VIITORUL NU SUNĂ BINE! Bugetul Politicii Agricole Comune după 2020, o ecuație cu necunoscute?! Din păcate DA! Atrage atenția europarlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European. Politicianul susține că, în urma Brexit-ului, bugetul pentru Politica Agricolă Comună (PAC) va fi mai mic cu până la 4,1 miliarde de euro.
În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European al cărui membru sunt, a fost dezbătut și adoptat proiectul de aviz privind Următorul Cadru Financiar Multianual (CFM): pregătirea poziției Parlamentului privind CFM post-2020. Proiectul subliniază faptul că Politica Agricolă Comună (PAC) este esențială pentru securitatea alimentară, conservarea populațiilor rurale și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale, exprimând totodată dezacordul că PAC, care reprezenta în trecut 75% din bugetul UE, primește acum doar 38% din acesta, astfel cum se prevede în actualul cadru financiar multianual (CFM), în condițiile în care necesarul de alimente a crescut și este tot mai mare nevoie să se dezvolte practici agricole ecologice și să se atenueze efectele schimbărilor climatice.
La acest proiect de aviz am depus o serie de amendamente, care au fost și adoptate în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, prin care am îndemnat Comisia să crească bugetul PAC după 2020 sau cel puțin să îl mențină la nivelul actual.
Unul dintre amendamente se referă la faptul că Brexitul va avea un impact estimat între 3,8 și 4,1 miliarde de euro pe an asupra PAC și am invitat, prin urmare, Comisia să găsească forme alternative de finanțare, de exemplu, prin creșterea contribuțiilor statelor membre ca procent din venitul național brut.
Este imperios necesar să se crească finanțarea pentru a răspunde la diferitele crize ciclice în sectoare sensibile, cum ar fi sectoarele laptelui, cărnii de porc și fructelor și legumelor, precum și de a crea instrumente care să poată reduce volatilitatea prețurilor. Comisia trebuie să analizeze posibilitatea de a transfera din alte capitole bugetare pentru menținerea bugetului dedicat agriculturii în viitorul Cadru Financiar Multianual, a postat europarlamentarul (în foto), pe pagina sa oficială de Facebook.
De bugetul PAC depind plățile directe, subvențiile care le sunt plătite fermierilor în fiecare an. Daniel Buda mai spune că a susținut în Comisie menținerea plăților directe, fără cofinanțare națională, acordarea de subvenții exploatațiilor mici și medii care au cea mai mare nevoie de bani.
Un alt amendament subliniază nevoia de a păstra intacte plățile directe de către Comisie, dat fiind că acestea contribuie la evitarea denaturării concurenței între statele membre, pentru menținerea competitivității produselor agricole din UE pe plan extern și să le mențină fără cofinanțare națională.
Am îndemnat Comisia să continue procesul de convergență a plăților directe între statele membre și am solicitat să se acorde în continuare sprijin celor care au cea mai mare nevoie, inclusiv exploatațiilor agricole familiale și mici și mijlocii, precum și regiunilor cel mai dezavantajate, muntoase și ultraperiferice. Comisia trebuie să ia în considerare creșterea pachetului financiar pentru programele de opțiuni specifice pentru caracterul îndepărtat și insular (POSEI), astfel cum a solicitat Parlamentul iar viitorul CFM trebuie să acorde finanțări mai consistente în vederea constituirii, funcționării și dezvoltării organizațiilor de producători.
Mai mult, prin intermediul altui amendament am invitat Comisia să asigure cadrul juridic și financiar necesar pentru lanțul de aprovizionare cu produse alimentare, cu scopul de a combate practicile comerciale neloiale și am solicitat finanțarea măsurilor care au ca scop consolidarea puterii de negociere a agricultorilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse.
Le mulțumesc colegilor mei din Comisia de Agricultură pentru faptul că au votat pozitiv amendamentele formulate de mine și sunt convins că Politica Agricolă Comună post 2020 va răspunde nevoilor sectorului agricol european și în special a nevoilor fermierilor, așa cum a făcut și până acum, a spus europarlamentarul.