Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

LIDER LAPAR la ȘEDINȚA CU MINISTRUL DAEA: ÎNTÂLNIRILE de LUCRU de la MADR NU ȚIN SEAMA de REALITĂȚILE din TEREN!

Publicat: 12 ianuarie 2018 - 17:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MINISTRUL AGRICULTURII, ȘEDINȚĂ CU LIDERII DIN AGRICULTURĂ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit joi, 11 ianuarie 2018, cu liderii fermierilor din România. Discuțiile au fost concentrate pe recenta comunicare făcută de Comisia Europeană pentru Politica Agricolă Comună (PAC), după 2020. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a spus ceea ce cred mulți dintre fermierii români, și anume că întâlnirile de la MADR trebuie luate în serios deoarece de multe ori nu se ține seama de realitățile din teren.

LAPAR ne-a transmis un comunicat despre ce s-a discutat la această întâlnire.  În cadrul întâlnirii, președintele LAPAR a susținut următoarele:

- necesitatea ca întâlnirile de lucru din cadrul MADR să fie luate în serios deoarece nu se ține cont de realitățile din teren;
- Comunicarea Comisiei, are un caracter orientativ si nicidecum obligatoriu pentru statele membre. Comisia Europeană (CE) permite statelor membre și chiar le încurajează să-și dezvolte propriile Politici Agricole, conform caracteristicilor proprii.
- în concordanță cu continutul Comunicării, Politica Agrară  trebuie făcută la nivelul fiecărei țări;
- limitarea/reducerea subvenției, pentru România este o măsură inacceptabilă, măsură care este cerută de anumite state europene care au suprafețe arabile mici.  Aceasta măsură afectează agricultura românească  și competitivitatea pe piață,  solicitându-se susținerea celor care fac performanță și aduc plusvaloare, punct de vedere împărtășit și de alte țări membre UE.

lapar-minister_b

REZUMAT PROPUNERI COMISIA EUROPEANĂ DIN COMUNICAREA VIITORUL SECTORULUI AGRICOL ȘI AGRICULTURII:

1.Flexibilitate în implementarea PAC, la nivel de stat membru- Statele membre, elaborează planuri strategice privind PAC.
- aceasta înseamnă o mai mare responsabilitate din partea statelor membre în ceea ce privește alegerea modului în care să-și investească finanțarea din cadrul PAC și a destinației acestei finanțări, pentru a îndeplini obiectivele UE în domeniul PAC;
- Comisia propune reechilibrarea responsabilităților între UE, state membre și fermieri, respectiv o trecere de la o conformitate la rezultate și performanță;
-Planurile strategice privind PAC, aprobate de Comisie, vor viza intervențiile din Pilonii I și  II, asigurând astfel coerența politicilor atât în cadrul viitoarei PAC, cât și cu alte politici ( coeziune și mediu).

2.Asigurarea unui sprijin echitabil și mai bine orientat pentru venitul fermierului (convergența internă)
Comisia propune:
- o plafonare a plăților directe, care să țină seama de forța de muncă;
-plățile degresive , ca modalitate de reducere a sprijinului pentru fermele mari;
-o plată  redistributivă, care ar ținti fermele mici și mijlocii;
- precum și orientarea sprijinului către fermierii veritabili , cei care desfășoară intens activități agricole pentru a-și câștiga existența.

3.Convergența externă a plăților directe – reducerea diferențelor dintre statele membre în ceea ce privește sprijinul PAC.

- PAC trebuie să reducă diferențele dintre statele membre, în ceea ce privește sprijinul acordat în cadrul acesteia. Chiar dacă este recunoscută marea diversitate a costurilor legate de forța de muncă și de terenuri , precum și diferențele de potențial agronomic din cadrul UE, toți agricultorii din Uniune se confruntă cu provocări similare în ceea ce privește volatilitatea pieței, mediul și clima ( MEMO/17/4842- Fișa informativa a Comisiei Europene).
- Aceasta depinde de viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM) și de bugetul PAC, după negocierile privind aspectele financiare în contextul BREXIT.

4.Un accent mai puternic pe cercetare, inovare, formare și utilizarea serviciilor de consiliere, pentru a îmbunătăți grija față de mediu, climă și pentru utilizarea mai eficientă a resurselor.

- intensificarea investitiilor în restructurarea, modernizarea, inovarea și diversificarea fermelor, investițiile în adoptarea de noi tehnologii și oportunități bazate pe soluții digitale, precum  agricultura de precizie.

5.Îmbunătățirea protecției mediului și acțiuni climatice.
Comisia propune:
- un sistem integrat care să reunească actualele instrumente: eco-condiționalitatea, plățile de înverzire și măsurile de agro-mediu;
- Noul sistem va permite combinarea de măsuri obligatorii și voluntare în Pilonii I si II;
- Planurile strategice vor permite abordarea nevoilor climatice si de mediu la nivel local;
- Acordarea de sprijin pentru veniturile agricultorilor va fi condiționată de angajamentele  pentru practice ecologice și climatice.

6.Reînnoirea generațiilor (Pilonul II)

- Comisia o consideră o  prioritate pentru viitoarea politica (la nivelul UE- mai puțin de 6%  sunt fermieri cu  vârsta până la 35 de ani);
- Sprijinul pentru noile generații de agricultori ar putea fi combinat cu stimulente adecvate care să faciliteze retragerea generației mai în vârstă și transferul de cunoștiințe între generații,  precum și creșterea mobilității terenurilor și facilitarea planificării succesiunilor.

7.Gestionarea riscurilor.
Comisia propune:
- crearea unei platforme performante la nivelul UE pentru gestionarea riscurilor care va oferi un forum pentru agricultori , autoritățile publice și părțile interesate în vederea schimbului de experiență și bune practici;
- instrumente financiare care stimulează fluxul de capital privat ce pot contribui la depășirea deficitului temporar de fluxuri de numerar;
- reasigurarea fondurilor mutuale , ca măsură complementară la actualele instrumente;
- acțiuni la nivelul statelor membre care care să fie compatibile cu normele privind ajutoarele de stat.

Comunicat LAPAR

 

 

Vizualizat: 3738 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

29 septembrie 2020 - 11:22

PREGĂTIM O NOUĂ GENERAȚIE DE LIDERI ÎN AGRICULTURĂ! Grupul Agricover continuă strategia de responsabilitate socială și lansează programul “Burse Agricover 2020” în cadrul căruia vor fi oferite 10 burse de studiu, în valoare de 100.000 de euro, pentru tinerii fermieri din România care doresc să asigure continuitatea afacerii de familie și să se specializeze urmând cursurile celei a doua serii a Programului Tineri Lideri pentru Agricultură (2020-2021) al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă.

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

29 septembrie 2020 - 09:49

AJUTOARE PENTRU FERMIERI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, în această perioadă, ajutorul de stat pentru culturile însămânțate în toamna anului 2019 și distruse de secetă. Ajutorul este plătit în procent de 81%, deci nu integral. Ministerul Agriculturii le-a promis agricultorilor un ajutor și pentru culturile de primăvară afectate grav de secetă. Când vor fi plătite diferența de 19% pentru culturile de toamnă și ajutorul pentru culturile de primăvară?

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

29 septembrie 2020 - 07:58

TERMEN LIMITĂ CERERE. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță tinerii fermieri că termenul limită pentru depunerea cererii pentru obținerea ajutorului de 50.000 de euro la instalarea ca șefi de exploatație agricolă este 15 octombrie 2020, ora 15:59.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

29 septembrie 2020 - 07:21

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 8...21°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...27°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

29 septembrie 2020 - 06:32

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care au solicitat anul acesta subvenția APIA pentru pășune că trebuie să prezinte până la data de 15 octombrie 2020 documentele în baza cărora vor încasa banii. Informațiile de care au nevoie fermierii, pentru a respecta acest termen, au fost comunicate de APIA pentru AGROINFO.

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

28 septembrie 2020 - 10:02

ACUM SE CAUTĂ HECTARELE DISPĂRUTE ÎN CEAȚĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că a provocat deranj la Agenția Domeniilor Statului (ADS) unde sunt interese mari și unde se menține intenționat o situație cenușie ca să se poată întâmpla lucruri. Șeful de la Agricultură a declarat că se caută acum 110.000 hectare, gestionate de ADS, dar neintabulate.

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

28 septembrie 2020 - 07:57

SUBVENȚII APIA CA-N VESTUL EUROPEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, le-a explicat fermierilor, la o întâlnire pe care a avut-o cu aceștia, zilele trecute, la Galați, că subvenția APIA pe hectar de care beneficiază agricultorii din România va ajunge la media europeană abia în 2026. În prezent, fermierii români încasează pe hectar sume mai mici decât media europeană.

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

Plante vechi de 7.000 de ani ar putea rezolva criza alimentară globală

26 septembrie 2020 - 14:39

O varietate de orez veche de 7.000 de ani descoperită în China a fost transformată în cultură comercială care poate fi plantată în deşert, având potenţialul de a ajuta la atenuarea crizei alimentare în regiunile şi ţările cu un climat uscat.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii