AMENINȚAREA LUI OROS. Voi lupta împotriva vânătorilor de subvenții, acei oameni care figurează drept beneficiari, dar care de fapt și-au mutat banii în agricultură din alte domenii doar pentru a încasa banii de la stat, amenință ministrul agriculturii, Nechita-Adrian Oros, pe pagina sa oficială Facebook.
Când nu vor mai primi aceste subvenții, ei vor pleca imediat, dar până atunci distrug agricultura românească. Tocmai de aceea vrem să introducem o prevedere prin care beneficiarii de subvenții trebuie să își desfășoare cel puțin 80% din activitate în agricultură, adică să fie fermieri veritabili, a anunțat ministrul Oros, duminică, 12 ianuarie 2020, pe pagina sa Facebook.
Cele mai mari probleme în criza pestei porcine le constituie nu țăranul care crește porcii pentru consum propriu, ci mistrețul și samsarul, adică plimbarea porcilor dintr-o parte în alta.Trebuie să terminăm cu acei samsari care merg din poartă în poartă, nicăieri în Europa nu mai există așa ceva. Este un comerț ilicit, la negru, nefiscalizat, cu mijloace de transport nedezinfectate. În toată Uniunea Europeană acest comerț se face pe trasee clare, firmele au flotă proprie de transport, mașini speciale, a declarat ministrul agriculturii pentru Ziua de Cluj.
Nechita-Adrian Oros a adăugat, pentru aceeași publicație, că întreg personalul Ministerului Agriculturii este supus acum evaluării pentru că ar exista angajaţi care nu ar avea nicio legătură cu domeniul, iar vizată este una dintre agențiile de plăți din agricultură și anume Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). De la instalarea sa în funcția de ministru, Adrian Oros nu a fost mulțumit de activitatea AFIR. În schimb, de fiecare dată, a lăudat activitatea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Probabil, AFIR dispare în curând, iar România va avea, la fel ca majoritatea statelor membre UE, o singură agenție de plăți.
Cel puţin 15% din aceste posturi vor fi reduse. Sunt locuri unde procentul va fi mai mare, dar şi locuri unde va trebui să angajăm oameni, unde capacitatea lor administrativă este scăzută. În aparatul propriu avem 708 angajaţi, iar la toate instituţiile şi agenţiile din subordine, 14.239.
La AFIR au fost sute de transferuri de la entităţi private, fără concurs, foarte mulţi angajaţi neavând nicio legătură cu activitatea desfăşurată. Am găsit şi coafeze şi "miliţieni", transferaţi de la firme private, cazuri de meserii mai puţin obişnuite pentru activitatea în AFIR. Toate detaşările au încetat de la 1 ianuarie 2020, a mai spus ministrul agriculturii.