Mai aproape cu fiecare zi de debutul campaniei de primăvară, optimismul agricultorilor păleşte cu gândul la bani: preţurile inputurilor sunt în creştere, subvenţiile vin cu întârziere, accesul la credite rămâne greoi.
Pentru fermierii din judeţul Bacău, cea mai mare problemă continuă să fie deficitul de apă din sol. Deşi iarna ar fi trebuit să fie o sursă de precipitaţii, din păcate, până în prezent realitatea infirmă această ipoteză.
„Din discuţiile purtate cu colegii de pe raza judeţului nostru, ne confruntăm cu un mare deficit de apă în sol. La 1 decembrie, zăpada a generat doar 30-35 l de apă. Iar la 1 iulie 2012, noi aveam un deficit de 145 l de apă. În lunile august şi septembrie n-am avut nici un strop de precipitaţii. Prin octombrie au fost ceva precipitaţii, dar insuficiente pentru plante. În aceste condiţii, nu avem motive de bucurie”, susţine Daniel Ciobanu, vicepreşedinte LAPAR Bacău, localitatea Damieneşti.
Lipsa subvenţiilor taie elanul fermierilor
„În acest moment stăm satisfăcător din punct de vedere al precipitaţiilor, recent a plouat circa 100 l de apă, deci nu avem motive de îngrijorare”, ne asigură Adrian Mocanu, preşedinte, Asociaţia Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice, judeţul Prahova, şi director Agrilanca.
Potrivit acestuia, întârzierea primirii subvenţiilor reprezintă acum principalul motiv de îngrijorare. „Avem nevoie ca de aer de subvenţia pe suprafaţă. Dacă nu primim banii în cel mult două săptămâni, să ştiţi că acest lucru va dăuna culturilor de primăvară. Vom simţi această întârziere în nivelul producţiilor din 2013. În lipsa banilor, agricultorii vor cumpăra seminţe şi inputuri proaste. Noi, la societate am luat doar o parte din îngrăşăminte. Acum, singura noastră soluţie este creditul furnizor. Chiar dacă, să spunem anul 2013 va fi unul bun, fermierii vor suferi pentru că nu au inputuri la timp şi de calitate”, explică Adrian Mocanu.
Aşadar, există toate premisele ca 2013 să fie bun din punct de vedere al producţiilor, dar slab din punct de vedere al profitului agricultorilor. „După cum merg lucrurile, ar trebui să obţinem producţii bune în 2013. Însă marile noastre probleme continuă să fie legate de finanţare. Aproape toate inputurile s-au scumpit cu 15%. Ceea ce înseamnă că, per hectar, costurile vor fi mai mari cu 15- 20%. Pentru înfiinţarea unui hectar de porumb, vom cheltui 3500 lei, fără costurile de recoltare şi transport. Cu cât trebuie să vindem kilogramul ca să scoatem profit? Părerea mea este că 2013 va fi un an dificil, eu nu mă aştep să câştig cât anul trecut”, a conchis Adrian Mocanu.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate – ediţia martie 2013!