NEPĂSAREA AUTORITĂȚILOR TAIE DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR! România trebuie să dea înapoi Comisiei Europene 80 de milioane de euro! Țara noastră a pierdut la Curtea de Justiție a UE un proces cu Comisia Europeană din cauză că a contestat prea târziu la instanța europeană o decizie pronunțată inițial de Comisie în iunie 2018. Decizia privește corecții financiare la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România reacționează!
Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România a luat act cu profundă ingrijorare de soluția Tribunalului Uniunii Europene de respingere, ca tardivă, a cererii Statului Român de anulare in parte a Deciziei de punere in aplicare (UE) nr. 2018/873 din 13 iunie 2018.
Sunt excluse astfel de la finanțare, de către Comisia Europeană, anumite cheltuieli efectuate in cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și in cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).
Reamintim faptul că, in urma unui audit desfășurat in anul 2015 de catre Curtea Europeana de Conturi, au fost constatate erori de calcul sistematic in privința sumelor acordate fermierilor pentru subpachetele 1a, 3a, 5a si 3b, 4b din cadrul Măsurii 215, vinovați de săvârșirea acestor erori fiind, in egală măsură, Statul Român și Comisia Europeană.
Prima și cea mai importantă consecință a identificarii erorilor de calcul, a constat in reducerea sprijinului financiar nerambursabil acordat fermierilor pentru subpachetele 1a, 3a, 5a si 3b-4b din cadrul Măsurii de bunăstare 215, deși aceștia din urmă și-au indeplinit in mod corespunzător angajamentele și, in mod evident, nu au avut nicio responsabilitate in legatură cu modul in care Statul Roman a calculat acest sprijin.
Tocmai din aceste motive, in cadrul concilierii care a avut loc intre Statul Român si Comisia Europeană, anterior emiterii Deciziei 873/13 din iunie 2018, Organismul de Conciliere a apreciat că aplicarea unei corecții pentru suma forfetară de 25% este nejustificată și a cerut Comisiei Europene sa ia in considerare așteptările legitime ale autorităților și ale beneficiarilor români.
Desi Comisia Europeană a hotărât, totuși, să emită Decizia nr. 873 din 13.06.2018 prin care a fost aplicată Statului Român o corecție financiară de aproximativ 78.000.000 euro, raportul Organismului de Conciliere arată că acțiunea Statului Român de anulare a Deciziei 873 din 13.06.2018 ar fi avut șanse de câștig in fața Tribunalului Uniunii Europene, așa cum s-a intamplat și in alte cazuri.
Pentru fermierii români care și-au asumat angajamente in baza Măsurii 215, consecința admiterii acțiunii Statului Român ar fi fost plata sumelor reținute in urma auditului ECA, respectiv suma totală de 58.716.846 EURO, aferentă subpachetelor 1a, 3a, 5a si 3b, 4b.
Insă, in momentul de față, respingerea ca tardivă a acțiunii Statului Român, inseamnă, in mod evident, că Tribunalul Uniunii Europene nu va mai analiza acțiunea pe fondul său și, deci, șansele pentru Statul Român de a obține anularea corecției sunt reduse la zero, dupa cum tot nule au devenit și șansele fermierilor de a primi suma cuvenită de 58.716.846 EURO.
Iar pentru eliminarea oricăror dubii, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) precizează că respingerea ca tardivă a acțiunii inseamnă că autoritățile responsabile din România au lăsat sa treacă termenul legal, in care putea fi introdusă acțiunea, astfel că Tribunalul Uniunii Europene a sancționat această lipsă, fără a mai analiza pe fondul lor, argumentele Statului Român de anulare a Deciziei nr. 873 din 13.06.2018.
Consiliul Director al A.C.E.B.O.P.
VEZI AICI DETALII: DEZASTRUL DE LA APIA!