Adama
Vinasa Rompak

LEGE ÎMPOTRIVA ȘPĂGII ȘI A COZILOR DE LA GHIȘEE!

Publicat: 11 aprilie 2018 - 18:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LEGEA ANTI-BIROCRAȚIE! Pe masa Senatului României cu termen de adoptare la data de 28 aprilie 2018 se află Legea Anti-Birocrație. Propunerea legislativă este inițiată de un grup de senatori liberali care susțin că vor să dispară șpaga și cozile de la ghișee. Două comisii din Senatul României au dat deja aviz negativ acestei legi. De ce nu are nicio șansă legea anti-birocrație propusă de parlamentarii din Partidul Național Liberal?

Parlamentarii liberali susțin în Expunerea de motive că au inițiat această lege ca să dispară șpaga dată de cetățeni funcționarilor publici și cozile formate la ghișeele instituțiilor publice. Argumentele parlamentarilor sunt:

Pentru reducerea birocrației prin măsuri simple și ferme, în condițiile în care, deși s-au derulat o serie de programe de asistență tehnică internă și internațională, nu s-a reușit o reală modernizare a administrației pentru a oferi cetățenilor servicii de calitate și de o manieră promptă, adaptată societății moderne.

Reducerea și chiar eliminarea timpului petrecut la ghișeu, respectiv sprijinirea cetățeanului să petreacă, în mod plăcut și util, perioada petrecută astăzi la cozi pentru obținerea unor documente inexistente la nivelul sistemului public sau neinterogabile între instituții, din motive imputabile chiar sistemului public.

Dezvoltarea unei culturi de colaborare inter-instituțională inclusiv prin stimularea conecătorii bazelor de date cu informații și documente necesare în procesul de furnizare a unui serviciu public, concomitent cu asumarea sarcinilor instituțiilor publice responsabile de coordonarea procesului de digitalizare a administrației publice, la toate nivelurile. Reducerea aglomerației la ghișee și determinarea sistemului public să se apropie de principiile de e-guvernare - comunicare electronică a serviciilor cât mai eficient și operativ pentru cetățean.

Reducerea numărului de funcționari la ghișee și repartizarea mai eficientă de sarcini pentru aceștia, în activități util sistemului public.

Eliminarea șpăgii în situații limită în care cetățeanul are nevoie de un serviciu pe care sistemul, din birocrație și lipsa arhivei documentelor, tergiversează a i-l furniza și, prin urmare, creșterea integrității în relația stat-cetățean, se arată în Expunerea de motive.

Legea Anti-Birocrație conține un singur articol, structurat în patru alineate. Liberalii propun ca instituțiile publice să nu mai solicite date și informații care ar trebui să existe în arhiva instituțiilor. Fermierii se lovesc mereu de stufoșenia de acte, avize, adeverințe care le sunt solicitate de cele două instituții ale statului care gestionează fondurile europene, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale. Conducerile celor două agenții și Ministerul Agriculturii susțin că au redus mult din birocrația apăsătoare, dar au mai rămas o grămadă de acte inutile care li se cer fermierilor care accesează banii europeni. De multe ori, fermierilor sau altor cetățeni, li se solicită date care există în sistemul public și care ar putea fi obținute la o simplă comunicare între instituții.

1. În scopul furnizării serviciilor publice, instituțiile și autoritățile publice utilizează date și informații referitoare la persoane fizice și juridice de drept privat aflate în sistemul public, indiferent de autoritatea sau instituția publică care le creează sau le administrează.
2. Este interzis ca o instituție sau autoritate publică să solicite persoanelor fizice sau juridice, beneficiare ale serviciilor publice, date sau informații existente în sistemul public.
3. Începând cu data de 30 decembrie 2018 nici o persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligația de a transmite și nici nu îi pot fi solicitate de către o instituție sau autoritate publică date sau informații existente în sistemul public.
4. Fapta de a solicita persoanelor fizice și juridice de drept privat date sau informații care au fost comunicate unei alte instituții sau autorități publice, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale,
se spune în textul acestei legi.

Din păcate, legea făcută de liberali propune niște reguli insuficient conturate și este prea lapidară, nu acoperă întreaga problematică. Propunerea legislativă a fost respinsă deja de două comisii din Senat.

Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, comisia sesizată în fond, a avizat negativ legea, chiar ieri, 10 aprilie 2018, argumentând astfel raportul de respingere:

Este necesar ca soluțiile legislative propuse să acopere întreaga problematică a relațiilor sociale ce reprezintă obiectul de reglementare, pentru evitarea lacunelor legislative. Regulile instituite sunt insuficient conturate. Exigențele necesare reglementării în domeniul debirocratizării nu pot fi îndeplinite doar printr-un singur articol structurat în patru alineate. Normele propuse sunt insuficiente pentru scopul propus, nu pot fi aplicate și nici nu sunt corelate cu ansamblul legislației în materie.

În concluzie, reglementarea propusă nu întrunește criteriile de claritate, precizie, previzibilitate și predictibilitate pe care un text de lege trebuie să le îndeplinească.

Propunerea legislativă a primit aviz negativ și de la Comisia pentru drepturile omului, culte și minprități din Senat. Chiar dacă propunere legislativă a fost respinsă de comisia sesizată în fond, va fi supusă votului în plenul Senatului.


Vizualizat: 1326 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii