SUPRAFAȚA ÎNSĂMÂNȚATĂ PÂNĂ ACUM. Fără subvenții mulți dintre ei, cum s-au descurcat până acum în campania agricolă fermierii din România. Ministrul agriculturii, Petre Daea, susține că, până la această oră, este însămânțată o suprafață de 380.000 ha.
Grâu de primăvară – 5.256 ha, ovăz de primăvară – 64.876 ha, orzoaică de primăvară – 49.703 ha. A început deja porumbul și am fost informat de fermieri valoroși din țară, care au știință de carte și îndemânarea necesară, că anul acesta au pornit la drum mai devreme, i-a împins situația din teren, și au avut posibilitatea să o facă. Suprafața arabilă este de 9,4 milioane ha. Avem grâu, rapiță, orz din toamnă, undeva la 2,95 milioane ha, a spus Petre Daea.
Ministrul agriculturii a fost întrebat la Digi 24 dacă România își poate asigura necesarul de consum. Ce mai mâncăm românesc? Grâul pe care-l mâncăm este românesc?
Mâncăm ce producem și unde nu producem, mâncăm de la alții. Obiectivul meu și al Guvernului este să producem cât mai mult, să asigurăm piața internă și să creăm disponibilități pentru export. În acest sens, au fost stabilite anul acesta două programe, a se vedea programul de tomate și programul carne de porc în fermele românești. Sunt prioritățile Guvernului, generate de situația concretă din țară. Dezechilibrul din balanța comercială ne-a determinat să alegem aceste programe, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, la Digi 24.
Potrivit datelor statistice, în 2015, România a exportat în Egipt 1,1 milioane de tone de grâu, în valoare de 223 milioane de euro și Iordania 421.000 tone de grâu, în valoare de 80 de milioane de euro. În același timp, țara noastră a importat din Bulgaria aproape 300.000 de tone de grâu, în valoare de 51 de milioane de euro și 273.000 de tone de grâu din Ungaria, în valoare de 52 de milioane de euro. Am importat grâu în condițiile în care anul 2015 a fost unul foarte bun pentru această cultură, s-a înregistrat o producție record la grâu de 7,8 milioane de tone.
În același an, potrivit aceleiași surse, România a exportat 10 milioane de tone de cereale, în valoare de 2 miliarde de euro, dar cu toate acestea ţara noastră a importat 2,8 milioane de tone de cereale, în valoare de 539 de milioane de euro.