Adama
Vinasa Rompak

MESAJUL lui DAEA pentru FERMIERI despre PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

Publicat: 08 decembrie 2017 - 13:10
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

NU VOR FI ACHITATE TOATE SCHEMELE DE PLĂȚI ANUL ACESTA! Ministrul agriculturii, Petre Daea, le transmite un mesaj fermierilor români care așteaptă subvențiile. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face plăți în fiecare zi, dar într-un ritm mai lent pentru că este vorba de procesarea unor cereri unice complexe, cu multe scheme de plată. Fermierii trebuie să știe că anul acesta, APIA nu va putea achita toate schemele de sprijin.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, prezintă într-o conferință de presă, susținută la sediul ministerului, chiar în aceste momente, bilanțul activității Ministerului Agriculturii pentru anul 2017.

Vreau să le transmit fermierilor că nu putem plăti toate formele de sprijin, din punct de vedere juridic nu putem să o facem. Sunt plăți care se așează pe bugetul anului 2018. Vom lucra continuu și vom trimite aceste sume în conturi pe documentațiile făcute de cei din județ, le transmite Petre Daea fermierilor români care așteaptă plata tuturor subvențiilor APIA.

Este vorba despre subvențiile care sunt finanțate de la bugetul de stat și care pot fi plătite doar anul viitor, din bugetul anului 2018. Concret, ministrul Daea s-a referit la ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul vegetal, cât și la cele din sectorul zootehnic. Ministrul agriculturii a mai spus că APIA plătește în fiecare zi fermierii, dar ritmul de muncă este mai redus pentru că procesarea cererilor unice reclamă mai mult timp, fiind vorba de cereri complexe, cu multe scheme de plată.

749.315 beneficiari au primit avansul. În fiecare zi se lucrează, se transmit sumele cuvenite, e adevărat într-un ritm mai redus dat fiind faptul că și complexitatea operațiunilor este alta, cereri cu multe scheme de sprijin, activitatea mai înceată ca număr, dar tot atât de intensădeclară șeful de la Agricultură.

În ciuda încetinirii ritmului la plata subvențiilor, ministrul agriculturii este convins că achitarea subvențiilor s-a făcut la timp și este un obiectiv realizat în programul de guvernare, chiar un succes, absorbția milioanelor de euro din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA) ajungând la procentul de 99,9%.

Primul obiectiv în programul de guvernare a fost, este și va fi acordarea în timp uitl a subvențiilor pentru agricultură. Am făcut acest lucru, am putut să aducem fermierilor banii la timp, în așa fel încât să execute lucrările necesare cu scopul de a realiza producții la costuri mici și cu randamente de bună calitate.

Ca să putem da banii la timp a trebuit să introducem mecanisme de lucru, și vreau să precizez că aici a fost punctul plecării noastre în reușita asigurării fondurilor pentru fermieri, și anume punerea in mișcare a ordinului de ministru, dat în 3 februarie, ordinul cu numărul 18. Prin acest ordin am pus într-o logică normală și într-un spațiu de timp convenabil ceea ce trebuie să facem din punct de vedere organizatoric ca să ajungem cu banii la timp la fermieri.

Am stabilit prin acest ordin etapele de desfășurare care premerg plata subvenției. Acest ordin ne-a dat posibilitatea să începem depunerea cererilor și să încheiem acest proces extrem de important până la data de 15 mai, fundamental pentru întreaga activitate desfășurată în acest spațiu de interes major pentru noi și pentru fermieri. Știți bine că, în acea perioadă, multe voci, nelegate la actul cunoașterii, doar voluntare, ca de obicei, exprimau îngrijorări că Daea nu este alături de fermieri și nu cuplează la dezlegarea dată de comisarul european Phil Hogan privind prelungirea termenului de depunere a cererilor.

Mai mult, invocau caracterul obligatoriu a regulamentelor europene, sperând că se va introduce în activitatea ministrului slăbiciunea în actul de conducere și o intimidare care să se materializeze în nerealizarea programului stabilit.

Cu explicații clare, cu fermitate în actul conducerii, cu sprijin direct și nemijlocit de la fermieri, primari, prefecți, structuri asociative am reușit ca în 2017 să depunem cererile la timp, neexistând măcar un fermier în afara acestui proces, măcar un fermier. Și am înregistrat și 218.000 ha în plus. Această etapă ne-a dat posibilitatea să le realizăm pe celelalte în pași stabiliți.

Practic, a fost o angajare națională a tuturor structurilor, ANSVSA, direcții agricole, etc. Vreau să le mulțumesc, de la fermier până la prefect, de la angajatul direcției agricole până la angajatul APIA. Toți au lucrat pentru acest obiectiv major. Etapa aceasta ne-a permis să intrăm în activitatea administrativă, să înregistrăm de la 1 iunie - 1 iulie toate modificările posibile în domeniu, să realizăm eșantioanele de control și să le transmitem în teritoriu, spune ministrul agriculturii.

Șeful de la Agricultură susține că 885.864 de fermieri români au fost planificați să primească avansul la subvențiile pentru 2017, sunt  toți fermierii care au depus cereri unice la APIA pentru campania 2017, și totuși, din aceștia au rămas pe dinafară peste 100.000 de fermieri. Avansul la plățile directe a ajuns, așa cum a declarat ministrul agriculturii, la 749.315 fermieri. Petre Daea este însă mulțumit, a bifat deja obiectiv realizat plata subvențiilor și a primit și felicitări de la DG Agri, Comisia Europeană.

Stimați prieteni ai Ministerului Agriculturii, probabil ați auzit că în România se făceau controalele cu zăpada la brâu. (...) daea-conferinta-26_bîntr-o dezordine privind modul de verificare și prelucrare a datelor. Aceasta a dispărut. Instituțiile au intrat pe făgașul normal, specialiștii din domeniu au înțeles că li s-a ușurat munca. Astăzi, dacă apelăm la memorie și ne aducem aminte ce s-a întâmplat anul trecut, eram în plin control, iar, în ianuarie 2017,  erau 8874 de fermieri la care nu li s-a făcut controlul. Ori dacă nu închei  controlul într-un județ, nu poți să dai drumul subvențiilor.

Anul acesta, controlul a fost făcut până la 1 octombrie, în așa fel încât pe 16 octombrie să începem plata în avans, lucrul acesta a fost posibil și știți foarte bine că a început cu minutul 1 al zilei de 16 când toți eram în dispozitiv să dăm drumul subvențiilor la fermieri.

Acesta este miezul și schema logică care a dat drumul la un flux normal de plăți în România. Al doilea element extrem de important,este acela că, după depunerea cererii trebuie să treacă o perioadă de retenție la animale, 100 de zile la oi, 6 luni la bovine. Perioada de retenție s-a terminat la ovine. Oile reformă sunt scoase, nu mai există în efective acele reforme, un lucru fundamental, extrem de important, așa se face că am putut să dăm sprijinul cuplat la ovine, pentru că am ieșit din perioada de retenție.

Iar pe data de 4 decembrie am dat drumul și la plățile finale și la sprijinul cuplat din zootehnie. Este pentru prima dată în România că se întâmplă așa și prima dată când intrăm în normalitate. Rodul acestei activități, acestui mod de lucru, de lanț procedural a făcut posibilă accesarea pe FEGA a 99,9% din fondurile europene.

Astăzi am avut o întâlnire cu Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, Comisia Europeană, și ne-a felicitat pentru modul în care am lucrat. Iată cum am putut aduce banii la timp și ne-am onorat obligațiile față de fermieri, și am îndeplinit obiectivul din programul de guvernare, stabilit de  președintele Liviu Dragnea.

Suntem în plină desfășurare a plăților, atât pentru înverzire, zootehnie și acest rezultat favorabil fermierilor pentru că tot ce facem astăzi aici, și mâine, și poimâine, și tot timpul trebuie să înțelegem că o facem pentru țară, fermieri și toți românii și suntem plătiți să facem acest lucru și că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este agenție de plăți și am spus-o foarte clar și le transmit și astăzi, să înțeleagă și spun că au înțeles, la o parte dintre ei trebuie să le mai spui, în momentul în care intri și te așezi pe scaunul de serviciu al zilei trebuie să te gândești cui plătești, nu să nu ajungă banii la fermieri. Este un lucru fundamental și ține de sănătatea sufleteacă a fiecăruia: cum fac eu să-mi fac datoria pentru banii pe care-i primesc. Pentru că fermierii își fac datoria, indiferent de zi, de oră, ca să aducă hrană țării.

885.864 de fermieri care au fost planificați pentru avans de 70%, și aici vreau să fac o precizare că nu toate țările au acest avans, nu toate țările au acest procent, doar 50% din țări, noi am stăruit și am reușit să convingem Comisia Europeană că e nevoie de acest avans în România, de 70%, pentru a veni în întâmpinarea celor care au avut probleme grele în această toamnă, în zona de sud, de vest, nu puteam să ne apropiem cu utilajele de sol datorită secetei, solul scuipa utilajul. A necesitat un consum mai mare de carburant, într-un cuvânt trebuiau bani ca să se facă acest lucru.

99,9% este procentul de absorbție din FEGA și suntem în situația în care putem transmite țării că România și-a dovedit capacitatea organizatorică, a demonstrat în plan instituțional că poate să funcționeze bine când se munceșete zi de zi, ceas de ceas, cu suflet și răspundere, spune Daea.

 

Vizualizat: 16857 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Homoștean
|
03. 04, 2018. Sunday 20:30
Ce mai facem noi la Anu cu această brumă de bani când inflația crește așa repede ??? La ce ne mai folosesc acești bani ??? Și vă mai și lăudați că sunteți corecți și punctuali !!! Corupților și escrocilor că vă bateți joc de țăranii români și de ROMÂNIA . Să vă fie rușine !!!
1.
Ion
|
12. 10, 2017. Sunday 18:20
Mint cu nerusinare! Am fost la Apia Dolj si mi s-a spus ca am picat la control ,s-a uitat pe dosar si mi-a transmis ca a fost totul in regula! De ce nu am primit nici un ban? Mentionez ca nu am avut nici o problema pana acum...
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii