Adama
Vinasa Rompak

Legume tratate cu usturoi, lapte sau ardei iute! Iată ce te învață o cooperativă de familie!

Publicat: 15 februarie 2016 - 17:05
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fără tratamente chimice și cu gustul celor culese din grădina bunicii! Sunt legume pentru care se fac exclusiv tratamente naturale. De dăunători și boli se scapă tot cu ajutorul naturii. Ce rețete secrete sunt dezvăluite de o cooperativă de familie?

Cooperativa agricolă Bio de la Moara Vlăsiei din județul Ilfov are doar 6 membri. Toți sunt rude. Legumicultorii au luat în arendă un hectar de teren și planul lor îndrăzneț este să cultive legume așa cum o făceau bunicii, adică fără tratamente chimice. O agricultură în sistem ecologic, cum spunem astăzi.

Pentru acest tip de agricultură există măsura 11  în PNDR 2014-2020 care le acordă cultivatorilor subvenții consistente. De exemplu, pentru legumele certificate în agricultura ecologică, subvenția este de 431 euro/ha/an, pentru legumele aflate în conversie la agricultura ecologică, subvenția este mai mare, 500 euro/ha/an

Pe viitor vrem să cumpărăm pământ și să aplicăm pentru subvenții. Deocamdată, ne-am descurcat fără acest sprijin. Cultivăm tomate, ardei, vinete, legume și livrăm coșul cu legume proaspete celor care doresc să mănânce sănătos. Folosim doar tratamente naturale, combatem dăunătorii și bolile plantelor tot cu ajutorul naturii, spune Gabi Desculțu, membru în cooperativă.

Iată câteva dintre rețetele tratamentelor naturale cu care familia de cultivatori combate dăunătorii și bolile legumelor!

Macerat de urzică

Mod de preparare: Se pune o cantitate mare de urzici într-un recipient cu apă, cântărind în jur de 150 litri (dar se poate și o cantitate mai mică) și se lasă urzicile la macerat câteva zile. După ce procesul de macerare a luat sfârșit, cu aceasta apă se udă plantele. Este o metoda eficace și la îndemâna oricărui grădinar, fără a întrebuința substanțe chimice.
Folosire: Diluat de 10-20 de ori, prin stropire pe plantă, la încolţire sau pe teren.
Acţiune: Prin îmbăierea seminţelor și rădăcinilor se favorizează dezvoltarea răsadurilor. Maceratul ajută la prevenirea bolilor cauzate de ciuperci (Fusarium, Verticilium, Phytophtora) și stimulează creșterea plantelor.

Ceai de usturoi

usturoi_b

Mod de preparare: Se mărunțește aproximativ 150 g de usturoi, apoi compoziția se amestecă în 5 litri de apă. Se lasă 30 de minute, apoi se filtrează apa și se lasă să se răcească. Înainte să pulverizați plantele adăugati puțin lapte și amestecați astfel încât să obțineți o omogenizare. Aplicați soluția repetat la interval de 14 zile până când ciupercile sunt eliminate.
Folosire: Trei stropiri pe plantă şi pe sol în luna mai. Soluţie nediluată.
Acţiune: Contra acarienilor şi a fungilor la căpşuni şi castraveţi, tomate, ardei.

Ceai de hrean

Mod de preparare: Se dau în clocot 3 litri de apă, apoi se ia de pe foc și se adaugă un sfert din rădăcina de hrean tăiată bucățele. Se lasă 30 de minute, se răcește, se strecoară și poate fi folosit acest ceai prin pulverizare.
Folosire: Soluție diluată – înainte de semănat, pe seminţe, soluţie nediluată. Soluție cu o infuzie cu concentrația de 3% pe planta adulta. Nu se va stropi în orele de arșiță.
Acţiune: Contra afidelor, musculiței albe, omizilor, gândacului de Colorado, diverselor boli provocate de fungi.

Macerat de ardei iute

Mod de preparare: Se macerează 250 g de ardei iute în 500 ml de apa timp de 24 de ore, după care se diluează 15 ml din preparat în 4l de apa pentru tratament.
Folosire: Amestecăm două linguri de ardei iute uscat şi pisat cu câteva picături de săpun lichid în 0,25  l de apă. Lăsăm amestecul peste noapte la macerat, apoi îl agităm şi îl turnăm într-un flacon cu pulverizator. Agităm flaconul din când în când, în timp ce împrăştiem conţinutul peste plante.
Acţiune:Pentru insecte cu corp semi-moale (căpuşe, păduchi verzi)

Infuzie de ceapă

Mod de preparare: Într-un vas din sticlă sau emailat, turnăm un litru de apă călduță, punem vreo 20 gr. de foi de ceapă, acoperim și lăsăm la odihnă cam o zi. Apoi strecurăm și ștergem, cu grijă, frunzele plantelor atacate de acarieni – cu atenție mărită pentru partea inferioara a frunzelor . A doua zi va trebui să spălăm bine plantele cu apă curată. Infuzia și fiertura (decoctul) nu se folosesc decât proaspăt preparate.
Folosire: Este foarte bine, dacă o dată pe lună, în scop profilactic, vom stropi plantele și substratul cu acest leac. Plantele nu numai că se vor înviora, dar vor fi și sătule, dat fiind că infuzia are și proprietăți hrănitoare.
Dezinfectant - Se stropesc plantele cu infuzia de ceapă de 2-3 ori la 6 zile.
Foile de ceapă se pot folosi de două sau de trei ori la infuzie, apoi se pot îngropa în brazde sau la rădăcini.

Laptele combate mana la tomate

poza-faina-lapte_b

Mod de preparare: Se face o soluție din lapte și apă folosind cantități în proporție de 50/50 și se stropește.
Folosire: Trei tratamente săptămânale sunt suficiente pentru menţinerea sub control a bolii.
Acțiune: Combate diverse ciuperci ce atacă roșiile (mana, de exemplu) dovleceii, castraveții etc.

Vizualizat: 41058 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Roșiile care răsar în cuiburi de busuioc din ceai, lapte și cenușă!

Roșiile care răsar în cuiburi de busuioc din ceai, lapte și cenușă!

Claudia Rugină este avocat, dar a făcut o pasiune pentru cultivarea legumelor în sistem tradițional, cât mai natural. Fără substanțe chimice, fertilizatori sau îngrășăminte. Tomatele Claudiei cresc în cuiburi de busuioc, sunt udate cu ceai de urzici și stropite cu lapte și cenușă. Iată povestea grădinii cu roșii botezate Buniol!

Vine ajutorul de minimis pentru agricultura ecologică! APIA va cere bani Ministerului Agriculturii!

Vine ajutorul de minimis pentru agricultura ecologică! APIA va cere bani Ministerului Agriculturii!

Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) va cere, zilele acestea, Ministerului Agriculturii banii necesari pentru plata ajutoarelor de minimis din agricultura ecologică.

România propune statelor UE crearea unei agenţii europene pentru agricultura ecologică

România propune statelor UE crearea unei agenţii europene pentru agricultura ecologică

România propune statelor UE crearea unei agenţii europene pentru sectorul ecologic, sprijinirea cercetării în acest domeniu şi limitarea costurilor de certificare, astfel încât produsele ecologice să fie vândute la preţuri mai accesibile, informează Ministerului Agriculturii.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
valachul
|
02. 16, 2016. Tuesday 18:29

puteti sa rezolvati o adresa de E-mail pt colaborare cu cooperativa de familie

multzumesc

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii