BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! De la începutul anului și până la data de 30 iunie 2019, termenul limită prevăzut de regulamentele europene pentru achitarea subvențiilor aferente anului de campanie 2018, Comisia Europeană i-a decontat României subvenții agricole în valoare de 2,3 miliarde de euro. Suma a fost transferată deja în România. Banii trebuie să ajungă cu prioritate la fermieri, a spus Petre Daea, marți. Ministrul are un mesaj pentru APIA.
Potrivit datelor puse la dispoziția AGROINFO de Ministerul Agriculturii, 8,55 miliarde de euro sunt fonduri europene absorbite de România în decurs de doi ani, 2017-2019, o sumă de două ori mai mare decât cea absorbită înainte de 1 ianuarie 2017, 3,81 miliarde de euro.
De la 1 ianuarie 2017 și până la 30 iunie 2019, deconturile făcute de România la Comisia Europeană pentru plata subvențiilor din agricultură ajung la 2,3 miliarde de euro.
Date furnizate de Ministerul Agriculturii
Primul obiectiv a fost aducerea la timp a subvențiilor pentru fermieri. (...) Acest obiectiv s-a realizat cu un efort extraordinar și vă spun extraordinar pentru că cei care au uitat aceste lucruri și tocmai din acest motiv, păstrez ca probă, ca fapte în Ministerul Agriculturii aceste secvențe care vor fi puse la dispoziția tuturor. Cei care au uitat își aduceau aminte sau să le aduc aminte că în 2017, pe data de 28 ianuarie, la această masă, în analiza pe care o făceam privind stadiul acordării subvențiilor în România, și nu voi uita cât voi trăi, erau 1874 de fermieri cărora nu li se făcuse controlul, cu alte cuvinte, nu încheiaseră rapoartele de control (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură n.r.). Neîncheindu-se aceste rapoarte, nu pot să dai subvenții. Cu zăpada la brâu, am reușit să o facem rapid și am retezat pentru totdeauna acest mod de lucru. În 2017, am stabilit foarte clar care sunt etapele de lucru și-n ce interval de timp trebuie să se desfășoare.
Așa se face că depunerea cererilor de la 1 martie până la 31 mai (depunerea cererilor unice la APIA s-a încheiat la 15 mai, până la 31 mai au avut fermierii posibilitatea să modifice cererea pentru subvenții n.r.), ca obligație pentru toți fermierii, a putut să pună în ordine întregul sistemul.
Astăzi când vorbim se desfășoară a doua mare și importantă lucrare în țară, controlul pe teren. Între data de 1 iulie și 1 octombrie și vreau să le mulțumesc colegilor de la APIA, tuturor funcționarilor din APIA, până la ultimul centrul local, pentru activitatea pe care au desfășurat-o de-a lungul vremii, renunțând și la zilele de concediu, o parte dintre ei, renunțând la zilele de odihnă, într-un cuvânt, sărbătoare nu a fost pentru funcționarii din APIA, pentru a putea aduce la timp subvențiile. Am văzut o serie de alte persoane care spun că lucrurile aici merg foarte ușor.
Dacă e atât de ușor, mă întreb de ce nu au făcut. De ce, dacă era atât de ușor, de ce nu le-au făcut alții care cântăresc pe marginea șanțuiui sau prin alte locuri, munca celor care o fac în folosul țării și a fermierilor?! Ca urmare a acestei acțiuni extrem de importante și de mare interes, fermierii români au avut subvenția la timp, au executat lucrările la timp, au renunțat la timpul care-l pierdeau, nu mai pierde timpul să se ducă la bancă sau în alte părți, să umble după bani. S-au uitat pe bolta cerească, s-au uitat pe calculator să vadă cum e vremea și au declanșat lucrările în câmp, a spus Daea, marți, 16 iulie 2019, la conferința organizată la Ministerul Agriculturii.
Sunt 866.000 de fermieri care au depus cererea unică de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ei solicită subvenții pentru o suprafață de 9,6 milioane de hectare. Ministerul Agriculturii susține că, în perioada 2017-2019, s-au plătit subvenții în valoare de 6,6 miliarde de euro. Din acești bani, au fost achitate peste 100 de tipuri de subvenții directe și ajutoare.