FACEȚI CEVA PENTRU CIOBANII DIN ROMÂNIA! Un crescător de ovine din România a lansat un apel disperat pentru președintele Klaus Iohannis. Mesajul video al ciobanului a fost distribuit pe rețeaua de socializare Facebook. Domnule președinte, faceți ceva pentru toți ciobanii din România care muncesc și sunt corecți, dar nu pot trăi din oierit. Este ultimul strigăt! Îi transmite oierul președintelui țării.
Domnule președinte, ar fi momentul să vă uitați și la noi, la ciobani. Suntem oamenii care producem în țara asta, suntem oameni care încă mai avem coloană vertebrală. Sunt o grămadă de tineri care pleacă zilnic, sunt o grămadă de colegi de-ai mei care vând pe nimeni ca să poată supraviețui, la prețurile care sunt. S-au dat niște bani pentru niște lucruri și au ajuns în buzunarul interlopilor din oierit. Domnule președinte, faceți ceva pentru toți ciobanii din România care muncesc și sunt corecți, dar nu pot trăi din oierit. Este ultimul strigăt! Spune oierul în ultimul strigăt de disperare adresat președintelui României, Klaus Iohannis.
Crescătorul de ovine Ioan Suciu, din Făgăraș, județul Brașov, s-a filmat printre grămezi de lână de oaie, strânse pe un deal, pregătite să li se dea foc sau să fie îngropate. Subvenția de un leu pe kilogramul de lână comercializată, despre care ministrul agriculturii Petre Daea a declarat, în repetate rânduri, că rezolvă problema lânii, că oierii nu vor mai fi nevoiți să arunce, să ardă sau să îngroape lâna, nu a schimbat nimic. Realitatea crudă poate fi cunoscută din fermele de ovine și nu din declarațiile făcute din cabinetul ministerial. Samsarii s-au prins că e loc de câștig și nu mai vor să le plătească ciobanilor niciun leu pentru lână. Dimpotrivă. S-a ajuns la situația absurdă în care ciobanii trebuie să le plătească samsarilor ca să-i scape de lână.
MESAJUL VIDEO AL OIERULUI AICI!
Au trecut aproape de la prima mea atenționare publică în legătură cu lâna. Uitați ce s-a întâmplat după trei ani! Suntem în aceeași situație. Lâna e toată aici. S-a dat doar minimisul de un leu și atât (subvenția de un leu pe kilogramul de lână comercializat n.r.). Nu s-a făcut nimic. Nu s-a făcut niciun centru, nu s-a făcut niciun punct de colectare, nu s-a făcut absolut nimic! Aceeași poveste! Ba mai rău, ca să putem vinde lâna, nu trebuie să mai primim bani pe ea ca să ne dea actele pentru lână băieții care colectează.
Trebuie să plătim noi motorina, 200-300 de lei, să vină să o ia, că altfel nu vine, să vină ca să-ți dea amărâtele alea de acte de un leu. Adică, am ajuns să aruncăm lâna ca și până acuma. Așa că ar fi foarte bine să se înceteze cu laudele și cu ieșirile că s-a făcut și s-a dres. Asta s-a făcut! Ce se vede aici e realitatea. Nu s-a făcut absolut nimic. S-a făcut că mai trebuie să dăm bani să vină să o colecteze, nicidecum să-ți dea cineva ceva pe ea. Noi cumpărăm pentru izolații tot felul de porcării, tot felul de plasticuri și lâna noastră care e cea mai valoroasă stă aruncată pe dealuri. Și acum trebuie să o adunăm, să o băgăm, să o îngropăm sau să-i dăm foc, să facem ceva cu ea, spune oierul Suciu.
Oierul care are o turmă de aproximativ 700 de ovine mai spune în apelul lui disperat către președintele României că prețul la laptele de oaie a rămas același ca în urmă cu 12 ani, prețul la miel este sub costul de producție, zilnic se vând turme întregi de oi, mulți dintre crescători renunță la oierit, iar în ritmul acesta numărul oilor din România riscă să ajungă, în doar un an, la jumătate.
Prețurile la miei nu mai are rost să le discutăm că se știe. Din nou bătaie de joc! Forța de muncă e sub orice critică. Degeaba s-a promis 500 de lei, 1000 de lei pentru un cioban să-l angajăm pentru că nu ai de unde lua, nu ai pe cine angaja. Nu vreau să mai spun despre boli, despre acte false care merg în continuare, sub niciun fel de rușine, de scrupule. Am cerut public de n ori, nu e prima dată, să se ia măsuri. Nu s-a luat niciun fel de măsură.
Mesajul acesta este pentru domnul președinte Klaus Iohannis. Este singurul om la care apelez și vreau să fac un apel, din nou, că la celelalte instituții am făcut, în nenumărate rânduri, și nu s-a luat nicio măsură. Se vede ce măsuri s-au luat, pe față, pe viu. Mă adresez domnului președinte și îl rog din suflet să facă ceva pentru noi, ciobanii. Au trecut trei ani de când fac public fel și fel de mesaje, trimit, și nimeni nu mă ia în considerare, nimeni nu ne ia în considerare. (...)
Laptele, de 12 ani are același preț. Lâna, de trei ani e pe dealuri. Mieii, un pic, un pic s-a ridicat prețul, dar nu extraordinar, nici la costul de producție nu s-a ajuns cu kilogramul de carne de miel. ÎL produci cu 8,5 lei-9 lei, și-l vinzi cu 7,50 lei - 8 lei.
Zilnic se vând sute și mii de oi. Într-un an, România va ajunge la jumătatea numărului de oi. Asta vreți? Vreți să cumpărați brânză de dincolo cu orice preț? Vreți să luați de la străini? Ale noastre, ale românilor, nu mai sunt bune?! E strigător la cer că nimeni nu se implică! Noi, 4-5 ciobani, nu putem să schimbăm soarta țării. Dacă dumneavoastră nu ne ajutați și nu vreți să faceți ceva pentru noi și nu vreți să luați nicio măsură, nici acum în al doișpelea ceas, nu mai avem altă șansă, spune disperat oierul.
Crescătorul de ovine Ioan Suciu este membru în Asociația Profesională a Ciobanilor, proaspăt înființata organizație al cărei nucleu este format din primii ciobani români care au îndrăznit să meargă la Bruxelles și să ceară sprijin instituțiilor europene pentru depistarea fraudelor cu subvențiile pentru oierit. Președintele asociației este oierul Dan Petrescu din Curtea de Argeș, iar secretarul organizației este cunoscutul Ghiță Ciobanul, Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu.