Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Laurențiu Baciu: Sunt victima interzicerii neonicotinoidelor. 200 ha cu porumb, mâncate de rățișoară

Publicat: 27 mai 2015 - 09:39
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rățișoara porumbului l-a lăsat pe președintele LAPAR fără porumbul de pe 200 ha. Laurențiu Baciu insistă ca neonicotinoidele să poată fi folosite pentru tratarea semințelor, fără o derogare de la Comisia Europeană.

Mi-a telefonat inginerul de la fermă și mi-a spus: Șeful, rățișoară se ospătează. Acum e la masă. Rățișoara s-a apucat de recoltat, s-a plâns Laurențu Baciu. Ministrul Daniel Constantin i-a replicat fermierului din Bacău că, în perioada în care Ministerul Agriculturii solicită Comisiei Europene folosirea acestor substanțe, căsuța lui de e-mail e blocată de protestele crescătorilor și protectorilor de albine, afectate de această substanță. În acești doi ani de când există această interdicție la nivl european, Ministerul Agriculturii a susținut la forurile europene necesitatea de a se obține o derogare. Ministrul Agriculturii i-a asigurat pe fermieri că va insista să obțină derogarea și pentru 2016. L-am informat pe comisarul european care se ocupă de zona de Sănătate că România este cea mai defavorizată, avem culturile cele mai mari de porumb, floarea-soarelui, mă refer la suprafață. L-am informat că, în fiecare an, vom cere această derogare.

daniel-constantin-lapar_b

Trei reprezentanți ai Comisiei Europene, doi auditori din Germania și respectiv Belgia și un reprezentant al Autorității Sanitar Veterinare din Danemarca, au verificat la începutul lunii mai folosirea neonicotinoidelor la ferma lui Nicolae Sitaru din Ialomița. Mi-au pus o grămadă de întrebări despre utilizarea neonicotinoidelor. Primele întrebări au fost despre comunicarea cu Inspectoratul de Protecția Plantelor. Apoi, m-au întrebat ce sol este? Când s-a însămânțat? Cum s-a tratat sămânța? Au observat că am o mașină de tratat sămânța de la o altă societate. Erau foarte curioși și atenți la orice detaliu. Au vrut să afle numele societății și dacă a fost declarată la Autoritatea Fitosanitară. Am fost pe câmp și au observat că la un fir de porumb erau zece rățișoare. O parte erau moarte. Le-am spus că avem mare nevoie să folosim acest tratament și, dacă nu ne dau derogare pentru neonicotinoide, atunci să ne dea alte soluții pentru menținerea în viață a culturilor, ne-a declarat atunci fermierul Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR.

Neonicotinoidele sunt folosite în tratamentul semințelor la culturile de porumb și floarea soarelui pentru a combate atacul rățișoarei porumbului și a viermelui sârmă. Comisia Europeană ne-a transmis, la sfârșitul lunii februarie, o autorizație de folosire a neonicotinoidelor pentru perioada 2 martie – 20 mai 2015. În afara acestei perioade, este interzisă tratarea semințelor cu această substanță.

Vizualizat: 1209 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Ion
|
01. 21, 2016. Thursday 12:29

Sunt substante mai blinde cu mediul decit neonicotinoidele, numai ca nea' Baciu le cunoste dar nu vrea sa le foloseasca ca sunt putin mai scumpe . Pe Baciu il intereseaza sa bage el cit mai mult profit in buzunar .. nu il intereseaza ca neonicotinoidele sunt , demonstrat stiintific de 7200 de ori mai toxice cu mediul decit temutul DTT .
Calicia dl-ui Baciu otraveste mediul .: Dacă ne pierdem natura,.... ne pierdem sufletul!

1.
Aurel Grecu
|
05. 30, 2015. Saturday 10:48

Baciu este tot timpul o victima. Saracutul de el.
Gura mare - mintea . . . in compensatie.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii