Adama
Vinasa Rompak

Medax Top, NOUA CREAŢIE a fabricii de inovaţie BASF

Publicat: 22 ianuarie 2017 - 12:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nămeţii şi drumurile greu accesibile din această perioadă nu au împiedicat peste 250 de fermieri din judeţele Giurgiu, Teleorman şi Argeş să ajungă, pe 18 ianuarie, la Giurgiu, pentru a vizita Fabrica de inovaţie BASF. 

Noul concept de simpozion interactiv organizat de BASF în acest an a pus accentul pe recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte fiecare cultură în parte, cu problemele specifice acesteia şi a fost structurat pe modelul vizitei în departamentele companiei.

„Astăzi vom privi spre viitor şi vom căuta împreună soluţii pentru a îmbunătăţi împreună viitorul agriculturii. Inovaţia în agricultură trebuie să fie mai mult decât o teorie pe hârtie. Pentru a deveni realitate este nevoie de expertiză, de exemple practice şi de un loc în care fermierii să facă schimb de experienţă. Exact aceasta facem aici, la fabrica de inovaţie. Fiecare dintre noi are propria sa experienţă, dar toţi dorim să contribuim la o agricultură durabilă şi inovatoare. Multe din ideile inovative din agricultură au venit de la fermieri ca dumneavoastră, dar cercetarea ajută fermierii. Lucrând împreună putem găsi soluţiile durabile la problemele practice, fie că vorbim de controlul buruienilor şi al bolilor sau de testarea unor produse inovatoare”, a declarat Jörg Polzin, country manager al BASF în România, în deschiderea evenimentului.

jorg-polzin-in-deschiderea-_b

Fermierii au trecut, întâi, prin departamentul de prevenire şi combatere a bolilor, unde au aflat despre produsele prin care se poate combate sclerotinia din cultura de rapiţă şi floarea-soarelui sau septorioza din cultura de cereale. „Pentru combaterea sclerotinia avem nevoie de un complex de măsuri, atât agrotehnice cât şi chimice. Ca soluţie chimică este fungicidul Pictor, cu două substanţe active, care prin aplicarea lui duce la un spor de producţie, din testele noastre, între 220 şi 650 kg pe hectar”, a declarat Liviu Chira, specialist culturi oleaginoase BASF.

Ca soluţie pentru cerealele păioase, specialiştii BASF au prezentat Medax Top, singurul regulator de creştere care dezvoltă şi sistemul radicular, aducând o stabilitate mai mare plantelor şi care reduce pierderile cauzate de cădere. „Pe suprafeţele unde nu se aplică regulatori de creştere, producţia poate să scadă între 17 până la 40%. MMB poate să scadă cu 8-15%, calitatea de panificaţie scade, iar costurile de recoltare cresc până la 50% şi implicit cresc şi costurile de uscare între 20 şi 30%. Alte dezavantaje ale căderii plantelor ar mai fi răspândirea bolilor, creşterea samulastrei de cereale, şi apariţia diverselor probleme la pregătirea patului germinativ. Medax Top oferă şi o flexibilitate în aplicare, poate di aplicat în diferite stadii de vegetaţie şi poate fi aplicat împreună cu alte produse de protecţia plantelor”, a explicat Ana Maria Pascariu, responsabil culturi cereale şi porumb BASF.

simpozion-basf-2017_b

Pentru erbicidarea culturilor de păioase, fermierii au primit informaţii despre Biathlon 4D, pentru combaterea buruienile dicotiledonate cel mai greu de combătut din cultura de păioase şi Akris, pentru combaterea valului doi de buruieni din culturile de cereale. Pentru cultura de floarea-soarelui, recomandat este sistemul Clearfield Plus, „care are drept scop maximizarea producţiei de floarea-soarelui prin creşterea toleranţei culturii şi mărirea gradului de combatere a buruienilor. Potrivit este şi Stratos Ultra, erbicid pentru buruienile problemă, omologat pentru floarea-soarelui, soia, rapiţă, porumb în sistem duo. Este un graminicid tipic, ce combate şi samulastra de cereale din cultura de rapiţă”, a explicat Liviu Chira.
Pentru cultura de rapiţă, recomandarea a venit în favoarea sistemului Clearfield. „Din datele pe care le avem, judeţul Giurgiu este cel care are cea mai mare suprafaţă de rapiţă Clearfield cultivată în această toamnă şi în ultimii ani. Soluţia de erbicidare a rapiţei Clearfield în primăvară este Cleravo, erbicid care are o fereastră şi o flexibilitate largă de aplicare. Se recomandă aplicarea acestuia de la reluarea vegetaţiei şi până la apariţia primilor muguri florali. Cleravo combate buruienile dicotive, monocotile dar şi cele înnrudite cu rapiţa, crucifere, cum sunt rapiţa sălbatică sau muştarul care sunt problematice pentru cultura de rapiţă”, a explicat Silviu Roşca, reprezentant tehnic BASF. Soluţia pentru cultura de soia a fost erbicidul Pulsar, dar şi cea mai nouă inovaţie – erbicidul Corum, care are acţiune foarte bună asupra unui spectru foarte larg de buruieni, inclusiv buruieni problemă pentru cultura de soia – samulastra de floarea soarelui.

eveniment-basf-2017_b

În departamentul de mecanizare, fermierii au aflat despre noutăţile în ceea ce priveşte implementele Kverneland şi agricultura de precizie, prezentate de Alexandru Drăguşin, implement manager Agro Concept şi Leendert Jan Onnes, business development manager Kverneland. „Cu o maşină de erbicidat normală, eroarea de 10% este normală. Dar cu un sistem de precizie eroarea nu va fi mai mult de 1%. Dacă ne gândim că avem tehnologia cu care calculăm cantitatea în funcţie de viteza cu care merge tractorul, avem beneficii de 5%. Dacă combinăm cu sistemul de geocontol, practic avem să avem beneficii de 10% numai din economia de fertilizator. Cu un buget de fertilizant, pentru o fermă medie în România, agricultura de precizie din administrarea de fertilizant aduce economii de 5-10.000 euro sau chiar mai mult”, a explicat Leendert Jan Onnes.

Vizualizat: 5520 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii