Adama
Vinasa Rompak

Miza pe orezul african

Publicat: 21 iunie 2011 - 22:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare a Orezului, statele situate în Africa sub-sahariană şi-ar putea dubla producţia de orez şi într-o zi ar putea chiar exporta în Asia, unde extinderea aşezărilor urbane şi creşterea nivelului mării ameninţă culturile de orez.

Ca exemplu este dat Sudanul, ţară care dispune de mari întinderi de pământ ce s-ar putea preta culturilor de orez, însă deocamdată nu valorifică aceste terenuri. În prezent, Africa importă în jur de 40 la sută din necesarul de orez din Asia.

Conform datelor publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), în 2009, producţia de orez nedecorticat de pe continentul african a totalizat 24,43 milioane tone, o creştere de 3,44 la sută faţă de anul precedent, dar în acelaşi timp cererea a crescut cu 4,2 procente. În acest context, valoarea importurilor s-a ridicat la nu mai puţin de 10 milioane tone, la un cost de 4 miliarde dolari.

În următorii zece ani, această situaţie s-ar putea schimba. „Ne aşteptăm ca producţia să se dubleze sau chiar tripleze în Africa”, anunţă specialiştii. În acest sens, Institutul Internaţional de Cercetare a Orezului are în desfăşurare un plan de dezvoltare a infrastructurii agricole de pe continentul african, stimulând cercetarea, creşterea calităţii seminţelor şi a gradului de mecanizare.

Pe termen lung, cererea de orez va creşte tot mai mult în Asia, dar terenurile cultivabile se vor reduce în mod constant, din cauza schimbărilor climatice şi a urbanizării, avertizează specialiştii. Tot ei dau şi soluţia: Africa sub-sahariană, care are un potenţial neexploatat şi în plus dispune şi de importante resurse de apă. Ţări precum Sudan, Mali, Senegal, Ghana sau Delta Nigerului ar putea reprezenta sursele de hrană pentru viitorul omenirii.

China deja investeşte în unele dintre aceste ţări, iar în cazul în care resursele vor fi gestionate în mod corespunzător, de câştigat vor avea şi fermierii africani.

Orezul din această regiune a lumii s-a deteriorat în timp, fiind necesară promovarea de noi soiuri, rezistente la secetă şi boli, inclusiv aşa numitul virus al petelor galbene.

camp de orez

Vizualizat: 3605 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii