VESTEA CARE O SĂ-I BUCURE PE FERMIERI. O nouă cultură va intra pe lista celor eligibile pentru sprijinul cuplat din sectorul vegetal! Anunțul ministrului agriculturii, Achim Irimescu, a fost făcut la Congresul Sorgului, organizat joi, 3 noiembrie, în cadrul evenimentelor INDAGRA!
Supranumită cămila culturilor vegetale, sorgul va intra pe lista culturilor agricole pentru care fermierii vor putea încasa sprijin cuplat. Schema de ajutor ar urma să fie acordată fermierilor din anul 2017. Potrivit anunțului ministrului Achim Irimescu, agricultorii români ar putea bifa această cultură în cererea unică de plată pe care o vor depune anul viitor la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
Înțeleg că proteina este importantă, este aproape comparabilă cu soia, depinde doar de noi să încurajăm cultivatorii din România să utilizeze cât mai mult această plantă. Deși este puțin cam tardiv, mă gândesc că am putea să introducem un sprijin specific, să vedem cum putem să aplicăm o astfel de soluție, așa cum avem la soia, la mazăre și la alte plante, sprijinul cuplat. Desigur că ne vom gândi în perioada următoare la o astfel de soluție.
Sper ca în România să se cultive cât mai mult sorg, având în vedere beneficiile deosebite ale acestei culturi (...) Sigur, performanțele nu sunt la fel de bune ca la porumb din ce am văzut eu din datele noastre, randamentul la hectar este mai redus, dar trebuie să ținem cont de avantajele cultivării sorgului și cred că aici un sprijin care să încurajeze producătorii noștri ar duce la un rezultat pe care ni-l dorim cu toții, spune ministrul Achim Irimescu.
Congresul Sorgului a fost organizat de Federația Națională a Producătorilor de Semințe de Porumb și Sorg din Franța, Confederația Europeană a Producției de Porumb, Institutul Sectorului Vegetal din Franța, ARVALIS, și Asociația Producătorilor de Porumb din România. Au participar aproximatv 200 de invitați dintre care 100 au venit din diferite țări ale Europei, Rusia și Ucraina.
În România, ar fi cultivate cu sorg aprox.15.000 ha. Sorgul se folosește la rețetele furajere și ca biomasă pentru biogaz, producerea de alcool și chiar și-n alimentație.