Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

LISTA VINOVAȚILOR care au împiedicat APIA să-și RESPECTE ANGAJAMENTUL de PLATĂ!

Publicat: 17 august 2016 - 10:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANGAJAMENT LUAT ȘI NERESPECTAT. Blocarea softului, întreruperea curentului electric, tăierea cablurilor, sabotaj printre angajați și alte scuze pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Ministerul Agriculturii le-au servit fermierilor de când a început coșmarul plăților, s-au perimat, sunt învechite și nu mai pot fi folosite. Nu le mai crede nimeni! Așa că, APIA vine acum cu alte argumente care au împiedicat-o să le plătească fermierilor subvențiile care li se cuvin pentru 2016.

15 august 2016 era termenul promis, angajat de Agenția de Plăți pentru plata a 95% din subvențiile pe zootehnie. A doua zi, după expirarea termenului, APIA a comunicat sumele plătite fermierilor și a subliniat că 96,5% din fermierii români care au solicitat subvenții sunt plătiți deja. Au banii în cont. Rezultatul este ușor nuanțat. APIA nu a reușit să le plătească fermierilor crescători de animale 95% din subvențiile solicitate, procentul de 96,5% se referă la toți agricultori și la cei care au solicitat scheme de plată doar din sectorul vegetal.

În același timp, ca să justifice de ce nu a atins acest procent, APIA a publicat o listă cu ȘASE PIEDICI!

Referitor la efectuarea plăților în cursul lunii august pentru schemele ANT și SCZ, angajamentul APIA a fost făcut în condițiile în care totul ar fi funcționat perfect, spune APIA. Adică, în momentul în care s-a angajat că le va plăti fermierilor români, Agenția de Plăți nu luase în calcul aceste piedici. Ce spune APIA mai departe în apărarea sa? Cine sunt VINOVAȚII care au împiedicat-o să-și respecte angajamentul de plată făcut fermierilor?

Au apărut însă o serie de dificultăți în autorizarea plăților pentru zootehnie, rezultate în procesul de control administrativ și de autorizare a cererilor care nu erau previzibile la data angajamentului:

1. situații care au necesitat prezentarea altor documente doveditoare de către fermieri;

2. fermieri care nu au putut prezenta documentele doveditoare privind mișcarea animalelor și înregistrarea produșilor la vacile de lapte;

3. întârzierea alimentării conturilor APIA cu sumele din FEADR și imposibilitatea reinstrumentării unor cereri cu solicitări în sector zootehnic;

4. identificarea necesității completării sistemului cu un nou formular pentru rezolvarea erorilor de operare, necesar pentru remedierea următoarelor erori:
 - lipsei unei cifre din crotalie,
 - inversarea de cifre din crotalie,
 - lipsa înregistrarii datei de ieșire în formularul de cerere

5. fermierii notificați pentru remedierea erorilor nu s-au prezentat cu documentele solicitate pentru:
 - lipsa unei cifre din crotalie,
 - inversare de cifre din crotalie,
 - lipsa înregistrare data de ieșire în formularul de cerere,
 - completarea anexei de preluare a animalelor pe baza certificatului de moștenitor,
 - schimbarea formei de organizare din PF în SC/PFA/II/IF,
 - prezentarea unui document notarial privind moștenirea,
 - clarificări privind documentele de livrare a laptelui (sprijin cuplat),
 - prezentarea contractului cu un cumpărător de lapte crud recunoscut de APIA, după  eliminarea cotelor de lapte  (1 aprilie 2015),
 - neprezentarea documentelor de vanzare  lapte pentru persoanele fizice, carnet de comercializare si atestat de producator,
 - neprezentarea documentelor de livrare pentru producătorii de lapte care își procesează singuri laptele (nu au documente de livrare și nu se autofacturează),
 - existența de crotalii solicitate la plată în mai multe cereri (ANT8).

6. volumul mare de accesări ale aplicației, din Campania 2015 și respectiv Campania 2016, a condus la o performanță scăzută a aplicației, în data de 11.08.2016 și în primele ore ale zilei de 12.08.2016. Problema a  fost rezolvată prin  reconfigurarea infrastructurii și suplimentarea resurselor hardware.

Așadar, vina nerespectării angajamentului asumat de APIA, de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, se împarte astfel: o parte mare de vină revine fermierilor care nu și-au dus actele solicitate pentru cererea unică la timp, o parte de vină revine întârzierii cu care a fost alimentat contul APIA. Ca să priceapă toată lumea, contul APIA este alimentat de Ministerul Agriculturii, care, la rândul lui, așteaptă cu mâna întinsă la Ministerul Finanțelor. Interesant, APIA nu a uitat, totuși, nici  de celebrul modul și l-a strecurat ultimul pe lista vinovaților. Sistemul informatic nu a mai rezistat multiplelor accesări și a dat rateuri și a avut nevoie de resuscitări, susține Agenția de Plăți. Dar vinovații care nu apar pe listă cine sunt?!

Vizualizat: 4677 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii