Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

LIDER LAPAR la ȘEDINȚA CU MINISTRUL DAEA: ÎNTÂLNIRILE de LUCRU de la MADR NU ȚIN SEAMA de REALITĂȚILE din TEREN!

Publicat: 12 ianuarie 2018 - 17:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MINISTRUL AGRICULTURII, ȘEDINȚĂ CU LIDERII DIN AGRICULTURĂ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit joi, 11 ianuarie 2018, cu liderii fermierilor din România. Discuțiile au fost concentrate pe recenta comunicare făcută de Comisia Europeană pentru Politica Agricolă Comună (PAC), după 2020. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a spus ceea ce cred mulți dintre fermierii români, și anume că întâlnirile de la MADR trebuie luate în serios deoarece de multe ori nu se ține seama de realitățile din teren.

LAPAR ne-a transmis un comunicat despre ce s-a discutat la această întâlnire.  În cadrul întâlnirii, președintele LAPAR a susținut următoarele:

- necesitatea ca întâlnirile de lucru din cadrul MADR să fie luate în serios deoarece nu se ține cont de realitățile din teren;
- Comunicarea Comisiei, are un caracter orientativ si nicidecum obligatoriu pentru statele membre. Comisia Europeană (CE) permite statelor membre și chiar le încurajează să-și dezvolte propriile Politici Agricole, conform caracteristicilor proprii.
- în concordanță cu continutul Comunicării, Politica Agrară  trebuie făcută la nivelul fiecărei țări;
- limitarea/reducerea subvenției, pentru România este o măsură inacceptabilă, măsură care este cerută de anumite state europene care au suprafețe arabile mici.  Aceasta măsură afectează agricultura românească  și competitivitatea pe piață,  solicitându-se susținerea celor care fac performanță și aduc plusvaloare, punct de vedere împărtășit și de alte țări membre UE.

lapar-minister_b

REZUMAT PROPUNERI COMISIA EUROPEANĂ DIN COMUNICAREA VIITORUL SECTORULUI AGRICOL ȘI AGRICULTURII:

1.Flexibilitate în implementarea PAC, la nivel de stat membru- Statele membre, elaborează planuri strategice privind PAC.
- aceasta înseamnă o mai mare responsabilitate din partea statelor membre în ceea ce privește alegerea modului în care să-și investească finanțarea din cadrul PAC și a destinației acestei finanțări, pentru a îndeplini obiectivele UE în domeniul PAC;
- Comisia propune reechilibrarea responsabilităților între UE, state membre și fermieri, respectiv o trecere de la o conformitate la rezultate și performanță;
-Planurile strategice privind PAC, aprobate de Comisie, vor viza intervențiile din Pilonii I și  II, asigurând astfel coerența politicilor atât în cadrul viitoarei PAC, cât și cu alte politici ( coeziune și mediu).

2.Asigurarea unui sprijin echitabil și mai bine orientat pentru venitul fermierului (convergența internă)
Comisia propune:
- o plafonare a plăților directe, care să țină seama de forța de muncă;
-plățile degresive , ca modalitate de reducere a sprijinului pentru fermele mari;
-o plată  redistributivă, care ar ținti fermele mici și mijlocii;
- precum și orientarea sprijinului către fermierii veritabili , cei care desfășoară intens activități agricole pentru a-și câștiga existența.

3.Convergența externă a plăților directe – reducerea diferențelor dintre statele membre în ceea ce privește sprijinul PAC.

- PAC trebuie să reducă diferențele dintre statele membre, în ceea ce privește sprijinul acordat în cadrul acesteia. Chiar dacă este recunoscută marea diversitate a costurilor legate de forța de muncă și de terenuri , precum și diferențele de potențial agronomic din cadrul UE, toți agricultorii din Uniune se confruntă cu provocări similare în ceea ce privește volatilitatea pieței, mediul și clima ( MEMO/17/4842- Fișa informativa a Comisiei Europene).
- Aceasta depinde de viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM) și de bugetul PAC, după negocierile privind aspectele financiare în contextul BREXIT.

4.Un accent mai puternic pe cercetare, inovare, formare și utilizarea serviciilor de consiliere, pentru a îmbunătăți grija față de mediu, climă și pentru utilizarea mai eficientă a resurselor.

- intensificarea investitiilor în restructurarea, modernizarea, inovarea și diversificarea fermelor, investițiile în adoptarea de noi tehnologii și oportunități bazate pe soluții digitale, precum  agricultura de precizie.

5.Îmbunătățirea protecției mediului și acțiuni climatice.
Comisia propune:
- un sistem integrat care să reunească actualele instrumente: eco-condiționalitatea, plățile de înverzire și măsurile de agro-mediu;
- Noul sistem va permite combinarea de măsuri obligatorii și voluntare în Pilonii I si II;
- Planurile strategice vor permite abordarea nevoilor climatice si de mediu la nivel local;
- Acordarea de sprijin pentru veniturile agricultorilor va fi condiționată de angajamentele  pentru practice ecologice și climatice.

6.Reînnoirea generațiilor (Pilonul II)

- Comisia o consideră o  prioritate pentru viitoarea politica (la nivelul UE- mai puțin de 6%  sunt fermieri cu  vârsta până la 35 de ani);
- Sprijinul pentru noile generații de agricultori ar putea fi combinat cu stimulente adecvate care să faciliteze retragerea generației mai în vârstă și transferul de cunoștiințe între generații,  precum și creșterea mobilității terenurilor și facilitarea planificării succesiunilor.

7.Gestionarea riscurilor.
Comisia propune:
- crearea unei platforme performante la nivelul UE pentru gestionarea riscurilor care va oferi un forum pentru agricultori , autoritățile publice și părțile interesate în vederea schimbului de experiență și bune practici;
- instrumente financiare care stimulează fluxul de capital privat ce pot contribui la depășirea deficitului temporar de fluxuri de numerar;
- reasigurarea fondurilor mutuale , ca măsură complementară la actualele instrumente;
- acțiuni la nivelul statelor membre care care să fie compatibile cu normele privind ajutoarele de stat.

Comunicat LAPAR

 

 

Vizualizat: 3508 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Maschio-Gaspardo îşi extinde operaţiunile în afara Europei

Maschio-Gaspardo îşi extinde operaţiunile în afara Europei

Pentru Maschio-Gaspardo, Agromalim este un punct important pe agenda evenimentelor anuale consacrate, ţinând cont de faptul că unitatea de producţie de la Chişineu Criş se află la numai 40 de kilometri de Centrul Expoziţional Arad. Paolo Rocchi, director general la Maschio-Gaspardo România, ne-a acordat cu această ocazie un scurt interviu.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

George Stanson, despre condiţia fermierului român Rauch, la ceas aniversar Farm Tech la Agromalim 2018

Bancul zilei

Metodă nouă...

Metodă nouă...
- Când ajung acasă prea târziu la soţie, mă comport ca un tigru! Detalii