După ce au fost recoltate şi ultimele soiuri de măr cu maturare de iarnă (Golden Delicios, Red Delicios, Starking Delicios, Florina, Generos, Mutsu, Pinova etc.), în livezi se aplică o serie de tratamente.
Înainte de stropirea cu substanţe cuprice, recomandăm un tratament cu uree 46 în concentraţie de 5% (5 kg/100 l apă). La soiurile de măr sensibile la rapăn (Golden, varietăţile de Red Delicios,) obligatoriu se stropesc şi frunzele căzute pe sol, pentru a reduce rezerva de rapăn pentru anul următor. Ureea ajută şi la descompunerea frunzelor. Tratamentul se poate aplica tuturor speciilor de pomi.
Prima stropire albastră
Tratamentul cu substanţe cuprice se poate face cu unul din produsele: Bouillie Bordelaise (zeamă Bordeleză) WDG - 0,5%; Champ 77 WG - 0,2 %, Copac - 0,3%; Funguran OH 300 SC - 0,3%, Flowbrix - 0,35%, Triumf 40 WG - 0,25% etc. Cantitatea de produs comercial se va calcula pentru: 1.500 l apă/ha la speciile de măr, cireş, nuc, vişin şi 1000 l/ha la gutui, păr, prun, cais, piersic şi la arbuşti fructiferi. Eliminăm astfel o parte din sporii de rezistenţă ai ciupercilor fitopatogene. Patogenii Venturya inaequalis şi V. Pyrina supravieţuiesc peste iarnă în frunzele infectate rămase pe sol.
Stropirile se fac în zile însorite, cu temperaturi de 6-7oC, în prima parte a zilei, astfel încât până la venirea serii soluţia să fie uscată pe trunchi şi pe ramuri.
În cazul speciilor de sâmburoase sensibile la atacul de monilioză, ciuruire micotică, taphrine, pătarea roşie (cais, prun, cireş, vişin, piersic), lăstarii atacaţi şi fructele mumifiate se taie şi se distrug prin ardere.
Alte scheme de tratament recomandate în anotimpul geros găsiţi în revista Ferma – noiembrie 2014!