Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

MINISTERUL AGRICULTURII ANUNȚĂ ASTĂZI: PROGRAM DE AJUTOR FINANCIAR pentru LICEELE AGRICOLE!

Publicat: 26 iunie 2019 - 11:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL! Ministerul Agriculturii a publicat, miercuri, 26 iunie 2019, pe pagina sa oficială, un proiect de hotărâre de Guvern prin care sunt alocați bani liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol. Campania susținută, inițiată de Fundația Revistei Ferma, pentru promovarea liceelor agricole, Susținem Învățământul Preuniversitar Agricol, au mișcat lucrurile la Ministerul Agriculturii.

Prin asigurarea finanțării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol se au în vedere următoarele:

- un număr de 58 licee cu profil preponderent agricol cuprinse în lista aprobată prin ordin al ministrului educației naționale și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 4215/296/2019, care au avut tradiție în formarea profesională a tinerilor din agricultură, fiind consacrate acestui domeniu, trebuie să redevină licee cu activitatea reorientată spre agricultură și spre ramurile conexe acesteia;
- dezvoltarea învățământului profesional și liceal agricol;
- reîntinerirea forței de muncă din agricultură;
- crearea condițiilor optime pentru pregătirea profesională a elevilor raportate la noile tehnologii din agricultură;
- creșterea numărului de elevi din clasa a VIII – a care optează pentru învățământul liceal agricol;
- crearea condițiilor necesare pentru efectuarea practicii agricole în vederea însușirii tehnologiilor noi din agricultură;
- modernizarea sau după caz, construirea de cantine și internate pentru crearea condițiilor necesare de instruire a elevilor și pentru atragerea acestora spre domeniul agricol;
- reînnoirea parcului de tractoare, mașini și echipamente agricole;
- refacerea sau, după caz, modernizarea plantațiilor viticole, pomicole, a serelor și solariilor necesare instruirii elevilor pe loturile didactice;
- dotarea laboratoarelor pentru școlile profesionale cu profil agricol și conexe acestora în scopul relansării învățământului profesional agricol;
- înființarea de noi specializări/calificări în agricultură;
- perfecționarea profesională a cadrelor de specialitate din cadrul acestor licee, se arată în Nota de fundamentare la proiectul hotărârii de Guvern.

Proiectul de act normativ aprobă metodologia privind susținerea financiară a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Finanțarea se realizează pe baza unui Program anual de finanțare a investițiilor specifice activității de învățământ, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor, denumit în continuare program, aprobat prin hotărâre de către Consiliul de
Administrație al liceului pe bază fundamentată prezentată de conducerea acestuia.

Programul se elaborează de către licee, este avizat de către autoritățile locale care administrează imobilele în care funcționează respectivele licee și se aprobă de către Ministerul Agriculturii, până cel târziu la data de 30 septembrie a fiecărui an în curs, pentru anul următor.

Primul program de finanțare se elaborează pentru anul 2019 și va fi transmis spre verificare și aprobare Ministerului Agriculturii, până cel târziu la data de 31 august.

Sumele necesare implementării programului se centralizează și se cuprind în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Finanțarea se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii, prin bugetul autorităților locale titulare ale dreptului de administrare asupra imobilelor în care funcționează liceele.

Valoarea anuală a finanțării se încadrează în limita sumelor aprobate de Ministerul Agriculturii cu această destinație pentru fiecare liceu.

În vederea obținerii finanțării, fiecare liceu transmite lunar, cu avizul autorității, către Ministerul Agriculturii, situația  entralizatoare a sumelor necesare.

Ministerul Agriculturii aprobă lunar, după verificare, plata sumelor aferente pentru activitatea desfășurată în luna anterioară, pe baza situației centralizatoare.

Ministerul Agriculturii transmite lunar Ministerului Finanțelor Publice situația centralizatoare în vederea deschiderii creditelor bugetare.

Pe baza aprobării de către Ministerul Finanțelor Publice a deschiderii creditelor bugetare, din bugetul Ministerului Agriculturii se alimentează conturile autorităților în vederea finanțării liceelor, în condițiile legii.

Liceele au următoarele obligații:

a) de a respecta procedurile privind achizițiile publice, potrivit legislației în vigoare, pentru achiziționarea de bunuri și servicii și a cheltuielilor de capital;
b) de a realiza recepția lucrărilor de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii;
c) de a urmări realizarea lucrărilor de construcții, după caz, de a asigura utilizarea corespunzătoare a mijloacelor fixe achiziționate, conform destinației aprobată de către Ministerul Agriculturii.
d) de a justifica cheltuielile de investiții și cheltuielile materiale necesare funcționării liceelor.

După finalizarea investițiilor specifice, sau după caz, achiziționarea/realizarea unor bunuri mobile sau imobile, directorul fiecărui liceu încheie un contract de management cu reprezentantul desemnat de Ministerul Agriculturii.

Contractul de management are în vedere gestionarea modului de utilizare, întreținere și exploatare a investițiilor specifice finanțate de Ministerul Agriculturii.

Modelul contractului de management, modul de gestionare, utilizare, întreținere și exploatare a bunurilor finanțate, precum și desemnarea reprezentantului Ministerului Agriculturii care încheie contractul de management cu directorul liceului, se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

 

Vizualizat: 4209 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

29 noiembrie 2020 - 06:20

AJUTOR FERMIERI. Guvernul a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2020 o ordonanță de urgență prin care este instituită o schemă de ajutor pe hectar în cuantum de 500 de euro/ha pentru viticultori. Subvenția a fost aprobată deja de Comisia Europeană, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plata către beneficiari până la data de 31 decembrie 2020.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

27 noiembrie 2020 - 10:44

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermierii români vor beneficia, în fiecare an, timp de 7 ani, de 100 de milioane de euro, ajutor pentru construirea de sere și solarii. Potrivit șefului MADR, va fi o nouă măsură de finanțare a agricultorilor români, lansată în premieră pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

27 noiembrie 2020 - 08:15

OFICIAL BRUXELLES. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că a fost aprobată de către Comisia Europeană o schemă de ajutor pentru România în valoare de 216 milioane de euro. Ajutorul va fi acordat sub forma unor subvenții directe care nu pot depăși 100.000 de euro/fermă pentru producția primară de produse agricole și 120.000 de euro/întreprindere în sectorul pescuitului și acvaculturii.

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

26 noiembrie 2020 - 16:24

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 25 noiembrie 2020, pe site-ul oficial Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș. "

Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Şah

Şah
Doi vechi amici stau de vorbă: Detalii