MOȘIERII ROMÂNIEI AR PUTEA FI STRĂINI. Grosul subvențiilor agricole ar fi direcționat către buzunarele unui procent extrem de scăzut din fermieri. Nici 1% dintre agricultorii României ar încasa fabuloasa sumă de 5,6 miliarde de euro. Adică, jumătate din miliardele alocate pentru plățile directe în această programare, 2014-2020. Și dacă ne uităm la topul celor care încasează cele mai mari subvenții pe suprafață, vom găsi pe listă mulți investitori străini.
Sectorul de cereale este primul câștigător net bugetar al României! Vă dau o singură cifră, 0,87 % din agricultorii din România iau 5,6 miliarde de euro subvenții. Deci, nici măcar un procent din agricultorii din România din sectorul de cereale, din câmpie, din Banat, din Bărăgan, din câmpia Moldovei ia peste jumătate din banii de subvenții, din plățile directe, din cele 11 miliarde de euro. E nevoie de o reechilibrare bugetară. Să aduci banii la deal și apoi la munte. Pentru că astăzi banii merg în câmpie, spune Avram Fițiu, profesor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca.
Avram Fițiu consideră că miliarde de euro au fost furate din zona de munte și direcționate nedrept către zona de câmpie. Muntele, ultima rezervă a neamului nostru este lăsat deoparte, miliardele de euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală nu ajung aici. Nu sunt investite ca să ne păstrăm identitatea de neam.
Ținta acestui PNDR ar trebui să fie, nu zona defavorizată, ci zona de munte pentru că acolo se află ultima rezervă a acestui neam. Și atunci, evident, acest sector, extrem de lovit în ultimii 25 de ani avea dreptul la o reechilibrare bugetară. Câți bani s-au scos din munte ca să meargă în zona de câmpie și în zona de deal?! Deci, nu am tras către zona de munte decât în ideea de a reechilibra bugetar banii furați de zona de câmpie și de zona de deal din zona de munte, în special de la oaie și de la vacă. Se cheamă reechilibrare bugetară. Să știți că astăzi, după 25 de ani, încă sectorul de câmpie din România, adică sectorul de cereale mănâncă banii României într-o proporție foarte ridicată, a mai spus Fițiu.
Din agricultorii clasați pe primele 10 locuri la capitolul subvenții încasate de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), 7 ar fi companii cu capital străin.
Agrinatura SRL, deținută indirect de fondul american de investiţii Paine & Partners, 18.200 ha
Zimbrul SA care ar fi deținută de Nutre Farming SRL, parte a grupului portughez Nutre, 25.200 ha
Emiliana West Rom SRL, proprietatea italianului Luciano Martini, 12.000 ha
Maria Trading SRL, proprietatea unor cetăţeni libanezi, 12.000 ha
Campo D'Oro, administrată de un italian, 6-7.000 ha
Cross Wind SRL, parte dintr-un grup danez 19.290 ha teren şi 7.200 ha pădure. (sursă clasament Economica.net)
Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence - Sistem de Informaţii pe Securitate Alimentară (SISA) prezentat de Mădălina Neacşu, preşedintele fondator al acestei organizaţii, românii mai deţin în proprietate sau arendă puţin peste 30% din suprafaţa de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare. AMĂNUNTE AICI!