Adama
AGRICOVER

Le putem interzice străinilor să ne cumpere terenul?

Publicat: 10 ianuarie 2016 - 17:47
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

40% din terenul nostru arabil ar fi deținut de străini! În 2014, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar fi plătit subvenția pe suprafață pentru 800.000 ha, care aparțin cu acte în regulă unor fermieri străini. Ar fi putut România să le interzică străinilor să cumpere pământ?

Fiind parte a Uniunii Europene noi nu putem refuza vânzarea de teren către cetățenii europeni. Dar puteam fi mai atenți cu condițiile pentru vânzarea terenului. În proiectul inițial, care a fost din câte îmi amintesc în 2013, erau prevăzute o serie de condiții limitative, e adevărat, care urmăreau ca să se asigure ce? Cine cumpără teren agricol să-l folosească în scopul agriculturii, pe de o parte, dar, pe de altă parte, să fim asigurați într-un fel că nu se cumpără terenuri pentru a se specula. Au fost multe situații de acest gen sau situații în care se cultivă ceva ce nu se înscrie în politica statului român.

Chiar eu am fost la Bruxelles și am discutat cu Comisia Europeană când aveam proiectul pe masă. Comisia s-a referit la limitările pe care le-am introdus noi în prima fază și a spus așa: Nu suntem împotriva unor restricții cu o condiție. Să fie înscrise în niște obiective ale statului membru, obiective prioritare. De exemplu, eu urmăresc ca, într-o anumită zonă, să am o anumită cultură. Dacă eu pun acele condiții ca să mă asigur că-mi ating obiectivul, Comisia nu are nimic împotrivă. Nu știu din ce rațiuni, actul legislativ adoptat a renunțat la mai multe condiții puse inițial. Poate ar fi cazul să reluăm discuția, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu, pentru  Viața Satului.

Șeful de la Agricultură a dat exemplul unui europarlamentar din Germania care ar fi vrut să cumpere teren în Franța și a fost refuzat. De ce a fost refuzat? În Franța, vânzarea-cumpărarea terenurilor este supravegheată atent de SAFER, care reprezintă societățile de amenajare funciară. Pământul este considerat patrimoniu național, iar fermierii exploatează aceeași suprafață de zeci sau chiar sute de ani pentru că fermele se lasă moștenire. În Elveția, Italia, Germania, prețurile pipărate țin departe fermierii români.

Citește aici despre străinii care lucrează pământul din România!

În România nu s-a reușit stabilirea unei piețe funciare, ridicarea prețurilor terenurilor sau un eventual drept de preempțiune pentru cetățenii români.

Vizualizat: 2229 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Peste 40% din terenul nostru arabil ar fi exploatat de fermieri străini! Cine ne face agricultura în România?

Peste 40% din terenul nostru arabil ar fi exploatat de fermieri străini! Cine ne face agricultura în România?

România este singura țară care, în timpul negocierilor de aderare, nu ar fi notificat UE pentru instituirea de restricții la cumpărarea pământului de către străini. Rezultatul? Un procent de 40% din cele 10 milioane ha  de teren arabil ar fi exploatat astăzi de fermieri străini.

Alte articole in aceasta categorie

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

13 noiembrie 2024 - 05:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în plină campanie de plăți în avans, pe hectar și cap animal, pentru fermieri și crescători de animale. Avansul APIA este de 70% din plățile directe pe hectar și cap animal, aferente acestui an, și de 85% din plățile compensatorii din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

13 noiembrie 2024 - 04:58

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații, finanțate prin submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

13 noiembrie 2024 - 04:43

Programul „Rabla pentru tractoare” va fi lansat până la finalul acestui an. Administrația Fondului pentru Mediu va acoperi 65% din valoarea de achiziție, iar pentru fermierii care au până în 40 de ani, procentul de finanțare se majorează la 80%. Însă valoarea de achiziție a tractorului, inclusiv a accesoriilor aferente, nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Legea Arendei, urgent modificată!

Legea Arendei, urgent modificată!

12 noiembrie 2024 - 19:29

Legea Arendei revine în prim-plan, după mai multe încercări nereușite în 2023 și 2024 de modificare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă. Concret, asociațiile de fermieri au cerut ca actul normativ să fie adoptat de urgență și publicat în Monitorul Oficial până la finele lunii.

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

12 noiembrie 2024 - 11:43

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16.10. - 11.11.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 619.751 fermieri, cu o sumă totală de 854.874.337,79 euro (4.253.289.059,12 lei).

Creștem subvențiile pentru fermieri!

Creștem subvențiile pentru fermieri!

12 noiembrie 2024 - 07:02

După o întâlnire cu fermierii din Teleorman, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că va crește subvențiile agricole de care beneficiază agricultorii.

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

11 noiembrie 2024 - 15:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează din 2 decembrie 2024 plățile finale pe hectar și cap animal., aferente acestui an, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, într-o intervenție la TVR 1, emisiunea Agrostrategia. 

Adrian Pintea: ANT ajutor național tranzitoriu zootehnic și vegetal la plată din ianuarie 2025!

Adrian Pintea: ANT ajutor național tranzitoriu zootehnic și vegetal la plată din ianuarie 2025!

11 noiembrie 2024 - 15:16

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, subvenție populară printre crescătorii de ovine/caprine și vaci intră la plată din ianuarie 2025, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, la emisiunea Agrostrategia, TVR 1. 

Ce plăți se fac săptămâna aceasta pentru fermieri, crescători de animale!

Ce plăți se fac săptămâna aceasta pentru fermieri, crescători de animale!

11 noiembrie 2024 - 05:11

Plățile din agricultură pentru această săptămână de noiembrie. Care sunt plățile pe hectar, cap animal care ajung în această săptămână la fermieri, crescători de animale?

Suma APIA pe cap vacă de lapte pe care o încasează în decembrie crescătorii!

Suma APIA pe cap vacă de lapte pe care o încasează în decembrie crescătorii!

11 noiembrie 2024 - 04:09

Crescătorii de bovine primesc în decembrie de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) diferența dintre avansul APIA achitat din cuantumul pe cap animal al sprijinului cuplat pentru venit din zootehnie și cuantumul integral.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
CATALIN C
|
02. 11, 2016. Thursday 12:44

Legea cu ingradirea vinzarii pamintului, dupa ce ca este o lege anticonstitutionala, deoarece pune oprelisti proprietarului, sa vinda pe piata libera proprietatea lui, ingradind astfel dreptul la proprietate, un drept sfint si alienabi! mai este si una profund injusta, imorala si antinationala, desi culmea! ea s-ar fi dorit una care sa "ingradeasca" vinzarea pamintului catre straini!

Aiurea, ea in realiteate, pe de o parte blocheaza piata libera de vinzare a pamintului mentinind in mod artificial un pret mic si inechitabil pentru o valoare certa si reala, care neputind fi vinduta la liber, deoarece ARENDASUL, IN MAREA LUI MAJORITATE STRAIN, ARE DREPT DE PREEMTIUNE, BLOCIND ALTI CUMPARATORI SA LICITEZE LA VINZAREA TERENURUI! iN ACEST FEL MAREA MAJORITATE A PAMINTULUI ESTE CUMPARATA PE UN PRET DE NIMIC DE ARENDATORI STRAINI, neputindu-se stabili o piata libera si corecta!

In al doilea rind este ingadit dreptul la proprietate si la a dispune dupa libera vointa a proprietarului de bunul sau. pUBLICITATEA LA pRIMARII SI dIRECTIILE aGRICOLE DUREAZA PESTE 2 LUNI, DEPASIND CUM MULT TERMENUL LEGAL DE 30 DE ZILE, COMPICITATEA FUNCTIONARILOR PUBLICI CU ARENDATORII FAC SA FIE PUBLICATE DOAR OFERTELE DE VINZARE LA PRETURI DERIZORII, PENTRU A MENTINE PRETUL PAMINTULUI LA UN NIVEL MULT SUB CEL REALPRINTRE ACESTE OFERTE FIIND STRECURATA SI UNA DIN ZECE DIN OFERTELE DE VINZARE LA UN PRET RELATIV ECHITABIL.
r
RELATAREA MEA ESTE ADEVARATA, MA PUTETI CONTACTA SA VA DOVEDESVC CU FAPTE REALE CELE AFIRMATE MAI SUS.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii