OFICIAL! Ministerul Agriculturii a publicat, miercuri, 26 iunie 2019, pe pagina sa oficială, un proiect de hotărâre de Guvern prin care sunt alocați bani liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol. Campania susținută, inițiată de Fundația Revistei Ferma, pentru promovarea liceelor agricole, Susținem Învățământul Preuniversitar Agricol, au mișcat lucrurile la Ministerul Agriculturii.
Prin asigurarea finanțării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol se au în vedere următoarele:
- un număr de 58 licee cu profil preponderent agricol cuprinse în lista aprobată prin ordin al ministrului educației naționale și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 4215/296/2019, care au avut tradiție în formarea profesională a tinerilor din agricultură, fiind consacrate acestui domeniu, trebuie să redevină licee cu activitatea reorientată spre agricultură și spre ramurile conexe acesteia;
- dezvoltarea învățământului profesional și liceal agricol;
- reîntinerirea forței de muncă din agricultură;
- crearea condițiilor optime pentru pregătirea profesională a elevilor raportate la noile tehnologii din agricultură;
- creșterea numărului de elevi din clasa a VIII – a care optează pentru învățământul liceal agricol;
- crearea condițiilor necesare pentru efectuarea practicii agricole în vederea însușirii tehnologiilor noi din agricultură;
- modernizarea sau după caz, construirea de cantine și internate pentru crearea condițiilor necesare de instruire a elevilor și pentru atragerea acestora spre domeniul agricol;
- reînnoirea parcului de tractoare, mașini și echipamente agricole;
- refacerea sau, după caz, modernizarea plantațiilor viticole, pomicole, a serelor și solariilor necesare instruirii elevilor pe loturile didactice;
- dotarea laboratoarelor pentru școlile profesionale cu profil agricol și conexe acestora în scopul relansării învățământului profesional agricol;
- înființarea de noi specializări/calificări în agricultură;
- perfecționarea profesională a cadrelor de specialitate din cadrul acestor licee, se arată în Nota de fundamentare la proiectul hotărârii de Guvern.
Proiectul de act normativ aprobă metodologia privind susținerea financiară a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Finanțarea se realizează pe baza unui Program anual de finanțare a investițiilor specifice activității de învățământ, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor, denumit în continuare program, aprobat prin hotărâre de către Consiliul de
Administrație al liceului pe bază fundamentată prezentată de conducerea acestuia.
Programul se elaborează de către licee, este avizat de către autoritățile locale care administrează imobilele în care funcționează respectivele licee și se aprobă de către Ministerul Agriculturii, până cel târziu la data de 30 septembrie a fiecărui an în curs, pentru anul următor.
Primul program de finanțare se elaborează pentru anul 2019 și va fi transmis spre verificare și aprobare Ministerului Agriculturii, până cel târziu la data de 31 august.
Sumele necesare implementării programului se centralizează și se cuprind în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Finanțarea se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii, prin bugetul autorităților locale titulare ale dreptului de administrare asupra imobilelor în care funcționează liceele.
Valoarea anuală a finanțării se încadrează în limita sumelor aprobate de Ministerul Agriculturii cu această destinație pentru fiecare liceu.
În vederea obținerii finanțării, fiecare liceu transmite lunar, cu avizul autorității, către Ministerul Agriculturii, situația entralizatoare a sumelor necesare.
Ministerul Agriculturii aprobă lunar, după verificare, plata sumelor aferente pentru activitatea desfășurată în luna anterioară, pe baza situației centralizatoare.
Ministerul Agriculturii transmite lunar Ministerului Finanțelor Publice situația centralizatoare în vederea deschiderii creditelor bugetare.
Pe baza aprobării de către Ministerul Finanțelor Publice a deschiderii creditelor bugetare, din bugetul Ministerului Agriculturii se alimentează conturile autorităților în vederea finanțării liceelor, în condițiile legii.
Liceele au următoarele obligații:
a) de a respecta procedurile privind achizițiile publice, potrivit legislației în vigoare, pentru achiziționarea de bunuri și servicii și a cheltuielilor de capital;
b) de a realiza recepția lucrărilor de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii;
c) de a urmări realizarea lucrărilor de construcții, după caz, de a asigura utilizarea corespunzătoare a mijloacelor fixe achiziționate, conform destinației aprobată de către Ministerul Agriculturii.
d) de a justifica cheltuielile de investiții și cheltuielile materiale necesare funcționării liceelor.
După finalizarea investițiilor specifice, sau după caz, achiziționarea/realizarea unor bunuri mobile sau imobile, directorul fiecărui liceu încheie un contract de management cu reprezentantul desemnat de Ministerul Agriculturii.
Contractul de management are în vedere gestionarea modului de utilizare, întreținere și exploatare a investițiilor specifice finanțate de Ministerul Agriculturii.
Modelul contractului de management, modul de gestionare, utilizare, întreținere și exploatare a bunurilor finanțate, precum și desemnarea reprezentantului Ministerului Agriculturii care încheie contractul de management cu directorul liceului, se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.