Nămeţii şi drumurile greu accesibile din această perioadă nu au împiedicat peste 250 de fermieri din judeţele Giurgiu, Teleorman şi Argeş să ajungă, pe 18 ianuarie, la Giurgiu, pentru a vizita Fabrica de inovaţie BASF.
Noul concept de simpozion interactiv organizat de BASF în acest an a pus accentul pe recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte fiecare cultură în parte, cu problemele specifice acesteia şi a fost structurat pe modelul vizitei în departamentele companiei.
„Astăzi vom privi spre viitor şi vom căuta împreună soluţii pentru a îmbunătăţi împreună viitorul agriculturii. Inovaţia în agricultură trebuie să fie mai mult decât o teorie pe hârtie. Pentru a deveni realitate este nevoie de expertiză, de exemple practice şi de un loc în care fermierii să facă schimb de experienţă. Exact aceasta facem aici, la fabrica de inovaţie. Fiecare dintre noi are propria sa experienţă, dar toţi dorim să contribuim la o agricultură durabilă şi inovatoare. Multe din ideile inovative din agricultură au venit de la fermieri ca dumneavoastră, dar cercetarea ajută fermierii. Lucrând împreună putem găsi soluţiile durabile la problemele practice, fie că vorbim de controlul buruienilor şi al bolilor sau de testarea unor produse inovatoare”, a declarat Jörg Polzin, country manager al BASF în România, în deschiderea evenimentului.
Fermierii au trecut, întâi, prin departamentul de prevenire şi combatere a bolilor, unde au aflat despre produsele prin care se poate combate sclerotinia din cultura de rapiţă şi floarea-soarelui sau septorioza din cultura de cereale. „Pentru combaterea sclerotinia avem nevoie de un complex de măsuri, atât agrotehnice cât şi chimice. Ca soluţie chimică este fungicidul Pictor, cu două substanţe active, care prin aplicarea lui duce la un spor de producţie, din testele noastre, între 220 şi 650 kg pe hectar”, a declarat Liviu Chira, specialist culturi oleaginoase BASF.
Ca soluţie pentru cerealele păioase, specialiştii BASF au prezentat Medax Top, singurul regulator de creştere care dezvoltă şi sistemul radicular, aducând o stabilitate mai mare plantelor şi care reduce pierderile cauzate de cădere. „Pe suprafeţele unde nu se aplică regulatori de creştere, producţia poate să scadă între 17 până la 40%. MMB poate să scadă cu 8-15%, calitatea de panificaţie scade, iar costurile de recoltare cresc până la 50% şi implicit cresc şi costurile de uscare între 20 şi 30%. Alte dezavantaje ale căderii plantelor ar mai fi răspândirea bolilor, creşterea samulastrei de cereale, şi apariţia diverselor probleme la pregătirea patului germinativ. Medax Top oferă şi o flexibilitate în aplicare, poate di aplicat în diferite stadii de vegetaţie şi poate fi aplicat împreună cu alte produse de protecţia plantelor”, a explicat Ana Maria Pascariu, responsabil culturi cereale şi porumb BASF.
Pentru erbicidarea culturilor de păioase, fermierii au primit informaţii despre Biathlon 4D, pentru combaterea buruienile dicotiledonate cel mai greu de combătut din cultura de păioase şi Akris, pentru combaterea valului doi de buruieni din culturile de cereale. Pentru cultura de floarea-soarelui, recomandat este sistemul Clearfield Plus, „care are drept scop maximizarea producţiei de floarea-soarelui prin creşterea toleranţei culturii şi mărirea gradului de combatere a buruienilor. Potrivit este şi Stratos Ultra, erbicid pentru buruienile problemă, omologat pentru floarea-soarelui, soia, rapiţă, porumb în sistem duo. Este un graminicid tipic, ce combate şi samulastra de cereale din cultura de rapiţă”, a explicat Liviu Chira.
Pentru cultura de rapiţă, recomandarea a venit în favoarea sistemului Clearfield. „Din datele pe care le avem, judeţul Giurgiu este cel care are cea mai mare suprafaţă de rapiţă Clearfield cultivată în această toamnă şi în ultimii ani. Soluţia de erbicidare a rapiţei Clearfield în primăvară este Cleravo, erbicid care are o fereastră şi o flexibilitate largă de aplicare. Se recomandă aplicarea acestuia de la reluarea vegetaţiei şi până la apariţia primilor muguri florali. Cleravo combate buruienile dicotive, monocotile dar şi cele înnrudite cu rapiţa, crucifere, cum sunt rapiţa sălbatică sau muştarul care sunt problematice pentru cultura de rapiţă”, a explicat Silviu Roşca, reprezentant tehnic BASF. Soluţia pentru cultura de soia a fost erbicidul Pulsar, dar şi cea mai nouă inovaţie – erbicidul Corum, care are acţiune foarte bună asupra unui spectru foarte larg de buruieni, inclusiv buruieni problemă pentru cultura de soia – samulastra de floarea soarelui.
În departamentul de mecanizare, fermierii au aflat despre noutăţile în ceea ce priveşte implementele Kverneland şi agricultura de precizie, prezentate de Alexandru Drăguşin, implement manager Agro Concept şi Leendert Jan Onnes, business development manager Kverneland. „Cu o maşină de erbicidat normală, eroarea de 10% este normală. Dar cu un sistem de precizie eroarea nu va fi mai mult de 1%. Dacă ne gândim că avem tehnologia cu care calculăm cantitatea în funcţie de viteza cu care merge tractorul, avem beneficii de 5%. Dacă combinăm cu sistemul de geocontol, practic avem să avem beneficii de 10% numai din economia de fertilizator. Cu un buget de fertilizant, pentru o fermă medie în România, agricultura de precizie din administrarea de fertilizant aduce economii de 5-10.000 euro sau chiar mai mult”, a explicat Leendert Jan Onnes.