Adama
Vinasa Rompak

Luna lui Prier şi omul de zăpadă

Publicat: 03 mai 2017 - 11:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Avem o ediţie cu multă zăpadă. Cu rapiţă în floare peste care s-a aşternut omătul, cu livezi înflorite şi fulguite în acelaşi timp. Multă supărare, neputinţă şi provocare la găsirea de soluţii au stârnit zăpezile din mijlocul lui aprilie. 

Reacţii de stupoare şi fotografii cu miile în online, apoi haz de necaz şi, în sfârşit a ieşit soarele... 
Însă pentru mulţi producători agricoli primăvara a debutat cu stângul. Soluţiile de după îngheţul din aprilie, mai ales pentru pomicultură, sunt puţine şi costisitoare. Nu puţini sunt cei care au încercat imposibilul. Nu voi insista pe recomandările tehnologice, am apelat la specialişti pentru asta şi revista e plină cu sfaturi. Măcar ca prevenţie pentru la anu', dacă o mai fi să fie cazul...

Invariabil, un fenomen meteo extrem care n-are ce să caute într-o lună a pomilor înfloriţi stârneşte aduceri-aminte. Cu siguranţă acest fenomen s-a mai petrecut cândva, prin 90 şi ceva sau poate mult mai în urmă, după cum îşi mai amintesc bunii noştri. Dar deh, atunci erau alte vremuri şi alta era puterea de regenerare a naturii.

Categoric, iarna nu-i ca vara. Dar, pare-se, nici primăvara nu mai e ce-a fost. Astă iarnă, cel puţin în vestul ţării, în zilele însorite, geroase şi fără omăt ne întrebam, retoric desigur, unde-or fi zăpezile de altădată? Răspunsul l-am primit, ironic şi dureros, tocmai în... aprilie! Se spune că e bine să se întâmple toate la timpul lor. Bună vorbă, dar ce te faci că din ce în ce mai des timpului i se încurcă rău socotelile. Aşa că subvenţiile nu se dau la timpul lor. Şi nici banii pentru produsele agricole nu se prea dau la timp iar din această cauză nici altele necesare agriculturii şi culturilor nu mai ajung la timpul potrivit. Perioada optimă de semănat depinde din ce în ce mai mult de vreme şi cum nici anotimpurile nu mai ţin cont de... timpul lor, hazardul ţine de multe ori loc de socoteli riguroase şi ştiinţifice în agricultură.

Aşa cum “nici un fulg de zăpadă din avalanşă nu se simte vinovat pentru catastrofa pe care o aduce” (Stanislaw Jerzy Lec), nici noi, oamenii nu mai ştim pe cine să aruncăm vina... Învăţăm din greşeli, ne adaptăm şi mergem mai departe. Agricultura e asemenea nouă. Are un tipar iar noi avem tehnica şi ştiinţa de a-i exploata la maxim potenţialul. Ca şi noi, agricultura depinde de resurse, multe limitate. Ceea ce o face vulnerabilă, dar nu lipsită de apărare. Asta se va vedea la recoltă.

Dezastrul alb din aprilie, primăvara din decembrie, seceta prelungită din toamnă, gerul târziu din mijloc de primăvară calendaristică şi altele asemenea vor intra într-o rutină la care vom fi obligaţi să ne adaptăm cu toată tehnologia de care dispunem. Noi ne facem datoria şi vă întrebăm despre problemele cu care vă confruntaţi pentru ca mai apoi să găsim, împreună cu cei care se pricep, soluţiile adecvate. Să transformăm un necaz într-o măsură de prevenire a necazului. Şi, dacă e nevoie, să facem iarna car, vara sanie şi primăvara... pârtie! Orice, numai să nu se mai arunce năpasta cu atâta învrăjbire asupra agriculturii noastre.
Vorbim de adaptare. E nevoie de asta în agricultură. Am găsit o frază scrisă de Grigore Vieru şi voi reda doar începutul ei (finalul e trist oarecum, pentru că, în cele din urmă, resursele se vor duce toate): “Când nu va mai fi zăpadă, copiii vor face un om de iarbă, când nu va mai fi iarbă, copiii vor face un om de pământ, când nu va mai fi nici pământ, copiii vor face un om de piatră, când nu va mai fi nici piatră...”. 
E bine totuşi că încă suntem contemporani cu omul de zăpadă... Cu cel bun, din iarnă.

Vizualizat: 1900 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii