PRELUNGIRE TERMEN. Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a decis să prelungească termenul limită de plată a subvențiilor agricole până la 15 octombrie 2016. Acesta este termenul maxim. Țările din Uniunea Europeană au astfel la dispoziție trei luni în plus ca să le achite fermierilor toate subvențiile din agricultură. Cât va prelungi România plata acestor subvenții?
Maxim o lună vom prelungi. Dar ne ținem de calendarul stabilit, declară ministrul agriculturii, Achim Irimescu, exclusiv pentru Agroinfo.
Ministrul agriculturii intenționează să le plătească fermierilor cât mai repede subvențiile restante pentru 2015. Achim Irimescu susține că vrea să fie respectat calendarul inițial de plăți. Răbdarea fermierilor români este deja întinsă la maxim. În plus, grupurile ALDE și PSD ar fi început să-l preseze pe primul-ministru Dacian Cioloș să-l demită pe Achim Irimescu de la Ministerul Agriculturii, ca urmare a moțiunii simple, depusă împotriva sa, și votată de deputați. Pe de altă parte, și grupul PNL a dat un termen de 10 zile ministrului agriculturii pentru plata subvențiilor din agricultură, altfel vin ei, liberalii, cu o moțiune. Cu certitudine, sunt argumente puternice pentru care ministrul agriculturii evită să le mai pună agricultorilor nervii la încercare.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai are de achitat o parte din schemele de plată din sectorul vegetal, sprijinul cuplat vegetal, și plățile pe zootehnie, dar și plățile pe agro-mediu. Potrivit APIA, ar trebui să intre la plată și categoria extrem de vitregită, fermierii din eșantioanele de control. Prea puțini dintre acești agricultori au fost deblocați de sistemul informatic APIA. Potrivit declarației șefului APIA, Florin Faur, pe data de 18 mai 2016 urmau să fie puși pe listele de plată 1.700 de fermieri dintre cei aflați în eșantionul de control.
În acest moment, grație derogării dată de comisarul european pentru Agricultură, România nu mai riscă să fie sancționată pentru întârzieri la plata subvențiilor și să piardă bani europeni. Iată ce a declarat comisarul european Phil Hogan despre prelungirea termenului limită pentru plățile directe.
Este o măsură excepțională, care reflectă dificultățile cu care unele agenții de plăți s-au confruntat în primul an de implementare a noii politici agricole comune (PAC). Ea înseamnă o flexibilitate fără precedent din partea Comisiei Europene și, pe baza nivelurilor actuale de plăți, ar putea genera economii în valoare de milioane de euro pentru acele state membre sau regiuni, și agricultorii lor, care nu au efectuat plățile până la data de 30 iunie. Pornind de la discuțiile avute cu un număr de state membre și regiuni, am încrederea că această măsură, care folosește toate mijloacele posibile la dispoziția Comisiei, îndeplinește în totalitate nevoile acestora în termeni de flexibilitate maximă și garantarea rambursării integrale a valorii plăților.
Comisarul Phil Hogan a subliniat însă că această derogare nu trebuie să fie folosită ca o scuză pentru a încetini ritmul de efectuare al plăților și a cerut agențiilor de plăți să acorde prioritate plăților restante, în scopul de a maximiza efectuarea lor până la 30 iunie 2016, termenul limită inițial.