Adama
Vinasa Rompak

MAI PUȚINI BANI pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Publicat: 07 mai 2019 - 15:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NEPĂSAREA AUTORITĂȚILOR TAIE DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR! România trebuie să dea înapoi Comisiei Europene 80 de milioane de euro! Țara noastră a pierdut la Curtea de Justiție a UE un proces cu Comisia Europeană din cauză că a contestat prea târziu la instanța europeană o decizie pronunțată inițial de Comisie în iunie 2018. Decizia privește corecții financiare la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România reacționează!

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România  a luat act cu profundă ingrijorare de soluția Tribunalului Uniunii Europene de respingere, ca tardivă, a cererii Statului Român de anulare in parte a Deciziei de punere in aplicare (UE) nr. 2018/873 din 13 iunie 2018.

Sunt excluse astfel  de la finanțare, de către Comisia Europeană,  anumite  cheltuieli efectuate in cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și  in cadrul  Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).

Reamintim faptul că, in urma unui audit desfășurat in anul 2015 de catre Curtea Europeana de Conturi, au fost constatate erori de calcul sistematic in privința sumelor acordate fermierilor pentru subpachetele 1a, 3a, 5a si 3b, 4b din cadrul Măsurii 215, vinovați de săvârșirea acestor erori fiind, in egală măsură, Statul Român și Comisia Europeană.

Prima și cea mai importantă consecință a identificarii erorilor de calcul, a constat in reducerea sprijinului financiar nerambursabil acordat fermierilor pentru subpachetele 1a, 3a, 5a si 3b-4b din cadrul Măsurii de bunăstare 215, deși aceștia din urmă și-au indeplinit in mod corespunzător angajamentele și, in mod evident, nu au avut nicio responsabilitate in legatură cu modul in care Statul Roman a calculat acest sprijin.

Tocmai din aceste motive, in cadrul concilierii care a avut loc intre Statul Român si Comisia Europeană, anterior emiterii Deciziei 873/13 din iunie 2018, Organismul de Conciliere a apreciat că aplicarea unei corecții pentru suma forfetară de 25% este nejustificată și a cerut Comisiei Europene sa ia in considerare așteptările legitime ale autorităților și ale beneficiarilor români.  

Desi Comisia Europeană a hotărât, totuși, să emită Decizia nr. 873 din 13.06.2018 prin care a fost aplicată Statului Român o corecție financiară de aproximativ 78.000.000 euro, raportul Organismului de Conciliere arată că acțiunea Statului Român de anulare a Deciziei 873 din 13.06.2018 ar fi avut șanse de câștig in fața Tribunalului Uniunii Europene, așa cum s-a  intamplat și in alte cazuri.

Pentru fermierii români care și-au asumat angajamente in baza Măsurii 215, consecința admiterii acțiunii Statului Român ar fi fost plata sumelor reținute in urma auditului ECA, respectiv suma totală de 58.716.846 EURO, aferentă subpachetelor 1a, 3a, 5a si 3b, 4b.

Insă, in momentul de față, respingerea ca tardivă a acțiunii Statului Român, inseamnă, in mod evident, că Tribunalul Uniunii Europene nu va mai analiza acțiunea pe fondul său și, deci,  șansele pentru Statul Român de a obține anularea corecției sunt reduse la zero, dupa cum tot nule au devenit și șansele fermierilor de a primi suma cuvenită de 58.716.846 EURO.

Iar pentru eliminarea oricăror dubii, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.)  precizează că respingerea ca tardivă a acțiunii inseamnă că autoritățile responsabile din România au lăsat sa treacă termenul legal, in care putea fi introdusă acțiunea, astfel că Tribunalul Uniunii Europene a sancționat această lipsă, fără  a mai analiza pe fondul lor, argumentele Statului Român de anulare a Deciziei nr. 873 din 13.06.2018. 

Consiliul Director al A.C.E.B.O.P.

VEZI AICI DETALII: DEZASTRUL DE LA APIA!


Vizualizat: 3586 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii