai bătrân continent de pe planetă. Și, bineînțeles, acest lucru se reflectă și în structura de vârstă a forței de muncă din agricultură și anume, a fermierilor. Noi avem astăzi mai mult de 65% din fermieri care au peste 55 de ani. Dacă vrem să asigurăm viitorul agriculturii noastre va trebui să aducem noi fermieri în sectorul agricol, să aducem noi antreprenori în economia rurală. De aceea este o nevoie crescută să stimulăm acest proces de înnoire generațională.
Am discutat foarte mult, în ultimii doi ani, de ce nu se întâmplă acest lucru în ciuda faptului că am introdus foarte multe elemente în PAC: avem un sprijin de primă instalare (instalare tineri fermieri n.r.), avem un sprijin în primul Pilon al politicii agricole comune care acordă plăți suplimentare tinerilor fermieri, avem alte posibilități oferite tinerilor fermieri, le dăm o rată mai mare de cofinanțare publică. Și totuși, acest fenomen nu se întâmplă la dimensiunea pe care ne-o dorim, a declarat Mihai Dumitru, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la București, în decembrie.
După multe analize la nivelul Comisiei Europene, a fost descoperită și cauza care-i ține pe tineri departe de agricultură.
Și am descoperit că există foarte multe elemente care nu depind de competența UE, foarte multe sunt de competența exclusivă a statelor membre. Dacă vorbim de dreptul de proprietate, reglementarea succesiunii în dreptul de proprietate, taxele de succesiune, sunt elemente foarte importante și care nu permit, nu favorizează elementul de înnoire generațională. Transferul de proprietate între generațiile în vârstă și noile generații nu se întâmplă. De aceea, noi ne propunem să creștem această coerență, între intervenția UE și intervenția la nivel național, cerându-le statelor membre UE să analizeze aceste aspecte.
De asemenea, vrem să continuăm sistemul general de sprijinire a primei instalări, vrem, de asemenea, să facilităm transferul între generații. Există exemple care s-au dovedit eficace în Europa, cum să punem cele două generații împreună astfel încât generațiile în vârstă să cedeze managementul și apoi proprietatea exploatației către noile generații, a adăugat directorul general adjunct DG Agri, Bruxelles.