Martoră la protestul fermierilor de la Bruxelles, o abonată și cititoare fidelă a revistei Ferma, publicație soră cu portalul Agroinfo, doamna Ștefania a surprins pentru noi imagini de la protestul fermierilor. Secvențele nu te lasă indiferent!
Rondul Schuman din Bruxelles a oferit un spectacol înfiorător martorilor la demonstrația în forță a fermierilor francezi, nemți, belgieni, britanici sau irlandezi. În timp ce în interiorul clădirii, miniștrii Agriculturii din statele membre UE, îmbrăcați în costume elegante, branduri create din stofe fine, dezbăteau soarta agricultorilor din Europa, strada prindea aspectul unui teatru de război. Furia fermierilor era ținută în frâu de un cordon de jandarmi echipați de luptă.
Cordon de jandarmi în fața clădirii în care se desfășoară ședința Comisiei Europene
Fermierii au aprins baloți de paie
Văcuțele din plastic, pe care e desenat steagul Europei, atârnă de brațele utilajelor agricole. Imaginea sugerează starea dramatică în care au ajuns fermele de vaci de lapte
Moloz pe străzile din Bruxelles, fum și tractoare, scena unei confruntări cu violență
Nu fermieri, nu mâncare, nu viitor, scrie pe cutia de carton cu care s-a îmbrăcat acest fermier
Fermierii români nu au avut niciun reprezentant la protestul de la Bruxelles. Liderii fermierilor români și-au arătat solidaritatea de aici, de acasă, cu fermierii europeni deciși să-și facă vocea auzită. Noi nu suntem suficient de organizați și de uniți ca să putem participa și noi la proteste și să ne vrem drepturile, spune un fermier. Un alt agricultor are o opinie sumbră despre capacitatea românilor de a fi o voce. Noi, românii, avem o genă care ne dezbină. Suntem uniți doar când murim și asta pentru că cimiterele au gard.
Protestul fermierilor s-a desfășurat pe 7 septembrie când la Bruxelles s-a întrunit Consiliul Miniștrilor Agriculturii din statele membre UE. Aproape 6.000 de fermieri au asaltat orașul cu aproximativ 2.000 de tractoare. Agricultorii sunt nemulțumiți de prețul mic al laptelui, de prețul mic al cărnii de porc și de vită, de situația dramatică în care au ajuns din pricina embargoului cu Rusia și a slabei cereri de produse agricole de pe piață.
Demonstrația violentă de la Bruxelles a fost precedată de 500 de proteste ale fermierilor francezi, demarate din iunie 2015. Cel mai recent a fost blocada de la Paris când fermierii francezi au ocupat pentru câteva ore orașul. Protestatarii au declarat, ulterior, că blocada a fost doar o repetiție care i-a pregătit pentru demonstrația din Bruxelles.
Mulțumim, doamna Ștefania, pentru munca de corespondent și mai așteptăm să ne dați vești de la Bruxelles!