MAI MULȚI BANI PENTRU FERMIERII MICI! Dezbatere tot mai aprinsă la Comisia Europeană pentru plafonarea subvențiilor pe suprafață plătite fermierilor mari și creșterea sumelor din subvenții pentru fermierii mici. În Uniunea Europeană există un număr foarte mare de ferme mici care primesc bani mult mai puțini decât fermele mari și această situație se va schimba, spune Mihail Dumitru, director general adjunct în Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană, Bruxelles.
La plățile pe suprafață avem o problemă de distribuție a sprijinului public în UE. În Uniunea Europeană există un număr foarte mare de ferme mici, 3,46 milioane de ferme mici care gestionează 7,7 milioane ha. Aceste ferme primesc 2,4 % din sumele alocate prin PAC (Politica Agricolă Comună n.r.). Sigur, situația este mai bună la fermele profesionale, noi le considerăm profesionale pe cele între 5 și 250 ha, în care un număr, aproape egal, de 3,29 milioane de ferme gestionează 107 milioane ha și primesc 29 de miliarde de euro prin PAC.
Fermele mari, care reprezintă doar 0,08% din numărul fermelor gestionează aproape jumătate din terenul agricol și primesc aproape 9 miliarde de euro sprijin pe suprafață în fiecare an. De aceea, noi avem de explorat, pentru perioadele următoare, modele alternative pentru direcționarea plăților directe într-un mod mai eficace și mai echitabil. Se propune, și aceste lucruri nu sunt noi, de exemplu plafonarea sprijinului pentru fermele mari. Este o propunere care nu a fost făcută doar acum, a fost făcută de cel puțin trei reforme anterioare. Dar această propunere nu a fost reținută la nivelul deciziei politice.
Se propune degresivitate, de exemplu, reducerea nivelului de venituri cu cât suprafața fermei este mai mare sau se propun plățile redistributive în care fermelor mici să li se acorde o plată mai mare pentru primele hectare decât pentru restul exploatației. Este fără doar și poate viitoarea propunere pentru PAC discuția privind nivelul și convergența între nivelul plăților între statele membre UE, care va fi inevitabilă.
Deci, statele membre din centrul și estul Europei, cu siguranță, vor veni din nou și vor solicita o egalizare sau o reducere a distanței dintre nivelul plăților între statele vechi și statele noi. Comunicarea (comunicarea pentru viitoarea PAC, făcută de comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, pe 29 noiembrie 2017 n.r) recunoaște și duce spre dezbatere această idee. Distribuția sprijinului între agricultori este foarte diferită și depinde de structura agricolă în statele membre UE, a declarat Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, Comisia Europeană.
Mihail Dumitru a susținut, zilele acestea, o conferință de presă la București.