Adama
Vinasa Rompak

MADR ANUNȚĂ înființarea FONDULUI MUTUAL AGRICOL!

Publicat: 18 octombrie 2016 - 12:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT DE LEGE. Fondul Mutual Agricol va acorda compensații financiare fermierilor români în caz de calamitare a culturilor agricole sau dacă au suferit pagube în fermele de animale! Ministerul Agriculturii a stabilit printr-un proiect de act normativ cum va arăta și cum va funcționa acest fond mutual. Proiectul ordonanței de urgență este publicat pe pagina oficială MADR!

Proiectul de act normativ anunță înființarea Fondului Mutual, în scopul acordării de compensații fermierilor activi care contribuie financiar la constituirea fondului de compensare.

Actul reglementează și modul de acordare a compensațiilor financiare pentru fermierii activi contributori prin Sistemul național mutual agricol de gestionare a riscurilor, în cazul producerii evenimentelor care generează pierderi economice.

Administrarea Fondului se realizează prin Agenția pentru Administrarea Fondului Național Mutual Agricol, care se înființează ca instituție publică, autonomă, cu personalitate juridică în coordonarea Ministerului Agriculturii și care se finanțează din subvenții de la bugetul de stat, prin bugetul MADR și din venituri proprii.

În vederea stabilirii și recunoașterii naturii riscurilor, intensității daunelor produse și delimitării arealului în care se produc evenimentele care generează pierderi, se înființează Comisia Națională pentru Monitorizarea Riscurilor din Agricultură, organism colegial interinstituțional, fără personalitate juridică, pe lângă MADR.

La nivel județean se constituie comisiile județene pentru constatatea pagubelor, denumite comisii județene, pe lângă instituția prefectului, cu scopul de a analiza, a evalua, a constata și certifica producerea evenimentelor, arealul și intensitatea pagubelor.

Din sistemul național mutual agricol fac parte:
a) fermierii activi definiți conform legii;
b) Agenția;
c) Comisia Națională;
d) comisiile județene.

Compensațiile se acordă pentru pierderi economice cauzate de fenomene climatice nefavorabile, boli ale animalelor, organisme dăunătoare plantelor sau de un incident de mediu inclusiv prin contribuții financiare în baza Regulamentului 1305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 347 din 20 decembrie 2013.

ATRIBUȚIILE AGENȚIEI SUNT:

a) stabilirea cuantumului contribuțiilor pentru secțiunea comună și secțiunile specializate;
b) gestionarea fondului de compensare, capitalizarea și utilizarea eficientă a resurselor financiare;
c) stabilirea cuantumului compensațiilor acordate și a condițiilor de acordare în conformitate cu natura riscurilor, intensitatea daunelor produse și arealul stabilit de Comisia Națională;
d) monitorizarea colectării contribuțiilor financiare;
e) formarea profesională a evaluatorilor și crearea corpului de evaluatori a riscurilor din agricultură;
f) realizarea verificărilor necesare privind eligibilitatea solicitanților de compensații;
g) efectuarea plății compensațiilor fermierilor activi care au suferit pierderi cauzate de evenimentele și în condițiile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență;
h) solicitarea de la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale a rambursării din fonduri publice, de la bugetul Uniunii Europene şi bugetul de stat, în limita fondurilor disponibile în condițiile Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 și a regulamentului, a compensațiilor plătite către fermierii activi, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență;
i) Agenția va evita supracompensarea pentru același eveniment cauzator de pagube, ca urmare a combinării compensării reglementate de prezenta ordonanță de urgență cu alte instrumente de sprijin naționale sau ale Uniunii Europene sau cu sisteme de asigurări private;
j) elaborarea de propuneri pentru acte normative inițiate de MADR;
k) alte atribuții stabilite prin acte normative în vigoare.

Agenția pentru Administrarea Fondului Mutual va fi condusă de un director general, numit prin ordin al ministrului agriculturii, și de un Consiliu de Administrație din care fac parte: 2 reprezentanți ai MADR, 2 reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, 1 reprezentant al Camerei Agricole Naționale, 5 reprezentanți, câte unul din fiecare organizație interprofesională agricolă recunoscută.

Agenția încheie convenție cu Trezoreria Statului în vederea stabilirii modalităților de colectare și depozitare a contribuțiilor financiare ale fermierilor activi și de retragere a sumelor necesare acordării de compensații financiare.

Agenția poate să încheie protocoale de colaborare cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale și cu alte instituții în vederea îndeplinirii atribuțiilor sale.

IMPORTANT! Agenția poate acorda stimulente fermierilor activi care au contribuit mai mult de 5 ani la constituirea fondului de compensare. Acordarea stimulentelor și cuantumul acestora se aprobă de către Consiliul de administrație, dacă rezerva financiară a fondului de compensare a depășit cu cel puțin 20% cuantumul maxim necesar pentru acoperirea eventualelor riscuri.

Stimulentele acordate  reprezintă diminuarea procentuală a contribuției la fondul de compensare. Compensaţiile financiare se plătesc de către Agenție direct fermierilor contributori care au înregistrat pierderi economice.

Compensațiile financiare se acordă exclusiv fermierilor activi care au achitat contribuția financiară până la 31 decembrie a anului precedent celui în care s-a produs riscul pentru care se solicită compensarea.

Vizualizat: 3069 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii