DECLARAȚIE MINISTRUL AGRICULTURII. Un buget mai mic cu peste un miliard de euro pentru plățile făcute fermierilor români! De la 8 miliarde de euro, cât a fost alocat pentru perioada 2014-2020, suma scade la 6,76 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală, pentru perioada 2021-2027, spune ministrul agriculturii, Nechita-Adrian Oros. Șeful Agriculturii din România vrea să se alieze cu țări ca Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia pentru a obține bani mai mulți de la Comisia Europeană pentru agricultorii români.
Suntem în curs de a fixa niște bilaterale. Sigur, intenția mea este să am bilaterale, în primul rând cu miniștrii agriculturii ai acelor țări care au o specificitate asemănătoare cu ceea ce avem noi. În primul rând, cu ministrul Poloniei cu care am avut deja o bilaterală, cu ministrul Ungariei, a Slovaciei, a Cehiei, țări care au aceleași probleme și doresc să-și rezolve prin Politica Agricolă Comună 2021-2027, aceleași probleme. Pentru că deja există un grup, al țărilor nordice care au o poziție comună. Urmînd ca în 27 (ianuarie 2020 n.r.), cealaltă săptămână, la reuniunea Consiliului de miniștrii ai agriculturii să încercăm să avem conturată o poziție comună legată de bugetul total alocat agriculturii. După cum știți, Comisia (Europeană n.r.) a propus un buget căreia sau la care România avea alocat 20,5 miliarde de euro din care 6,76 miliarde de euro pentru Pilonul 2, dezvoltare rurală. Mult scăzut față de 8,02 miliarde de euro care a fost alocat pentru perioada 2014-2020. Aici, sigur, noi dorim să creștem alocarea pentru Pilonul 2, pentru dezvoltare rurală. Asta este poziția noastră și a țărilor cu care ținem legătura, a spus duminică ministrul agriculturii.
Adrian Oros a dezvăluit că Finlanda, în perioada în care a deținut președinția Consiliului UE, din iulie 2019 până la 1 ianuarie 2020, a propus ca banii care rămân din plățile fermierilor să nu fie transferați spre alte măsuri de dezvoltare rurală sau spre alte scheme de plată, să fie returnați Uniunii Europene.
Apoi, legat de flexibilitate, pentru că, în timpul președinției finlandeze, cele 6 luni, s-a vehiculat, și documentele care acuma sunt, că la sfârșitul fiecărui an se va face o evaluare a diverselor scheme și forme de sprijin și banii rămași nu vor putea fi reportați pe anul următor sau trecuți la o altă măsură, ci banii aceia să se piardă. Aproape niciuna din țări nu este de acord cu așa ceva. Există această cutumă, banii necheltuiți la o măsură pot fi trecuți la o altă măsură dacă se dorește sau pot fi reportați pe anul următor, a declarat duminică ministrul agriculturii, pentru Via TV Cluj.