NOU MINISTERUL AGRICULTURII! Printr-un proiect de act normativ, Ministerul Agriculturii modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 49/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene. Proiectul de act normativ a fost publicat luni, 30 octombrie, pe pagina oficială MADR!
Iată modificările făcute care-i interesează pe agricultori!
2. La articolul 4, alineatul 3, după litera b) se introduc cinci litere noi, literele c)-g) cu următorul cuprins:
c)În scopul derulării operaţiunilor financiare aferente gestionării instrumentelor financiare finanţate din PNDR, AFIR deschide un cont, în euro, la o instituţie financiar-bancară.
d)AFIR transferă suma dedicată implementării instrumentelor financiare în contul instituţiei financiare care implementează instrumentul financiar/instituţiei financiare desemnate ca fond de fonduri în temeiul art. 38, alin.4, lit. b) (i) sau
(ii) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, conform prevederilor acordului de finanţare.
e) În vederea derulării operațiunilor financiare aferente gestionării instrumentelor financiare prevăzute în PNDR 2014 - 2020, MADR alimentează contul de venituri al AFIR cu sumele autorizate necesare.
f) AFIR virează suma în lei necesară din contul de venituri în contul bancar în valută deschis pe numele AFIR, în vederea efectuării schimbului valutar aferent finanțării instrumentului financiar derulat prin instituţia financiară desemnată ca fond de fonduri în temeiul art. 38, alin.4, lit.b) (i) sau (ii) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013.
g) Din contul în valută AFIR efectuează transferul în contul instituţiei financiare desemnate ca fond de fonduri în temeiul art. 38, alin.4, lit.b) (i) sau (ii) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 în vederea implementării instrumentului financiar potrivit acordului de finanțare”.
3. La articolul 4, alineatul (7) se modifică și va avea următorul cuprins:
,,(7) Debitele recuperate de la beneficiari reprezentând contribuția financiară a Uniunii Europene și contribuția publică națională totală vor fi colectate de APIA, AFIR și MADR, în calitate de agenții de plăți, în conturi de disponibil deschise la Trezoreria Statului și, în termen de 10 zile lucrătoare de la alimentarea conturilor agențiilor, pentru fiecare agenție de plată vor fi virate în
conturile corespunzătoare de disponibilități sau cheltuieli bugetare, după caz.
Prin excepție, debitele recuperate de la beneficiarii măsurilor delegate reprezentând contribuția financiară a Uniunii Europene și contribuția publică națională totală vor fi transferate de APIA către AFIR, care, ulterior, va transfera către MADR în 15 zile de la terminarea trimestrului”
4. La articolul 6, alineatul (1), lit. a), se modifică și va avea următorul cuprins:
”a) sumele reprezentând sprijinul financiar aferent FEGA asigurate de la bugetul de stat si/sau din venituri din privatizare alocate temporar prin hotărâri ale Guvernului”.
6. La articolul 13, alineatul (1), litera n) se modifică și va avea următorul cuprins:
”n) sumele necesare instrumentelor financiare aferente beneficiarilor PNDR 2014-2020, inclusiv sumele necesare finanțării cheltuielilor aferente transferului de fonduri din conturile proprii în conturile beneficiarilor și/sau în contul instituției desemnată ca fond de fonduri în temeiul art. 38, alin.4, lit.b) (i) sau (ii) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, precum și sumele necesare pentru plata cheltuielilor neeligibile aferente instrumentelor financiare, inclusiv cele prevăzute în acordul de finanțare și a sumelor necesare pentru plata diferențelor nefavorabile de curs valutar, aferente gestionării instrumentelor financiare.”
7. La articolul 13, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
”(2) În bugetul AFIR, anexă la bugetul MADR, se cuprind sumele necesare implementării PNDR 2014-2020, inclusiv a instrumentelor financiare derulate de instituțiile financiare care implementează instrumentul financiar/instituţia financiară desemnate ca fond de fonduri în temeiul art. 38, alin.4, lit.b) (i) sau (ii) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, la poziţii distincte de venituri şi cheltuieli”.
7. La articolul 13, după alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
“(4) În vederea derulării operaţiunilor financiare determinate de implementarea instrumentului financiar de creditare cu partajarea riscului finanţat din PNDR 2014-2020, AFIR poate efectua plăţi în lei şi valută prin contul deschis potrivit prevederilor
alin.(3) lit. c) al art. 4 ”
8. La articolul 18, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1)1 cu următorul cuprins:
”(1)1 Pentru derularea operațiunilor cu organisme financiare externe, AFIR efectuează plăți prin intermediul unui cont în valută, deschis pe numele său”.
9. La articolul 23, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:
“(5) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, suma avansului se justifică pe bază de documente, până la expirarea duratei de execuţie a proiectului prevăzute în contractul de finanţare, conform procedurilor AFIR aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale. AFIR va notifica beneficiarul cu privire la obligaţia restituirii sumelor reprezentând avansuri acordate şi nejustificate, precum şi a dobânzilor şi penalităților aferente, până la termenele stabilite prin contractul de finanţare.
10. La articolul 23, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu
următorul cuprins:
“(51) În cazul în care beneficiarul nu restituie AFIR sumele reprezentând avansuri acordate şi nejustificate, în termen de cinci zile lucrătoare de la data primirii notificării de restituire a avansului nejustificat, AFIR recuperează aceste sume prin executarea scrisorii de garanţie bancară potrivit procedurilor de lucru ale AFIR aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.”.
11. La articolul 23 alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(7) Sumele reprezentând avansuri acordate şi nejustificate în termenele stabilite la alin. (5) şi (51) sau cel târziu cu 5 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului de valabilitate a garanţiei pentru care nu s-a obţinut prelungirea acestuia se recuperează de AFIR prin executarea garanţiei.”
12. La articolul 23, alineatul (9) se modifică și va avea următorul cuprins:
7
“(9) Este interzisă acordarea unui avans către un beneficiar FEADR care a primit anterior avans pe care nu l-a justificat şi pe care nu l-a restituit sau de la care nu a fost recuperat în termenele stabilite în regulamentele europene şi legislaţia naţională.”
13. La articolul 23, după alineatul (22) se introduce un alineat nou, alineatul (23) cu următorul cuprins:
„(23) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiarii PNDR 2014-2020 ale căror proiecte sunt finanţate integral din bugetul de stat ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti definitive, pot beneficia de un avans cu respectarea condiţiile art. 45 alin. (4) şi art. 63 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 şi ale prevederilor prezentei
ordonanţă.”
14. La articolul 29, alineatul (11) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(11) Este interzisă acordarea unui avans către un beneficiar POPAM care a primit anterior avans pe care nu l-a justificat şi de la care nu a fost recuperat în termenele stabilite în regulamentele europene şi legislaţia naţională. De la această măsură sunt exceptate avansurile acordate FLAG-urilor.”
18. Articolul 45 se modifică și va avea următorul cuprins:
,,(1) Autorizarea și plata în contextul unei plăți individuale pentru o schemă de ajutor sau o măsură de sprijin pe suprafață, eligibile în urma controalelor efectuate, se efectuează numai pentru sume mai mari de 10 lei.
2) Cuantumul care trebuie recuperat de la beneficiar în contextul unei plăți individuale pentru o schemă de ajutor sau o măsură de sprijin, fără a include dobânda aferentă, depășește 10 lei
(3) Prevederile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi în cazul în caresumele de recuperat reprezintă exclusiv creanțe accesorii stabilite conform reglementărilor legale în vigoare”.