KWS+
Reclama header after big part 2

LIDER LAPAR la ȘEDINȚA CU MINISTRUL DAEA: ÎNTÂLNIRILE de LUCRU de la MADR NU ȚIN SEAMA de REALITĂȚILE din TEREN!

Publicat: 12 ianuarie 2018 - 17:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MINISTRUL AGRICULTURII, ȘEDINȚĂ CU LIDERII DIN AGRICULTURĂ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit joi, 11 ianuarie 2018, cu liderii fermierilor din România. Discuțiile au fost concentrate pe recenta comunicare făcută de Comisia Europeană pentru Politica Agricolă Comună (PAC), după 2020. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a spus ceea ce cred mulți dintre fermierii români, și anume că întâlnirile de la MADR trebuie luate în serios deoarece de multe ori nu se ține seama de realitățile din teren.

LAPAR ne-a transmis un comunicat despre ce s-a discutat la această întâlnire.  În cadrul întâlnirii, președintele LAPAR a susținut următoarele:

- necesitatea ca întâlnirile de lucru din cadrul MADR să fie luate în serios deoarece nu se ține cont de realitățile din teren;
- Comunicarea Comisiei, are un caracter orientativ si nicidecum obligatoriu pentru statele membre. Comisia Europeană (CE) permite statelor membre și chiar le încurajează să-și dezvolte propriile Politici Agricole, conform caracteristicilor proprii.
- în concordanță cu continutul Comunicării, Politica Agrară  trebuie făcută la nivelul fiecărei țări;
- limitarea/reducerea subvenției, pentru România este o măsură inacceptabilă, măsură care este cerută de anumite state europene care au suprafețe arabile mici.  Aceasta măsură afectează agricultura românească  și competitivitatea pe piață,  solicitându-se susținerea celor care fac performanță și aduc plusvaloare, punct de vedere împărtășit și de alte țări membre UE.

lapar-minister_b

REZUMAT PROPUNERI COMISIA EUROPEANĂ DIN COMUNICAREA VIITORUL SECTORULUI AGRICOL ȘI AGRICULTURII:

1.Flexibilitate în implementarea PAC, la nivel de stat membru- Statele membre, elaborează planuri strategice privind PAC.
- aceasta înseamnă o mai mare responsabilitate din partea statelor membre în ceea ce privește alegerea modului în care să-și investească finanțarea din cadrul PAC și a destinației acestei finanțări, pentru a îndeplini obiectivele UE în domeniul PAC;
- Comisia propune reechilibrarea responsabilităților între UE, state membre și fermieri, respectiv o trecere de la o conformitate la rezultate și performanță;
-Planurile strategice privind PAC, aprobate de Comisie, vor viza intervențiile din Pilonii I și  II, asigurând astfel coerența politicilor atât în cadrul viitoarei PAC, cât și cu alte politici ( coeziune și mediu).

2.Asigurarea unui sprijin echitabil și mai bine orientat pentru venitul fermierului (convergența internă)
Comisia propune:
- o plafonare a plăților directe, care să țină seama de forța de muncă;
-plățile degresive , ca modalitate de reducere a sprijinului pentru fermele mari;
-o plată  redistributivă, care ar ținti fermele mici și mijlocii;
- precum și orientarea sprijinului către fermierii veritabili , cei care desfășoară intens activități agricole pentru a-și câștiga existența.

3.Convergența externă a plăților directe – reducerea diferențelor dintre statele membre în ceea ce privește sprijinul PAC.

- PAC trebuie să reducă diferențele dintre statele membre, în ceea ce privește sprijinul acordat în cadrul acesteia. Chiar dacă este recunoscută marea diversitate a costurilor legate de forța de muncă și de terenuri , precum și diferențele de potențial agronomic din cadrul UE, toți agricultorii din Uniune se confruntă cu provocări similare în ceea ce privește volatilitatea pieței, mediul și clima ( MEMO/17/4842- Fișa informativa a Comisiei Europene).
- Aceasta depinde de viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM) și de bugetul PAC, după negocierile privind aspectele financiare în contextul BREXIT.

4.Un accent mai puternic pe cercetare, inovare, formare și utilizarea serviciilor de consiliere, pentru a îmbunătăți grija față de mediu, climă și pentru utilizarea mai eficientă a resurselor.

- intensificarea investitiilor în restructurarea, modernizarea, inovarea și diversificarea fermelor, investițiile în adoptarea de noi tehnologii și oportunități bazate pe soluții digitale, precum  agricultura de precizie.

5.Îmbunătățirea protecției mediului și acțiuni climatice.
Comisia propune:
- un sistem integrat care să reunească actualele instrumente: eco-condiționalitatea, plățile de înverzire și măsurile de agro-mediu;
- Noul sistem va permite combinarea de măsuri obligatorii și voluntare în Pilonii I si II;
- Planurile strategice vor permite abordarea nevoilor climatice si de mediu la nivel local;
- Acordarea de sprijin pentru veniturile agricultorilor va fi condiționată de angajamentele  pentru practice ecologice și climatice.

6.Reînnoirea generațiilor (Pilonul II)

- Comisia o consideră o  prioritate pentru viitoarea politica (la nivelul UE- mai puțin de 6%  sunt fermieri cu  vârsta până la 35 de ani);
- Sprijinul pentru noile generații de agricultori ar putea fi combinat cu stimulente adecvate care să faciliteze retragerea generației mai în vârstă și transferul de cunoștiințe între generații,  precum și creșterea mobilității terenurilor și facilitarea planificării succesiunilor.

7.Gestionarea riscurilor.
Comisia propune:
- crearea unei platforme performante la nivelul UE pentru gestionarea riscurilor care va oferi un forum pentru agricultori , autoritățile publice și părțile interesate în vederea schimbului de experiență și bune practici;
- instrumente financiare care stimulează fluxul de capital privat ce pot contribui la depășirea deficitului temporar de fluxuri de numerar;
- reasigurarea fondurilor mutuale , ca măsură complementară la actualele instrumente;
- acțiuni la nivelul statelor membre care care să fie compatibile cu normele privind ajutoarele de stat.

Comunicat LAPAR

 

 

Vizualizat: 3758 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

14 ianuarie 2021 - 10:38

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

14 ianuarie 2021 - 09:29

TERMENE APIA. Subvențiile APIA pe hectar care ajung la fermierii români după 31 martie 2021 sunt sprijinul cuplat la lucernă, sprijinul cuplat la soia, sprijin cuplat pentru cânepă pentru ulei și/sau fibră, sprijin cuplat la orez. Plata acestor subvenții europene pe hectar este condiționată de depunerea unor documente justificative la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul limită pentru acte este 31 martie 2021 pentru plățile pe hectar aferente lui 2020.

SUBVENȚIA APIA DE 800 DE EURO/HA! TERMEN PENTRU PLATĂ, 31 IANUARIE!

SUBVENȚIA APIA DE 800 DE EURO/HA! TERMEN PENTRU PLATĂ, 31 IANUARIE!

14 ianuarie 2021 - 08:19

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Pentru a încasa sprijinul cuplat la sfecla de zahăr, aferent anului 2020, fermierii care au solicitat această plată de la APIA fac dovada comercializării unei producţii minime de 26.400 kg/ha. Actele se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 ianuarie 2021, anunță APIA.

Egiptul a anulat ultima licitaţie pentru grâu

Egiptul a anulat ultima licitaţie pentru grâu

13 ianuarie 2021 - 19:58

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în Egipt a anulat licitația de marţi (12.01.2021) după ce ofertele primite au crescut cu 30USD/tonă, comparativ cu licitaţia din decembrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii